Connect with us

Institucije

Općina Konjščina potiče rješavanje stambenog pitanja mladih – Načelnica Krok: Pozivam sve zainteresirane da ispune anketu

S ciljem smanjenja iseljavanja te povećanja broja stanovnika na svom području, Općina Konjščina provodi javno savjetovanje o Prijedlogu odluke o mjerama, kriterijima i postupcima za poticanje  rješavanja stambenog pitanja mladih.

Kako ističe načelnica Anita Kork, prošle je godine kod donošenja proračuna SDP-ova općinska vijećnica Patricija Božić, u dogovoru s načelnicom, predložila stavku vezanu uz stambenu politiku.

– Tada je s ostalim vijećnicima dogovoreno da će se pristupiti izradi Pravilnika o provedbi natječaja, a sada je Pravilnik na javnom savjetovanju. Kod izrade smo se koristili primjerima dobre prakse jedinica lokalne samouprave koje imaju najbolje rezultate, odnosno onih koje su dobile certifikat „Gradovi za mlade”. Očekujem donošenje Pravilnika na sjednici Općinskog vijeća krajem ove godine, nakon čega će uslijediti i natječaj za kupnju prve nekretnine – pojasnila je načelnica Krok.

Mjere kojima se potiče rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji na području Općine Konjščina su sufinanciranje gradnje obiteljske kuće te sufinanciranje kupnje obiteljske kuće ili stana na području općine.

Sufinanciranje gradnje obiteljske kuće može se ostvariti u iznosu do 50% prihvatljivih troškova, a najviše do 3.000,00 eura, odnosno 22.603,50 kn, pod uvjetom da je ishođena pravomoćna građevinska dozvola ili odgovarajući akt za gradnju te da je prijava početka građenja obavljena u godini prije raspisivanja javnog poziva ili godini raspisivanja javnog poziva, a sve prema važećim propisima gradnje.

Sufinanciranje kupnje obiteljske kuće ili stana može se ostvariti u iznosu do najviše 3.000,00 eura, odnosno 22.603,50 kn, a uvjet je da je kupoprodajni ugovor sklopljen u godini raspisivanja javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava.

Korisnici mjera mogu biti građani do 40. godine života na dan raspisivanja javnog poziva koji u svom vlasništvu nemaju drugi stan, obiteljsku kuću, kuću za odmor ili sličan objekt pogodan za stanovanje, odnosno da im kupljena nekretnina ili nekretnina koju grade predstavlja prvu nekretninu za stanovanje na području Republike Hrvatske.

– Budući da je Općina Konjščina u procesu donošenja odluke o mjerilima, kriterijima i postupcima za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području općine Konjščina, pozivam zainteresirane da ispunite anketu, kako bismo dobili povratne informacije o potrebi za rješavanje stambenih pitanja. Vrijedi naglasiti da nam je anketa bitna i zbog skorog javnog natječaja za prodaju zemljišta namijenjenog izgradnji stambenih zgrada  – poručila je načelnica Krok.

Sve ostale potrebne informacije objavljene su na internetskoj stranici www.konjscina.hr/javno-savjetovanje/ , a anketu možete ispuniti na stranici OVDJE

zip.com.hr 17.11.2023.

Continue Reading

Aktualno