Connect with us

Društvo

Predstavljena ovogodišnja “Tamburaška noć” u Maču-pogledajte što se novog priprema

Manifestacija “Tamburaška noć“ koja ima dugu tradiciju održavanja u Maču, održat će se ovog četvrtka, petka, subote i nedjelje po 41. put.

Kako je, na press konferenciji najave programe manifestacije, održanoj danas, 08. srpnja otkrio predsjednik KUD-a Mače Marko Sokolić kao uvod u manifestaciju već se održava Ljetna škola tambure, a jučer se neformalno započelo i tradicionalnim proštenjem.

-Pripremili smo širok i bogat program. Ove godine je novost da imamo četiri dana, počinjemo 11. srpnja sa sportskim susretom naših domaćih udruga. U petak, 12. srpnja počinjemo tradicionalnim koncertom Mačanskim mažoretkinja “Alina”, a u Domu kulture povratnici su Udruga likovnih udruga zlatna paleta-rekao je predsjednik KUD-a te objasnio kako će nakon toga, mažoretkinje i limena glazba svojim defileom kroz centar publiku odvesti u šator gdje se službeno otvara manifestacija.

-Nakon otvorenja slijedi zabavni dio gdje nastupaju Zvuci Zagorja i TS Fijaker. Mislim da će to biti jedna prilika da se tamburaška glazba prezentira u svojem punom obujmu-kazao je Sokolić istaknuvši kako je subota, 13. srpnja najbogatiji dan gdje će se za svakoga pronaći nešto.

-U 12 sati je predviđen koncert polaznika Ljetne škole tambure da svi zainteresirani mogu vidjeti što se u tjedan dana može naučiti-rekao je predsjednik KUD-a te pozvao sve da dođu u Mače.

Novost je i da se u organizaciji Moto kluba Bedekovčina na području općine održava prvenstvo u moto trkama stoga se pozivaju svi ljubitelji dvokotača da dođu i uživaju u ovom zanimljivom događanju.

Zadnji dan manifestacije, u 18.30 kreće centralno zbivanje i razlog okupljanja-Zlatna tamburica. Ove godine pripremljena je i Zlatna tamburica, odnosno nagrada za najuspješnijeg izvođača, a predstavit će se pet tamburaških sastava: iz Varaždina, Velike Gorice, Šenkovca, Belca i Donje Stubice. Nadamo se da će u budućnosti biti i veći odaziv.

Načelnica Općine Mače Mladenka Mikulec Šimunec rekla je kako su i ove godine KUD “Ljudevit Gaj” Mače i Općina Mače priredili su bogat program gdje će kao i svake godine posjetitelji sigurno pronaći nešto za sebe.

-Čeka nas puno sportskih, kreativnih, društvenih sadržaja. Svake godine naše udruge podupiremo financijski. Ove godine su preko poziva za udruge ostvarili iznos od preko 52.000 eura. Nadam se da je i to lijepi pokazatelj koliko ulažemo u naše udruge, a sigurno se rezultati našeg truda i međusobne suradnje itekako vide-rekla je načelnica istaknuvši kako je jedan takav primjer i ova Tamburaška noć.

-Za tu manifestaciju oni čuvaju svoje najbolje kreacije, najbolje nastupe kako bi se prikazali u čim ljepšem svijetlu. Tamburaška noć je tradicija duga 41 godinu, odnosno i više. Ona se sad 41. put održava, no nažalost, kroz povijest se tri puta nije održala. Ove godine je 41. po redu Tamburaška noć. Lijepo je da nas i dalje prate i ovdje su sa nama i oni koji su je osmislili-rekla je Mikulec Šimunec napomenuvši kako je jedan od idejnih začetnika i predsjednik Općinskog vijeća Mladen Sedak Benčić.

U zabavnom dijelu programa nema velikih komercijalnih, estradnih imena upravo zato što držimo do tradicije i tvrdoglavi smo po tom pitanju. Ne damo svoju tamburicu i odlučili smo ju koristiti kako bismo ljude senzibilizirali i podsjetili koliko je važno biti ponosan na svoj kraj-kazala je Šimunec.

Krapinsko-zagorska županija svake godine podupire ovu manifestaciju pa je tako ove godine sponzor za sve nagrade koje se dodjeljuju tamburaškim sastavima.

Kako je čast i zadovoljstvo biti pokrovitelj Zlatne tamburice rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Vjerujem da će ta nagrada biti mamac u budućim godinama da se što više tamburaških sastava prijavi, tim više što je rijetko gdje moguće doživjeti da tamburica bude u središtu manifestacije praktički svih dana. Smatram da ova odluka da ne idu sa velikim estradnim imenima koja inače privlače velik broj ljudi, nego da su sa programom koji se bazira na radu KUD-a i ostalih udruga na području Općine, daju prednost, na taj način daju i njima mogućnost da predstave sve ono što su vježbali kroz čitavu godinu, da predstave svoje pomlatke jer bez djece nema budućnosti, a na taj način i čuvaju tradiciju svog kraja-kazao je Kolar rekavši kako je siguran da će sva događanja unutar tih četiri dana biti posjećene.

Tamburaška noć je uvijek bila prepoznatljiva manifestacija, ne samo za Zagorje, nego i za Varaždinsku, Zagrebačku županiju i šire-zaključio je Kolar.

Cijeli program manifestacije možete pronaći OVDJE!

mstužić/zip.com.hr 08.07.2024.

Continue Reading

Aktualno