Connect with us

Društvo

U Klanjcu predstavljen bogat program festivala “Zagorje Domovini”, koji se održava u spomen Antuna Mihanovića

U gradu Klanjcu je danas, 05. lipnja 2024. godine održana konferencija posvećena Danima Antuna Mihanovića pod nazivom “Zagorje Domovini”

Antun Mihanović je svoje posljednje godine života proveo u Klanjcu, u dvoru Novi dvori. Ponosni Klanjčani upravo su njemu u spomen nazvali svoje udruge, trgove i ulice njegovim imenom. Isto tako tu je i Gradska knjižnica “Antun Mihanović”, koja je prije 18 godina krenula s pjesničkom nagradom “Antun Mihanović” za osnovne i srednje škole za domoljubnu poeziju, koja je kroz ove godine prikupila mnoštvo učeničkih radova s područja Krapinsko – zagorske županije.

Dobrodošlicu svima zaželio je gradonačelnik Klanjca, Zlatko Brlek, koji je istaknuo veliku važnost Mihanovića, a istaknuo je kako su osnivanjem TZ “Biser Zagorja” željeli proširiti Dane Antuna Mihanovića i u druge općine.

– Antun Mihanović je često posjećivao Tuheljske Toplice, jer je u dvorcu živjela njegova majka, a pod stare dane je bolovao od reume pa ih je posjećivao da se toga riješi. Posljednje počivalište i grob njegove majke je na groblju Sveta tri kralja, što je današnja općina Veliko Trgovišće. Na taj način smo mi povezali sve te Dane Antuna Mihanovića – kazao je Brlek te se zahvalio svim učenicima koji su sudjelovali u pjesničkom natječaju ovih godina.

S velikim zadovoljstvom ovogodišnji pjesnički i likovni natječaj “Antun Mihanović” predstavila je ravnateljica Gradske knjižnice Klanjec, Adrijana Čelec. Istaknula je kako je prijavljeno 149 literarnih i likovnih radova.

– Ovo je manifestacija kojom slavimo život i djelo Antuna Mihanovića, promoviramo pisanje i čitanje poezije za najmlađe, kao i kreativno i likovno stvaralaštvo. Okupljamo mlade pjesnike, umjetnike, mentore i učitelje iz osnovnih i srednjih škola KZŽ i zbilja smo ponosni što je naša želja za očuvanjem tradicije prepoznata. Zahvaljujući financijskoj potpori KZŽ i Grada Klanjca te pokroviteljstvu, svi radovi pristigli na natječaj će i ove godine biti tiskani u našem Zborniku – poručila je Čelec te je istaknula, kako će najbolji radovi biti nagrađeni ovog petka. Kazala je kako će posjetitelji tada moći uživati u pjesničkim stihovima, likovnim radovima, glazbi, ali i pregledu fotografija koje su nastale tijekom radionica Gradske knjižnice.

– Sve do kraja mjeseca ćemo organizirati razne likovne radionice, a ono čemu se najviše veselimo je 15. lipanj, kada bi ostvarili zabavan program. Već drugu godinu zaredom, program za djecu naziva “Putevima Antuna Mihanovića”, koji bi se održao u Zelenjaku, a tu je i piknik za sve uzraste – rekla je Čelec te je pozvala na sudjelovanje u nadolazećim događajima.

Nešto više o samom događanju “Zagorje Domovini” rekla je Tatjana Petranović Capar, direktorica Turističke zajednice Biser Zagorja.

– Krenuli smo s obilježavanjem u sve tri jedinice lokalne samouprave određenih događanja posvećenih Antunu Mihanoviću pod imenom “Zagorje Domovini” i mi smo treći put zaredom to organizirali. Kroz ova tri dana, ovaj vikend u petak 7. lipnja pored pjesničke nagrade, koja se dodjeljuje u Klanjcu, imamo i likovno-pjesničku večer u Dvorcu Mihanović. U suradnji s Hrvatskim književnim društvom i Ogrankom KZŽ, drugu godinu zaredom nastavljamo sa čitanjem poezije. Što se tiče nedjelje imamo, znači Velika Erpenja imamo ove godine u suradnji s Udrugom Kajkaviana koncert orgulja Heferer, a gdje dolaze Barbara Suhodolčan Vrbički i Dubravko Ćepulić Polgar – istaknula je Petranović Capar.

Dodala je još i važno spomen područje Hrvatskoj majci, Justini Mihanović, koje je ujedno jedino takvo u cijeloj Hrvatskoj, ali i u svijetu. Zbog toga je TZ “Biser Zagorja” krenula u obilježavanje i slavljenje velikana na tom području, a tu su i brojni moderni sadržaji posvećeni Antunu Augustinčiću, Franji Tuđamnu i drugima.

Program prvog dijela “Klanjec ART Festa” predstavila je Snježana Horvatin, ravnateljica Kulturnog centra Klanjec, a istaknula je kako će se otvorenje održati u subotu, a manifestaciju će otvoriti J.R. August svojim nastupom.

– Festival počinje zapravo već danas kada u dvoranu SŠ Klanjec dolazi veliki mobilni planetarij. Svi naši klinci danas će uči ispod zvijezda, upoznati najveće grčke mitove i priče grčke mitologije, ali i sve što se skriva iza naših zvijezda na našem nebu. Istražit će planete, zvijezde i galaksije i otputovati do kraja svemira – kazala je Horvatin.

– “Klanjec ART Festa” je jedan program koji želi promovirati naš grad kao umjetničko srce Zagorja i to prije svega za mlade. Riječ je o jednom konceptu živuće kulture, koji na jedan suvremeni način želi tretirati naše bogato povijesno i kulturno nasljeđe, ali iz programe urbane kulture, umjetničke događaje, koji su interaktivni za posjetitelje – poručila je Horvatin te se nada kako će za sve posjetitelje biti jedna kulturna i umjetnička destinacija.

Kazala je kako imaju stalnu publiku, koja je uglavnom starije životne dobi te su zbog toga osjetili potrebu da se približe mladima. Horvatin je istaknula i brojna događanja koja će se odvijati uz brojne suradnje, a to su Glazba u muzeju, Suvremeno u Zagorju te Festivalčić.

– Mi ćemo naš program “Klanjec ART Festa” nastaviti u idućim tjednima i na vrijeme ćemo posjetitelje obavještavati što će se sve događati. Ono što nas jako veseli je 22. lipnja, državni praznik, koji ćemo mi iskoristiti da našu Ulicu Antuna Augustinčića zatvorimo za promet te pretvorimo na cijeli dan u jednu umjetničku ulicu. Tu je kazališni program, radionice za djecu, radionica izrade murala s Marijem Miličićem – rekla je Horvatin.

Program donosimo u nastavku:

lleljak/zip.com.hr 05.06.2024.

Continue Reading

Aktualno