Connect with us

Institucije

Krapinsko zagorska županija najbolja u Hrvatskoj i po potporama obrtnicima:izdvaja se 4,16 eura po svakom stanovniku

Krapinsko-zagorska županija je najbolja županija u Hrvatskoj po izdvajanjima za potpore obrtnicima u 2022. godini, pokazuje analiza izvršenja konsolidiranih županijskih proračuna za 2022. godinu od strane portala župan.hr.

Krapinsko-zagorska županija je za potpore obrtnicima u 2022. godini po svakom svom stanovniku izdvojila 4,16 eura (31,38 kuna), dok je drugoplasirana Virovitičko-podravska županija po stanovniku izdvojila 3,83 eura (28,83 kuna), a trećeplasirana Brodsko-posavska 2,28 eura (17,18 kuna).

Župan Željko Kolar je u svom komentaru još jednom zahvalio obrtnicima na svemu što čine za razvoj gospodarstva na području Krapinsko-zagorske županije te samim time i za realizaciju brojnih županijskih projekata kroz prihod od poreza na dohodak.

-Naši programi bespovratnih potpora namijenjeni su malim i srednjim obrtnicima i poduzetnicima, a svrha im je poduprijeti i potaknuti njihov rast i razvoj. Među brojnim aktivnostima planiranima u 2024. godini posebno izdvajam nastavak promocije obrtničkih zanimanja, sufinanciranja kamata obrtnicima i pravnim osobama, davanje potpora tradicijskim i umjetničkim obrtnika te stipendiranje deficitarnih zanimanja.  Samo smo ove godine dodijelili 124 nove deficitarne učeničke stipendije te sada imamo ukupno 313 učenika stipendista, polaznika nekih od deficitarnih programa–istaknuo je župan Kolar te dodatno istaknuo odličnu suradnju Krapinsko-zagorske županije i Obrtničke-komore Krapinsko-zagorske županije

U obrtnom registru Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja nalazi se čak 3.133 obrta u radu na području Krapinsko-zagorske županije. Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije je prošle godine obilježila 30 godina rada te je tom prilikom istaknuto kako je broj obrtnika i zaposlenih u obrtima, odnosno osiguranika mirovinskog osiguranja čak 6.658.

-Obrtništvo, prije svega, omogućava samozapošljavanje i zapošljavanje velikog broja radne snage. Obrt omogućava zadovoljenje mnogih naših malih i svakodnevnih potreba te na taj način popunjava niz tržišnih segmenata koji za veće gospodarske subjekte često nisu dovoljno atraktivni. Nadalje, obrt pruža egzistenciju mnogima izvan velikih urbanih sredina, a isto tako čini lakšim i ugodnijim život stanovništva ruralnih područja i manjih urbanih središta– dodala je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić te dodala da Županija svoje obrtništvo podupire u skladu s jasnom vizijom konkurentnog i ravnomjerno razvijenog gospodarstva, koje se temelji na rastućem broju uspješnih poslovnih subjekata, kontinuiranom povećanju izvoza i povećanom broju zaposlenih.

zip.com.hr/kzz.hr 24.01.2024.

Continue Reading

Aktualno