Connect with us

Institucije

ZAGORJE JE MALO ALI IMA VELIKO SRCE

Otvoreno Spomen-obilježje smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko – zagorske županije na važnoj i simboličnoj lokaciji u Krapini.

U subotu, 25. lipnja 2022. svečano i sa ponosom, svi uzvanici, sudionici svečanosti i građani prisustvovali su otvorenjuSpomen-obilježja smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko – zagorske županije na važnoj i simboličnoj lokaciji u Krapini, u Perivoju Janka Draškovića.  Podsjećamo, projekt je vrijedan preko 1,2 milijuna kuna, a realiziran je zahvaljujući Gradu Krapini uz podršku Ministarstva hrvatskih branitelja.

Uz branitelje s područja Krapinsko-zagorske županije, predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, članove obitelji poginulih i umrlih branitelja, svečanosti u Krapini prisustvovali su:  potpredsjednik Vlade RH, ministar hrvatskih branitelja i izaslanik premijera Andreja Plenkovića Tomo Medved, gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Žarko Tušek, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, izaslanik župana Varaždinske županije, brigadni general Željko Dvekar, saborski zastupnici Siniša Jenkač, Željko Pavić i Željko Sačić, ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Josip Bukvić te mnogi drugi uvaženi gosti.

Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine

Zoran Gregurović, već devet godina na čelu grada Krapine priznao je da mu je ovo jedan od najtežih i najemotivnijih govora koje je morao održati u svom mandatu: „Što reći o braniteljima i o Domovinskom ratu? Kako da to govori netko tko je u to vrijeme bio dijete? Uvijek u životu ostanu slike onoga čega se sjećate. Sjećam se trenutka kada smo na trgu dočekivali branitelje koji su se vraćali iz pobjedničke operacije Oluja. Za nas koji smo tada bili djeca, to su slike koje sigurno nikada nećemo zaboraviti, kao što nikada nećemo zaboraviti ni današnje otvorenje spomen obilježja“ – naglasio je gradonačelnik Gregurović.

Istaknuvši danas hrvatskim braniteljima može jedino od srca zahvaliti što su dali sebe za našu domovinu, Gregurović se vratio u mislima na same početke realizacije ovog vrijednog projekta: „Drago mi je da je ovo spomen obilježje realizirano nakon 10 godina. 2015. godine najviše su se uključili Tigrovi i krenula je ideja da se iznad ponosnog krapinskog Starog grada postavi 18 metara visok jarbol i otad se hrvatski stijeg ponosno vijori iznad našeg starog grada. Otad smo Dan pobjede obilježavali ondje, a vjerujem da će od ove godine to biti ovdje, na važnoj i simboličnoj lokaciji, ispod Starog grada Krapine u kojem su se u vrijeme najvećih turskih napada održavali sabori i gdje se raspravljalo o obrani tadašnje domovine, a ispred spomen obilježja nalazi se Ulica hrvatskih branitelja“ –  nastavio je Gregurović svoj govor s ponosom, sretan što se otvara ovo spomen obilježje u Krapini i uvjeren da su završetkom ovog projekta ostvareni i njegovi krajnji ciljevi: „To su stvaranje uspomene i odavanje počasti smrtno stradalim i umrlim braniteljima s područja Krapinsko-zagorske županije i stvaranje kvalitetnog javnog prostora kao nove točke okupljanja u Krapini. Iako u Krapinsko-zagorskoj županiji postoje mnogi spomenici i mnoge ploče, naš cilj je bio da imamo jedno mjesto za sve, za nikog posebno nego za sve“ – zaključio je na kraju gradonačelnik Gregurović.

Podršku projektu dalo je i Ministarstvo hrvatskih branitelja, a ministar Tomo Medved istaknuo je kako ovo spomen obilježje simbolizira vrijeme stvaranja i obrane domovine koje su obilježili i patnja i stradanje, ali i junaštvo i domoljublje: „Vjerujem da će ovaj spomenik u srcu Krapine biti prepoznat kao trajna zahvala Republike Hrvatske svim junacima koji su svoje živote položili na oltar domovine, ali i svim danas živim hrvatskim braniteljima“  –kazao je Medved uz posebnu napomenu da su Zagorci na svim bojištima u Domovinskom ratu dali svoj doprinos.

Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH, ministar hrvatskih branitelja i izaslanik premijera Andreja Plenkovića

Ministar Medved uvjeren je da će ovo spomen obilježje biti putokaz mladima i rekao je kako su hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata inspiracija Vladi u donošenju svih odluka, posebno onih teških: „Uvjeren sam da će ovo spomen obilježje biti putokaz mladima jer zbog njih gradimo, zbog njih stvaramo. Na poseban način onima koji možda razmišljaju o odlasku iz Hrvatske. Vjerujem da će onog trenutka kad se nađu ispred ovog spomen obilježja zastati, promisliti i prisjetiti se koliko je skupo plaćena sloboda. Hrvatski branitelji, stradalnici Domovinskog rata su najsnažniji kamen temeljac samostalne i suverene Republike Hrvatske “– zaključio je na kraju ministar Medved.

Željko Kolar, župan Kzž

„U ovom trenutku Zagorje je malo, tiho, ponizno, sjećajući se 69 zagorskih mladića, koji su ostavili svoj život na oltaru domovine, ali u ovom trenutku Zagorje je i veliko, snažno, ponosno, na te ljude. Njihov doprinos u obrani, oslobođenju i stvaranju hrvatske države je nemjerljiv“  – nadovezao se župan Željko Kolar. Poznat je podatak da je 11.500 zagorskih branitelja sudjelovalo Domovinskom ratu: „Nema postrojbe, područja u Hrvatskoj gdje Zagorci nisu bili, i sve to pod zapovjedništvom našeg Zagorca, dr. Franje Tuđmana. Naš doprinos u Domovinskom ratu je velik, ali ništa ne može biti veće nego kad svoj život poklonite za slobodu države. Koja je obaveza nas koji smo ostali – da svaki na svojem radnom mjestu, poziciji, poslu, da svoj maksimum da imamo državu blagostanja, državu iz koje nam djeca ne odlaze, državu gdje se može naši radno mjesto i ostvariti svoje obiteljske potrebe. Vjerujem da Hrvatska jeste i može biti takvo mjesto“  – naglasio je župan Kolar.

Zvonimir Kantolić, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Kzž

Zvonimir Kantolić, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Krapinsko-zagorske županije poručio je da svi zajedno svim snagama moramo raditi s ciljem stvaranja što kvalitetnijih uvjeta za život: „Kratka je nit od herojstva do smrti, život i godine prekinu se u trenu. Da li je vrijedilo? Vrijedilo je svaku suzu, svaku kap znoja i krvi. Neka ovo spomen obilježje u Krapini bude još jedan znak zahvalnosti našim poginulim suborcima, na čast i ponos svih nas. Neka bude mjesto pijeteta prema ogromnoj žrtvi i svjedočanstvo za neka teška vremena. Ali, vremena ponosa i slave. 69 – orica naših poginulih suboraca nosili su odoru, obranili i oslobodili domovinu sa željom da nam svima bude bolje. Imamo ponosnu i predivnu domovinu, najljepši kutak kugle zemaljske, idemo svi zajedno, bez političkih prijepora, napraviti da nam bude i najbolja za život na kugli zemaljskoj. To je bila i njihova želja – istaknuo je Kantolić.

Ljubica Florijan-Cerovečki, predsjednica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata VŽ

Ljubica Florijan-Cerovečki, predsjednica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije naglasila je da su branitelji temelj slobodne i suverene Hrvatske:“ Daljnja izgradnja domovine ovisi o svima nama. Sjećanje na Domovinski rat ne smije nikada biti zaboravljeno i obezvrijeđeno. Među poginulim braniteljima Kzž je i sin Hrvatskog zagorja Vjekoslav Cerovečki-Cigo, djelatnik PU varaždinske 11.9.1991. odlazi u Vukovar sa 185 policajaca. Bila je srijeda i ujutro oko 4 sata ispratila sam ga do Policijske uprave – mjesta polaska, putem je davao savjete kako se pripremiti za eventualni napad na Varaždin. Zadnja rečenica u živom razgovoru bila je: ‘ak mi se kaj dogodi, otpelaj me doma, naj me dole ostaviti’. 18.11. na dan sloma obrane Vukovara je poginuo. Nakon 7 godina kalvarije uspjeli smo ga vratiti u njegovo Zagorje gdje je sahranjen na mjesnom groblju Radoboj. Zagorski branitelji poginuli su diljem domovine, jer u Hrvatskom zagorju rata nije bilo. Pokazali su da je Hrvatsko zagorje malo, ali velikog srca“ – istaknula je Florijan – Cerovečki.

Uoči same svečanosti kroz krapinske ulice organiziran je mimohoda braniteljskih udruga.

Spomen obilježje blagoslovio je don Ivan Grinišin.

Nakon svečanosti otvaranja program se nastavio na Hušnjakovom koncertom Klape „Sveti Juraj” i Orkestra Hrvatske ratne mornarice.

sleljak/zip.com.hr 25.06.2022.Continue Reading

Inspirativne priče

Inspirativne priče7 dana ago

ZIP četvrtkom-“Kad puno radiš, uspjeh dolazi sam po sebi”-poručio je Kralj, privatni poduzetnik i utemeljitelj Zagorske televizije.

U četvrtak, 18. svibnja, gost emisije bio je Nenad Kralj, privatni poduzetnik, utemeljitelj Zagorske televizije. Poslovni put počeo mu je...

Inspirativne priče1 tjedan ago

Dragutin Kamenski, vlasnik Kamgrada i predsjednik Poslovog kluba “Skup za Zagorje” najavio otvaranje dvorca Miljana javnosti

Dragutin Kamenski, predsjednik Poslovnog kluba Skup za Zagorje kazao je kako uvijek podržavaju sve inicijative vezano za investicije, turizam i ulaganja...

Inspirativne priče2 tjedna ago

ZIP četvrtkom-“Kad bi se povezalo više tvrtki u Zagorju, bili bi bolji rezultati za sve nas. Svima bi nam bilo bolje- to je sigurno”- poručio je Ivan Mirt, vlasnik i direktor tvrtke Monaris

U četvrtak, 11. svibnja, gost emisije bio je Ivan Mirt, vlasnik i direktor tvrtke Monaris, najvećeg izvoznika gumeno-tehničke robe u...

Inspirativne priče3 tjedna ago

ZIP četvrtkom-“Za uspjeh je potrebno puno ljubavi za ono što radite, a bitna je i suradnja i pozitivan stav”- poručila je Grozdana Pavlović, ravnateljica POU Krapina

U četvrtak, 4. svibnja, gošća emisije bila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina, Grozdana Pavlović. Završila je gimnaziju u Krapini,...

Društvo3 tjedna ago

“Povijest žena” – knjiga koja na popularan i djeci pristupačan način prikazuje povijest žena od prapovijesti do suvremenosti

Ilustrirana knjiga koja govori o položaju žena kroz povijest, namijenjena je prije svega djeci, no u njoj će uživati dakako...

Društvo3 tjedna ago

“Postani i TI, djevojka IT” – obilježen Dan djevojaka i žena u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija

Dan djevojaka i žena u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT) obilježen je organizacijom virtualnog okruglog stola.  Središnji državni ured za...

Inspirativne priče4 tjedna ago

ZIP četvrtkom –”Za uspjeh samo morate biti uporni, i imati ljubavi prema poslu koji radite”-poručio je Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja

U četvrtak, 27. travnja gost emisije bio je ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol. U ranoj mladosti želio je biti...

Društvo4 tjedna ago

PIK PAK – kuća za djecu Hrvatskoga zagorja namijenjena druženju i učenju

Izgradnja energetski učinkovite kuće u kojoj će se okupljati djeca predškolske i osnovnoškolske dobi kako bi razvijali talente i kreativno...

Inspirativne priče4 tjedna ago

Makedonska tvrtka Kiro Dandaro sada u vlasništvu zagorske tvrtke Sato

Zabočka tvrtka Sato službeno je postala potpuna vlasnica makedonske tvrtke Kiro Dandaro. Tvrtka Sato svoje je poslovanje započela kao koordinator između proizvođača i...

Društvo1 mjesec ago

Rudolf Zajec – počasni dobitnik odlikovanja Republike Hrvatske

Na prijedlog Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Rudolf Zajec je dobitnik odlikovanja Republike Hrvatske. Rudolf Zajec dolazi iz Svedruže iz Općine...

Facebook

Aktualno