Connect with us

Inspirativne priče

ZIP ČETVRTKOM – “Za uspjeh je potrebno jako puno truda, rada, energije i odricanja” poručuje Darko Ranogajec

U četvrtak, 03. studenog 2022. gost emisije bio je Darko Ranogajec, direktor tvrtke Omco Croatia, najopremljenije tvornice za strojnu obradu metala s najmodernijom tehnologijom i opremom.

Snježana Leljak i Darko Ranogajec– ZIP ČETVRTKOM ZAGORJE I PODUZETNIŠTVO 03.11.2022

Prije emisije neformalno smo razgovarali o obrazovanju i kako je to bilo 80-ih godina, pa se gospodin Ranogajec prisjetio da je na FSB-u počeo studirati 1983., takoreći iz vojske se spustio ravno u studentsku klupu. To je zapravo bilo doba u kojem je otkrivao svijet, najviše su mu se u sjećanje urezale riječi jednog od profesora na prvom predavanju koji ih je odmah pripremio da se cijeli život treba učiti: “Vaše učenje nije završeno kada diplomirate. Vaše učenje tek tada počinje. Onaj tko neće biti u mogućnosti govoriti dva svjetska jezika i biti informatički superiorno pismen, taj nema budućnosti“ -sjeća se Darko Ranogajec i naglašava da je i dan danas tako.

Darko Ranogajec– ZIP ČETVRTKOM ZAGORJE I PODUZETNIŠTVO 03.11.2022

Prisjećajući se školskih dana rekao je: “Kad se sve to skupa zbroji, nekakvih 7-8 godina života je otišlo u Zagrebi i na tom putovanju i bijegu uvijek iz Zagreba u Krapinu i ta ljubav i ta nostalgija je bila prevelika da se ostane negdje drugdje i onda sam tak i poslom se vratil natrag u Zagorje,” – otkriva nam Ranogajec koji živi u Krapini, a kako je rekao posao ga je odveo u Hum na Sutli gdje je i dan danas. Kroz svoju priču ne skriva ogromnu ljubav koju osjeća prema rodnom kraju, prema Zagorju i Hrvatskoj i našim ljudima. Smatra da nas u svijetu još uvijek podcjenjuju, a želja mu je da svi u Hrvatskoj, posebice u Zagorju mogu ostvariti svoju egzistenciju, da mladi ostaju tu i budu za svoj rad adekvatno nagrađeni.

Tvornica stakla Straža – 1900. godina-arhiva

Kao mladi inženjer počeo je raditi 90-ih godina u Straži Alatnici (u pretvorbi jedan od izdvojenih pogona tadašnjeg giganta – Tvornice stakla Straža), počeo je od pogona i vrlo brzo napredovao, tako da je već 1994., u vrlo ranoj fazi karijere, imenovan je direktorom poduzeća Straža-Alatnica. Tri godine poslije tvrtka ulazi u grupu OMCO, najvećega europskoga proizvođača alata za staklarsku industriju.

Darko Ranogajec u pogonu Omca

Straža-Alatnica 2007. mijenja naziv u OMCO Croatia, a pod vodstvom direktora Ranogajca izrasla je od najmanje u vodeću članicu grupe, s više od 50 % ukupne proizvodnje unutar grupe, i postala globalni lider.: “Kad smo postali član te grupe, mi smo stvarno bili jadni i bijedni i mizerni, gledajući i s tadašnje perspektive i s današnje perspektive. Postojalo je puno podcjenjivanja, pogotovo s tim da smo mi bili jedna od prvih firmi koja je bila van zapadnoeuropskoga kruga koji je uvijek imal osam do deset tvornica, ima ih i danas i Hrvati su bili drugačije gledani nego ostale članice grupe. Mene je to stvarno boljelo,” – prisjeća se Ranogajec.…. “Mi nismo imali kapitala, nismo imali dosega do tržišta, ali smo imali znanje…”

Konstrukcijski ured OMCO Croatia

Omco Croatia, osim što je najopremljenija tvornica za strojnu obradu metala s najmodernijom tehnologijom i opremom, također je centar izvrsnosti i mjesto školovanja i obučavanja mladih ljudi koji čine većinu zaposlenika tvornice.

Darko Ranogajec, direktor OMCO Croatia – u kategoriji velikih trgovačkih društava za 2021. godinu plaketa „Zlatna kuna“

Za nagrade koje uvijek dobivaju, a zadnja je Zlatna kuna od Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Krapina u kategoriji velikih poduzeća, skromno napominje da su posljedica i rezultat svega što se sustavno radilo i stvaralo više od 20 godina, sustavnog ulaganja, moderniziranja, truda i napora svih zaposlenika, kojih danas ima 770: ” Posljedica je to truda i napora svih zaposlenika da se stvori nova vrijednost i moderna kompanija. To nam je cilj kojeg nastavljamo dalje, nastavljamo dalje i sa investicijama..,” – istaknuo je Ranogajec te najavio novu veliku investiciju. Ovogodišnju nagradu Zlatna kuna posvetio je Tihomiru Premužaku svom prerano preminulom dobrom prijatelju, kolegi i gospodarstveniku, a ciljeve kroz život zaista je ostvario, kako kaže, za jedan život dosta.

Snježana Leljak i Darko Ranogajec– ZIP ČETVRTKOM ZAGORJE I PODUZETNIŠTVO 03.11.2022

Plan je nova investicija i da se stvori nešto novo u Zagorju, tu u Humu na Sutli, a da tvrtka malo rasprši rizik i radi neke druge proizvode, a ne samo dosadašnji proizvodni program: “Radi se o tome da u tom dijelu autoindustrije dolazi do transfera, rekao bih konvencionalnih motora i vozila sa unutrašnjim izgaranjem prema električnim vozilima i tu se sad stvara jedan novi proizvod, znači dolazi do jedne nove generacije sustava koji će se ugrađivati u te automobile i te električne automobile……uspjeli smo izlobirati i postići dogovor sa Continentalom da ta njihova buduća proizvodnja za taj tip proizvoda bude u Hrvatskoj, da to bude u Omcu, da to bude u Humu na Sutli,” – naglasio je Ranogajec te dodao da bude osnovan novi ravni subjekt, a da će se novi poslovni prostor graditi na prostoru i zemljištu do Omca, vrijednost investicije je 150 milijuna EUR-a.

“Za uspjeh je potrebno jako puno truda, rada, energije i odricanja mnogih drugih stvari koje čine život cjelovitim” – između ostalog poručuje Darko Ranogajec, kojem zahvaljujemo na sudjelovanju u emisiji i ne sumnjamo da će ostvariti sve zacrtano u slijedećem periodu.

Emisiju pogledajte na:

Ekipa koja je realizirala emisiju: Mirjana Bašak, tonska realizacija, Darko Kolar briga o kamerama i Snježana Leljak, urednica i voditeljica.

Do slušanja na valovima Radio Stubice na 95,6 FM i 106,9 FM ili https://streamlive.hr/stubica-live/  , više na https://radio-stubica.

Video emisije na: https://www.youtube.com/channel/UCd5g5ikvYXAWC2oDH2OWMaw/video

OMCO Croatia danas

Snježana Leljak/zip.com.hr 04.11.2022.

Continue Reading

Aktualno