Connect with us

Institucije

Župan Kolar pozvao sve obrtnike i poduzetnike građevinske struke da se jave na natječaje za sanaciju cesta i klizišta

Za sanaciju cesta i klizišta u Krapinsko-zagorskoj županiji na još 22 lokacije potpisani ugovori vrijedni 27,6 milijuna kuna. To je već treći puta da se potpisuju ugovori s gradovima i općinama za radove obnove cestovne infrastrukture oštećene u potresu – alokacija u ovom pozivu je 55,5 milijuna kuna, rok završetka ovih projekata je 30.lipanj 2023.

U Donjoj Stubici je u ponedjeljak, 21.sstudenog 2022. održano potpisivanje ugovora Krapinsko-zagorske županije sa predstavnicima gradova i općina kojima su se dodijelila bespovratna financijska sredstva iz Fonda solidarnosti u svrhu podupiranja obnove infrastrukture i pogona u području prijevoza, odnosno uspostava redovnog funkcioniranja sustava, te obnova i dovođenje infrastrukture s pripadajućim građevinama u području prijevoza na razinu prije potresa koji se dogodio 22.ožujka 2020.godine. Prema odluci Vlade RH Krapinsko-zagorska županija je imenovana tijelom za provedbu tih financijskih doprinosa na ovom području.

Vlatka Mlakar, pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove KZŽ pojasnila je da su prihvatljivi prijavitelji na ovom pozivu bili JLS i regionalne samouprave i trgovačka društva osnovana od strane RH ili područne i lokalne samouprave te javne ustanove: “Na ovaj poziv ukupno su prijavljene 54 operacije s područja KZŽ, 7 operacija u ukupnom iznosu od 3,4 milijuna su završena i u potpunosti su sredstva isplaćena, 16 operacija u ukupnom iznosu od 14,3 milijuna su u provedbi, a danas potpisujemo ugovor za 22 operacije od 27,6 milijuna te je još 9 operacija u fazi administrativne provjere i provjere prihvatljivosti operacija. Ukupna alokacija u ovom pozivu je 55,5 milijuna kuna, rok završetka ovih projekata je 30.lipanj 2023.godine.” – istaknula je Mlakar.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić rekao je da je za svaku pohvalu činjenica da je Vlada Republike Hrvatske sa resornim ministarstvom, preko Krapinsko – zagorske županije uspjela osigurati sredstva preko Fonda solidarnosti za komunalnu infrastrukturu jer ovo za male sredine je od životne važnosti: “Toliko ulaganje u našu komunalnu infrastrukturu na žalost nismo mogli povući iz EU fondova. Ovo će pomoći da sanirano najgore dijelove koji su najviše stradali u potresu i vratiti građanima cestovnu infrastrukturu na način na koji zaslužuju. Radujemo se sanaciji, želim kolegama da nađemo izvođače radova i završimo u roku, i to nam je novi izazov koji je pred nama s obzirom na puno ugovora i puno posla,” – napomenuo je Gospočić, koji je i bio domaćin potpisivanja.

Stjepan Sirovec, ravnatelj ŽUC – a, istaknuo je činjenično stanje da Županijska uprava za ceste upravlja sa mrežom nešto više od 670 kilometara cesta, tako da i bez ovog potresa
imaju dovoljno oštećenja na objektima i na linijskim cestama, koje je potres još dodatno uništio: “Zahvaljujući resornom ministarstvu i KZŽ kroz ovaj natječaj ŽUC je do sada uspio prijaviti 21 lokaciju koja iznosi nešto više od 23 milijuna kuna. Neke lokacije smo već uspjeli odraditi, neke su u postupku pripreme i nadamo se da ćemo naći adekvatnog izvođača, da će nas malo i vrijeme poslužiti i da ćemo onda ta oštećenja uspjeti sanirati do roka koji je zacrtan, “– poručio je Sirovec.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da je ovo jako dobar povod obzirom da su štete od potresa ostavile duboke ožiljke i na infrastrukturi i na objektima, ali posebno na ljudima što je nažalost jako vidljivo. Naglasio je da je ovo prvi put da j Županija imenovana kao provedbeno tijelo, da vjeruje da je ovo puno brže i učinkovitije, te istaknuo da se s prvim pozivima krenulo s 5 milijuna kuna i bilo je svega 7 zahtjeva, od toga je 6 iz ŽUC – a i jedan iz Grada Donje Stubice: “Nakon dodatnog kontakta i komuniciranja s općinama i gradovima povećali smo alokaciju za 20 milijuna kuna i raspisali ponovno poziv i dobili 7 korisnika s kojima smo već potpisali ugovore. Danas treći puta potpisujemo za 22 operacije, 27 milijuna kuna i za ponedjeljak imamo zadnje i to će ukupno biti 55,5 milijuna kuna. To će se itekako vidjeti i osjetiti na samom terenu, što je najbitnije,” – rekao je Kolar zahvalivši se svima u Upravnom odjelu za javnu nabavu i EU fondove što su sve vrlo brzo i efikasno pripremili, a i zahvalio je čelnicima JLS-ova koji su reagirali na poziv i pripremili potrebnu dokumentaciju.

Svjestan problema na terenu vezano za izvođače radova Župan je napomenuo: “Kontaktirat ću predsjednika Obrtničke i Gospodarske komore da oni kroz svoja tijela dodatno obavijeste sve poduzetnike na našem području da se jave na natječaje i pozivam sve obrtnike i poduzetnike građevinske struke s područja okolnih županija i čitave RH jer ovdje posla ima stvarno puno i za svakoga, a novac se mora iskoristi do 30. lipnja iduće godine,”– zaključio je Kolar.

sleljak/zip.com.hr 21.11.2022.

Continue Reading

Aktualno