Connect with us

Institucije

Kumrovec potpisao sporazume o bratimljenju s dvije europske općine

U Kumrovcu su potpisani danas sporazumi bratimljenja naše zagorske općine s općinom Berovo u Sjevernoj Makedoniji i Bolyarovo u Bugarskoj.

Svečanost je održana u Kumrovcu, a osim potpisnika sporazuma i domaćina, prisustvovali su joj i zamjenica župana Jasna Petek, te načelnik Tuhlja Mladen Hercigonja i načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak.

Pozdravne govore uputila je direktorica  TZ Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela Ramona Mačefat Muranić, dok su svoja iskustva iznijeli i prisutni predstavnici Opčine Fažana i Bistrice ob Sotli, s kojima Kumrovec već ima potpisan sporazum o bratimljenju.

-Ova priča krenula je prijavom LAG – a na natječaj koji je obuhvaćao europska mala povijesna mjesta, gdje smo mi ušli u projekt. Tu su nastala prijateljstva kroz druženja, a nekako smo se najviše povezali s ekipama iz Sjeverne Makedonije i Bugarske – kazao je načelnik Općine Kumrovec, Robert Šplajt.

Istaknuo je i kako Kumrovec već njeguje ovakva prijateljstva s Fažanom i Bistricom ob Sotli, ali i gradom iz Francuske.

Sporazume o bratimljenju potpisali su kumrovečki načelnik Robert Šplajt te načelnik Općine Berovo Zvonko Pekevski i načelnik općine Bolyarovo Hristo Hristov.

Načelnici prijateljskih općina istaknuli su oboje kako ovime dobivaju nova prijateljstva, zahvaljujući kojima će, radeći na raznim poljima, bogatiti prijateljstva ne samo među čelnicima i delegacijama, nego i među građanima.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je koliko su važne ovakve suradnje.

– Važno je da svaki grad ili općina imaju puno prijateljskih gradova i općina, jer u toj je različitosti naše bogatstvo, učimo jedni od drugih i na taj način rastemo zajedno – rekla je Petek.

U svečanom programu prilikom potpisivanja ovih sporazuma bratimljenja sudjelovali su članovi Etno udruge ‘Zipka’ te učenici kumrovečke osnovne škole te glazbene škole.

zip.com.hr 26.05.2023.

Continue Reading

Aktualno