Connect with us

Ekologija

Javna ustanova “Zagorje zeleno” rezimirala aktivnosti prošle i najavila aktivnosti za naredni period

U Centru za prirodu Zagorje u Radoboju je danas, 19. siječnja 2024. godine održana konferencija na temu rada Javne ustanove Zagorje zeleno u 2023. godini s osvrtom na 2024. godinu.

Dijana Hršak, ravnateljica Javne ustanove Zagorje zeleno prošla je kroz aktivnosti i projekte koji su odrađeni u protekloj godini.

-Izrađena su i donesena 2 Plana upravljanja za ekološku mrežu Natura 2000. Naša županija ima 6 područja i za sva su izrađeni Planovi upravljanja. Projekt je financiralo i koordiniralo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a u okviru projekta izrađeno je planova upravljanja za 40% područja ekološke mreže RH U europsku- objasnila je Hršak.

Podsjećamo, Natura 2000 je najveća mreža zaštićenih područja na svijetu i temelj je sustava zaštite u EU s ciljem zaštite prirode. Naime, sve članice EU proglasile su područja Natura 2000 i radi se o 18,5 posto kopna i 9 posto mora Europske unije. Za Republiku Hrvatsku u pitanju su također velike brojke, drugi smo po površini Nature 2000 u Europi, a što se tiče Krapinsko – zagorske županije radi se o 10 posto njenog teritorija koji obuhvaća – područje Medvednice, Strahinjčice, vršni dio Ivančice, rijeku Sutlu, dolinu Sutle kod Razvora i područje Židovske jame.

Kroz 2023. godinu odradili su i sanaciju i održavanje starih stabala, posebnu pažnju posvetili su Gupčevoj lipi i Stoljetnoj lipi u Desiniću, a provedena je i akcija sanacije crne točke za vodozemce u Grabrovcu ( Sveti križ Začretje) te je snimljen i video “I žabama treba pomoć”.

-Radimo i na održavanju travnjačkog poligona i zelene učionice, proveli smo 7 monitoringa boljnih i životinjskih vrsta i porovodimo neposredni nadzor u zaštićenim područjima. Provodila su se istraživanja i inventarizacija kukaca na području Kunagore i Vinagore, istraživanje nešumske flore i vegetacije, i speleološka istraživanja. Samo sa dobrom suradnjom s lokalnom zajednicom, udrugama, školama, vrtićima možemo postizati svoje ciljeve i to važan dio našeg rada- kazala je Hršak te dodala da puno pažnje posvećuju i interpretaciji i edukaciji, pa je tako održano 27 radionica sa 1.344 sudionika te stručna vođenja i edukacija na poučnim stazama.

-Naš najdugovječniji projekt edukacije je sigurno projekt Ptiček, prošle godine smo obilježili jubilarni, petnaesti, a snimljen je i promo video za taj projekt- naglasila je Hršak te nabrojala da provode i Dane orhideja, Noć šišmiša, Noć noćnih leptira..

Istaknula je i posjećivanje staze kroz krošnje Zelenjak, njihove najveće izgrađene infrastrukture koju je posjetilo 9.998 posjetitelja.

Provodi se i novi projekt Oprez IAS, kontrola populacija invazivnih stranih vrsta žljezdasti nedirak i prava svilenica u KZŽ, vrijednosti 172.314 eura, koji 100 posto sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a traje 4 godine, do rujna 2027. godine.

Kazala je još da je ono što je njima bitno, i što su kroz prošlu godinu radili je edukacija radnika.

-Cjeloživotno obrazovanje vrlo je važno, trebamo se stalno usavršavati. Ono na što smo posebno ponosni i što je doprinjelo našem radu sa djecom i posjetitelja je edukacija iz šumske pedagogije- zaključila je Hršak.

 Župan Željko Kolar istaknuo je kako je Zagorje bogato sa zaštičenim područjima.

– Naravno da mi bez udruga lovaca, planinara, ekoloških udruga ne možemo biti toliko učinkoviti koliko možemo biti kad smo u suradnju sa njima. Ključno je da imamo odlične kontakte sa osnovnim školama, vrtićima, srednjim školama, jer ako educiramo i odgojimo djecu da se ponašaju prema prirodi na određeni način, oni će to nastaviti i kao odrasli ljudi-rekao je Kolar te posebno pohvalio projekt Ptiček i dotaknuo se budućeg Parka prirode.

– Mi sa Zavodom za zaštitu prirode RH i resornim ministarstvom gospodarstva radimo na tome već neko vrijeme, zajedno s našim Upravnim vijećem i vanjskim suradnicima te s Varaždinskom županijom i njihovom ustanovom za zaštitu priodnih vrijednosti. Radimo na definiranju obuhvata budućeg Parka prirode, on je bio u nekim prošlim vremenima naziva Hrvatsko zagorje, da li će imati takav naziv ili neki drugi, to je manje bitno, bitno je da se intenzivno radi na tome. Mi smo u proteklih 2 tjedna imali dva sastanka sa ministrom gospodarstva, ravnateljem zavoda i stručnim službama, u međuvremenu smo napravili koordinaciju unutar Upravnog vijeća, imali smo sastanak sa načelnicima i gradonačelnicima čija područja ulaze u prijedlog Parka prirode, i vjerujem da ćemo u sljedećih 2-3 tjedna dobiti širu zonu obuhvata s kojom bi se išlo u zaštitunajavio je Kolar te dodao da će posebno trebati komunicirati s ljudima koji će sa svojim kućama i klijetima ostati unutar zaštićenog područja, oni koji imaju OPG-ove, bave se poljoprivrednom proizvodnjom, i koji žele uložiti u turistički sektor.

Naglasio je i kako Javna ustanova Zagorje zeleno ima visoki rejting u Zavodu, ministarstvu i među kolegama u Hrvatskoj, a dodatni iskorak mogu napraviti s većim edukacijama, dolascima škola i grupa u sam Centar i obilazak zaštićenih područja.

-Očekuje nas puno posla. Predstavit ćemo kroz par tjedana jedan novi način promišljanja vezano za viziju razvoja KZŽ koja će biti “pametno, digitalno i zeleno”. Kroz Europsku komisiju se uvijek provlači “digitalno i zeleno”, a mi smo dodali i pametno, jer imamo nekoliko takvih programa koji su vezani za edukaciju i znanost- zaključio je Kolar.

tleljak/zip.com.hr 19.01.2024.

Continue Reading

Aktualno