Connect with us

Institucije

19.smotra učeničkih zadruga Krapinsko zagorske Županije/FOTOGALERIJA

Danas, 28. travnja, na Trgu mladih u Zaboku, održana je 19.Smotra učeničkih zadruga Krapinsko-zagorske županije, koja je okupila 17 sudionika.

Zamjenica župana Jasna Petek otvorila je 19. Smotru učeničkih zadruga Krapinsko – zagorske županije, na kojoj se okupilo 17 školskih zadruga zagorskih osnovnih i srednjih škola i posebnih odgojno – obrazovnih ustanova.

-Ovo je prigoda da svi vi prezentirate što ste radili, jer kada se u nečemu trudite očekujete da to vide i drugi. Postoji nešto što u zadruzi sigurno njegujete, a to je zadrugarstvo, znači drugarstvo, suradnja, timski rad, poštivanje različitosti i njegovanje poduzetničkog duha. To su vještine koje će vam jako trebati u vašem budućem životu – rekla je Petek.

Dobrodošlicu je poželjela ravnateljica škole ŠUDIGO – a Zabok, Božica Šarić, koja je napomenula da u našoj županiji djeluje 30 školskih zadruga.

– To je veliki broj i ide u prilog činjenici da je zadrugarstvo prepoznato u našoj županiji kao jedna važna izvannastavna aktivnost. Zadrugarstvo je velika dobrobit i prednost svake škole. Imamo dobru suradnju i podršku osnivača, općina i gradova, i ostalih građana koji posjećuju ovakva događanja. Zadruge svoje djelovanje  prvenstveno usmjeravaju na stvaranje pozitivnog odnosa u školi, poduzetničkih aktivnosti u gotovo svim djelatnostima, od poljoprivrede, izrade uporabnih predmeta, ukrasnih predmeta, njeguju narodna umijeća, zanate, običaje, rukotvorstvo, a u svim tim procesima nastaju proizvodi koji nemaju samo izložbenu, već i tržišnu i ekonomsku vrijednost. To posebno trebamo njegovati kod naših mladih, upravo poduzetništvo. Tu je i druženje, razmjena iskustava, stvaranje određenih znanja i vještina – rekla je Šarić.

U ime gradonačelnika grada Zaboka Ivana Hanžeka, okupljene je pozdravila Petra Vrančić Lež te čestitala na ovom predivnom festivalu postignuća.

Tajnica Hrvatskog saveza učeničkih zadruga Blanka Horvat istaknula je da je zadruga idealno mjesto za razvijanje inovativnosti, kreativnosti, poduzetničkih vještina.

– Županijska i državna smotra su mjesto gdje sve to možete prezentirati i vidjeti da li ste uspjeli u razvoju vještina – istaknula je Horvat te najavila da će se državna smotra održati u rujnu u Karlovcu.

Sve je prisutne pozdravio i Anđelko Švaljek, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore, i direktor tvrtke Regeneracija, koji je rekao da je njegov prvi kontakt sa zadrugama bio kada je čitao Družbu Pere Kvržice.

–  Djeca su osnovala zadrugu, uredila mlin i pomirila odrasle u selu. To pokazuje koliko je zadruga i zadrugarstvo bilo važno, sada je važno i siguran sam da će biti i ubuduće – rekao je Švaljek.

U sklopu smotre slijede i kreativne radionice, okrugli stol za voditelje zadruga, a službena objava rezultata bit će u 14.30 sati.

tleljak/zip.com.hr 28.04.2023.

Continue Reading

Aktualno