Connect with us

Institucije

ZLATNA KUNA: “U najboljoj godini vi ste najbolji” – poručuje Grilec, predsjednik HGK Županijske komore Krapina-FOTO GALERIJA

U Krapini u prostorijama HGK Županijske komore Krapina održana je u četvrtak, 27. listopada 2022. Svečana sjednica Gospodarskog vijeća ŽK Krapina i dodjela nagrade Zlatna kuna za 2021., koju dodjeljuju najuspješnijim tvrtkama.

Kriteriji za dodjelu Zlatne kune su rezultati poslovanja poduzeća sagledana temeljem uvida i analize bilance stanja i računa dobiti i gubitka za proteklu godinu. Komora pri tome, osim uobičajenih parametara uspješnosti poslovanja poduzeća koje proizlaze iz financijske analize poslovanja, vodi računa i o specifičnostima hrvatskog gospodarskog trenutka.

U kategoriji malih trgovačkih društava u 2018., 2019. i 2020. godini, zahvaljujući najboljim poslovnim rezultatima, Kristalna kuna dodijeljena je tvrtki RUSAN-MIKRON iz Marije Bistrice. Tvrtka Rusan-Mikron d.o.o. obiteljska je tvrtka osnovana 1990. godine pod prvotnim imenom Mikron, kao nasljednica obiteljskog obrta. Godine 2017. spajanjem tvrtke Mikron i obrta Štefice Rusan nastaje današnja tvrtka. U početku se bavila proizvodnjom i veleprodajom zaštitne opreme te strojnom obradom metala. S vremenom se pokreće proizvodnja vlastitih proizvoda – nosača optičkih ciljnika i pribora za lovačko i sportsko oružje. Danas se tvrtka bavi proizvodnjom dijelova za lovačko i sportsko oružje, različitih nosača optičkih, noćnih i termovizijskih ciljnika. U sklopu tvrtke je i podzemna streljana dužine 100 metara, koja služi za razna ispitivanja. Tvrtka trenutno ima pedesetak zaposlenika. Prisutan je stalni trend porasta proizvodnje i povećanja broja zaposlenih, uz istodobno proširenje strojnog parka. Tvrtka plasira više od 95 posto vlastitih proizvoda na europska i mnoga svjetska tržišta.

Željko Rusan, direktor tvrtke, rekao je da je zaista velika čast tri godine zaredom biti najbolji u županiji: “To znači da smo se trudili da dobro poslujemo, da imamo dobru budućnost, evo napredujemo, širimo se i dalje, ulažemo u strojni park i zaposlenike i nadam se da će to i ubuduće uroditi plodom. I ovu godinu imamo porast prihoda, no rezultati sigurno neće biti tako dobri kao prošle godine, jer su došla teža vremena i to osjećaju svi gospodarstvenici,” – rekao je Rusan.

Plaketu „Zlatna kuna“ u kategoriji malih trgovačkih društava za 2021. godinu dobila je tvrtka Vešligaj Gradnja iz Pregrade, koja je osnovana je 2019. godine i trenutno ima 17 zaposlenih, a kontinuirano zapošljavaju nove djelatnike. Primarna djelatnost tvrtke je graditeljstvo s naglaskom na visokogradnju (izgradnja stambenih, poslovnih, industrijskih i javnih objekata). Tvrtka se uspješno prilagođava potrebama tržišta i usvaja nove standarde u poslovanju i izvođenju radova. Tvrtka je prepoznata kao kvalitetan izvođač i pouzdan suradnik u svim poslovnim projektima na domaćem i europskom tržištu. Direktor tvrtke Dalibor Vešligaj zahvalio je na nagradi i rekao da nagradu zaista nije očekivao.

U kategoriji srednjih trgovačkih društava za 2021. godinu plaketu „Zlatna kuna“ dobiva tvrtka MONARIS iz Gornje Stubice. Tvrtka Monaris djeluje od 2005. godine kao proizvođač gumeno-tehničke robe te izvozi preko 95% svojih proizvoda, a proizvodi se plasiraju za automobilsku industriju, bijelu tehniku i građevnu industriju. Kranji kupci u automobilskoj industriji su Volkswagen, Mercedes i BMW. Tvrtka danas posluje na 6.500m² proizvodno-skladišnog prostora na lokaciji Gornja Stubica i Oroslavje i to na najsuvremenijim strojevima i opremi. Godišnje preradi preko 1.300T sirovine i trenutno radi na novom projektu izgradnje vlastite mješaone gumenih smjesa. Direktor Ivan Mirt zahvalio je na nagradi i rekao da je ona zasluga svih njihovih djelatika: ” Monaris kontinuirano i polako svake godine pokušava zaposliti što više djelatnika i imamo kvalitetan tim ljudi koji su svojim radom, svojom marljivošću, stvorili dobar temelj za uspješnost tvrtke,” – kazao je Mirt te zahvalio Komori, Županiji, jedinicama lokalne samouprave na suradnji.

U kategoriji velikih trgovačkih društava za 2021. godinu plaketu „Zlatna kuna“ dobila je tvrtka OMCO Croatia iz Huma na Sutli. Tvrtka se bavi proizvodnjom staklarskog alata odnosno kalupa koji se koriste u proizvodnji staklene ambalaže. Veći dio proizvoda odnosno više od 95% plasira se na inozemna tržišta. Povijest tvrtke OMCO Croatia je najuže povezana s proizvodnjom stakla na području općine Hum na Sutli. Tvrtka je nastala i počela kao mala radionica za popravak alata za izradu staklene ambalaže te se postepeno razvija unutar tvornice stakla „Straža“. Od 1. siječnja 1997. godine „Straža-Alatnica“ posluje u sustavu OMCO grupe iz Belgije. Pojedinačno kao tvornica OMCO Croatia je danas najveća tvornica takvog tipa proizvodnje na svijetu. Alat proizveden u OMCU-u danas se izvozi na sve svjetske kontinente. Tvrtka danas zapošljava 770 djelatnika.

Darko Ranogajec, direktor tvrtke Omco Croatia, kojoj ovo nije prva Zlatna kuna, rekao je da svaka od tih nagrada znači puno, a rezultat je dugogodišnje aktivnosti i ulaganja koja provode: “Cilj je stvoriti stabilnu, jaku, konkurentnu kompaniju koja može živjeti i preživjeti i kroz krize kao što je bila korona i kroz dobra vremena, a biti spreman i za moguće krize koje dolaze. Prošla godina je bila godina na kojoj smo na početku još uvijek imali strah od pandemije, od rizika tržišta, no ti strahovi su se brzo odagnali, pandemija se smanjivala, a gospodarska aktivnost rasla. Sretna okolnost u toj godini je bilo da još tada nije bilo porasta cijena energije i materijala, pa smo onda na valu pozitivnih porasta potražnje i stabilnih inputa cijena i energije uspjeli postići jedan jako dobar rezultat na koji smo ponosni,” – rekao je Ranogajec, te osim bojazni vezano za budućnost najavio je veliku investiciju, koju su planirali oprezno, jer je evidentno da dolazi do pada opće potrošnje.

“Investicija će iznositi blizu 150 milijuna EUR-a, govorim o starim eurima, a ne eurima načetim inflacijom, ona ide u buduću proizvodnju dijelova za elektroautomobile. Vjerujem da nas kriza neće puno omesti u tome i da ćemo u Krapinsko-zagorsku županiju, u Hum na Sutli dovesti jedan sasvim novi proizvod, proizvod budućnosti na kojem se može vezati puno, puno poduzetničkih kapaciteta Krapinsko-zagorske županije,” – naglasio je Ranogajec i posvetio ovogodišnju nagradu u čast svojem prijatelju, susjedu i kolegi, pokojnom Tihomiru Premužaku.

Predsjednik HGK Županijske komore Krapina, Josip Grilec, iznio je neke podatke za prošlu godinui istaknuo da je bila najbolja u povijesti zagorskog gospodarstva: “U 2021. godini 2585 poduzetnika je poslovalo, a ukupno je bilo 23464 zaposlenih. Prije 5 godina imali smo 18000 zaposlenih u gospodarstvu, što je ogroman rast. Ostvarili smo 15 milijardi 761 milijuna kuna, 19 posto više nego 2020. godine, a ostvarena je bruto dobit od 1 milijarde i 66 milijuna. Produktivnost rada iznosi 672 tisuće kuna, blizu sto tisuća eura po zaposlenom, što je jako dobro za naše hrvatske prilike, pa i srednjeeuropske,” – kazao je Grilec.

Izvoz čini 5 milijardi 61 milijuna kuna, više od jedne trećine, a najveći partneri su Njemačka, Slovenija, Austrija, Italija. Uvezli smo 2 milijarde 881 milijun, među boljima smo u državi. Prošle godine godine isplatili smo prosječne neto plaće od 6767 kuna, prije par godina je to bilo ispod 5000, idemo prema 1000 eura neto plaće,” – istaknuo je Grilec, čestitao dobitnicima nagrada i naglasio: “U najboljoj godini, vi ste najbolji!”

Župan Željko Kolar čestitao je nagrađenima te zahvalio svim poduzetnicima i obrtnicima na svemu onome što čine za razvoj gospodarstva i zapošljavanja na području Županije: “Rekordan poslovni rezultat za 2021. godinu koji je preko 15 milijardi i 300 milijuna kuna, u ovim uvjetima je doslovce ravan čudu. Bez obzira na agresiju Rusije na Ukrajinu, totalno poremećene odnose na tržištu energenata i naftnih derivata koji su stvorili ogromne probleme poduzetnicima i obrtnicima, naši poduzetnici i obrtnici ponovno pokazuju žilavost i čvrste temelje na kojima je posloženo njihovo poslovanje i za sada odlijevaju ovim neviđenim uvjetima poslovanja. No, vidjet ćemo kako će to dugo biti moguće i koliko će to utjecati na poslovanje i do kraja godine i sljedeće godine. Na svjetskoj i europskoj razini, nitko se zapravo ne usudi prognozirati što će se zapravo događati preko zime. Velike čestitke posebno nagrađenima dobitnicima Zlatne kune, oni su vrh vrhova od niza sjajnih tvrtki koje posluju na području Krapinsko – zagorske županije i ja im želim jedno normalno poslovno okruženje u kojem će oni onda pokazati da su među najboljima u Hrvatskoj i Europi,” – zaključio je Kolar.

sleljak/zip.com.hr 27.10.2022.

Continue Reading

Inspirativne priče

Inspirativne priče1 tjedan ago

ZIP četvrtkom-“Kad puno radiš, uspjeh dolazi sam po sebi”-poručio je Kralj, privatni poduzetnik i utemeljitelj Zagorske televizije.

U četvrtak, 18. svibnja, gost emisije bio je Nenad Kralj, privatni poduzetnik, utemeljitelj Zagorske televizije. Poslovni put počeo mu je...

Inspirativne priče1 tjedan ago

Dragutin Kamenski, vlasnik Kamgrada i predsjednik Poslovog kluba “Skup za Zagorje” najavio otvaranje dvorca Miljana javnosti

Dragutin Kamenski, predsjednik Poslovnog kluba Skup za Zagorje kazao je kako uvijek podržavaju sve inicijative vezano za investicije, turizam i ulaganja...

Inspirativne priče2 tjedna ago

ZIP četvrtkom-“Kad bi se povezalo više tvrtki u Zagorju, bili bi bolji rezultati za sve nas. Svima bi nam bilo bolje- to je sigurno”- poručio je Ivan Mirt, vlasnik i direktor tvrtke Monaris

U četvrtak, 11. svibnja, gost emisije bio je Ivan Mirt, vlasnik i direktor tvrtke Monaris, najvećeg izvoznika gumeno-tehničke robe u...

Inspirativne priče3 tjedna ago

ZIP četvrtkom-“Za uspjeh je potrebno puno ljubavi za ono što radite, a bitna je i suradnja i pozitivan stav”- poručila je Grozdana Pavlović, ravnateljica POU Krapina

U četvrtak, 4. svibnja, gošća emisije bila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina, Grozdana Pavlović. Završila je gimnaziju u Krapini,...

Društvo3 tjedna ago

“Povijest žena” – knjiga koja na popularan i djeci pristupačan način prikazuje povijest žena od prapovijesti do suvremenosti

Ilustrirana knjiga koja govori o položaju žena kroz povijest, namijenjena je prije svega djeci, no u njoj će uživati dakako...

Društvo4 tjedna ago

“Postani i TI, djevojka IT” – obilježen Dan djevojaka i žena u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija

Dan djevojaka i žena u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT) obilježen je organizacijom virtualnog okruglog stola.  Središnji državni ured za...

Inspirativne priče4 tjedna ago

ZIP četvrtkom –”Za uspjeh samo morate biti uporni, i imati ljubavi prema poslu koji radite”-poručio je Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja

U četvrtak, 27. travnja gost emisije bio je ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol. U ranoj mladosti želio je biti...

Društvo4 tjedna ago

PIK PAK – kuća za djecu Hrvatskoga zagorja namijenjena druženju i učenju

Izgradnja energetski učinkovite kuće u kojoj će se okupljati djeca predškolske i osnovnoškolske dobi kako bi razvijali talente i kreativno...

Inspirativne priče4 tjedna ago

Makedonska tvrtka Kiro Dandaro sada u vlasništvu zagorske tvrtke Sato

Zabočka tvrtka Sato službeno je postala potpuna vlasnica makedonske tvrtke Kiro Dandaro. Tvrtka Sato svoje je poslovanje započela kao koordinator između proizvođača i...

Društvo1 mjesec ago

Rudolf Zajec – počasni dobitnik odlikovanja Republike Hrvatske

Na prijedlog Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Rudolf Zajec je dobitnik odlikovanja Republike Hrvatske. Rudolf Zajec dolazi iz Svedruže iz Općine...

Facebook

Aktualno