Connect with us

Društvo

Predstavljen kartohod u OŠ Antuna Augustinčića u Zaprešiću

Predstavljanju kartohoda prisustvovali su načelnik Sektora za državnu izmjeru Marijan Marjanović, voditelj Službe za topografsku izmjeru i državne karte Igor Vilus te gradonačelnik Željko Turk i njegov zamjenik Alan Labus.

U sklopu provedbe projekta postavljanja kartozida i kartohoda, Državna geodetska uprava darovala je Osnovnoj školi Antuna Augustinčića kartohod Zaprešića. Riječ je o digitalnoj ortofotokarti izrađenoj na temelju službenih podataka DGU-a u mjerilu 1:5000 i dimenzija 8×10 metara.

Načelnik Sektora za državnu izmjeru rekao je da Državna geodetska uprava već duži niz godina provodi projekt postavljanja kartozida, a u zadnje vrijeme kartohoda, kako bi promovirala kartografiju, ali i pridonijela edukaciji učenika.

„S obzirom na raspoloživa sredstva, svake godine postavimo sedam, osam kartohoda i tako namjeravamo nastaviti. Na ovom je kartohodu prikaz Zaprešića s bližom okolicom izrađen na temelju aerofotogrametrijskog snimanja, a običaj je da škola u kojoj se karta postavlja bude u središtu“, pojasnio je Marjanović.

Zamjenica ravnateljice OŠ Antuna Augustinčića Iva Letica istaknula je da je kartohod izvrsno nastavno pomagalo koje će učenicima kroz igru i istraživanje učiniti učenje zanimljivijim te njima, ali i nastavnicima i roditeljima omogućiti bolje upoznavanje zaprešićkog kraja.

„Ovo je jedan od načina da djeca dobro upoznaju svoj grad kako bi ga još više voljela“, poručio je gradonačelnik Turk uz zahvalu Državnoj geodetskoj upravi s kojom Grad Zaprešić intenzivno i dobro surađuje. Podsjetio je tako da je pri kraju izmjera katastarske općine Kupljenovo te najavio skori početak izmjere katastarske općine Podgorje Bistransko kojoj pripadaju i naselja Ivanec i Jablanovec. „Velik je to posao vrijedan više od 10 milijuna kuna koji je u potpunosti financiran državnim i sredstvima EU fondova, a konačno će urediti i riješiti pitanja granica i vlasničkih odnosa“, zaključio je Turk.

zip.com.hr 28.01.2023.

Continue Reading

Aktualno