Connect with us

Inspirativne priče

Marina Bershadsky- predavačica na Achva Academic College u Izraelu

Nacionalna instruktorica u Tehnološkom odjelu Ministarstva obrazovanja u Izraelu, sudjelovala je na Simpoziju Susreti 2022 VHZK gdje smo imali prilike postaviti joj nekoliko pitanja.

Marina Bershadsky – privatna fotografija

ZIP: Kako Vam se svidjelo na Simpoziju VHZK u Krapini?

Meni je uvijek drago surađivati sa Veleučilištima i znanstvenim ustanovama diljem svijeta, a posebno sa Veleučilištem u Krapini s kojim sam se do sad susretala na konferencijama i simpozijima i tako smo i dogovorili ovu našu suradnju. Krapina je mali gradić koji ima zanimljivu povijest, ovdje u Vašem šetalištu u Krapini je prekrasno za uživati u prirodi usred gradske jezgre, a i ljudi s kojim sam u kontaktu su jako susretljivi i ljubazni, tako da mi se posjet Krapini jako svidio.

Simpozij Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina “Susreti 2022”

ZIP: Kako je tekao Vaš životni put?

U Izrael sam došla sa navršenih 23 godine i svi moji utisci su jako dobri. Do tada sam živjela u Krimu, Rusija, tj. u Krimu sam živjela kad je bio SSSR, bila sam mlada i neopterećena brigama i odnosima u društvu, ovisila sam o roditeljima. Gledajući sad unatrag, moram priznati da nisam obraćala toliko pažnju na to jer moja majka je imala karijeru i bila je visokoobrazovana, moja baka je bila doktorica, ali moja prabaka je bila domaćica, bila je obrazovana ali ipak nije radila. Ja sam se školovala, bila sam odgajana da budem neovisna, voljela sam matematiku i evo izgradila karijeru u obrazovanju i znanosti. U SSSR-u je tada bilo zaista dosta liberalno, ali muškarac je ipak bio lider i na poslu i u kući.

Marina Bershadsky – privatna fotografija

ZIP: Kakva je situacija u Izraelu?

U Izraelu žene imaju prosječno troje djece, mislim da je ženama važna obitelj, ali i karijera. Imamo na primjer žena pilota, žena koje rade u vojsci, žena u vladi, danas je u Izraelu u Ministarstvu obrazovanja na čelu žena. Mislim da je Izrael demokratična zemlja, da sve ovisi o želji žena da li žele graditi karijeru ili se posvetiti obitelji i djeci. Žene idu jednako u vojsku kao i muškarci u Izraelu. Kad gledamo poziciju u obitelji – danas žene prvo grade karijeru, onda razmišljaju o braku, a ako se odluče za obitelj, dijele poslove dosta podjednako vezano za brigo o djeci i obitelji. Povijest židovskih obitelji pokazuje da je žena vođa, pa tako i danas ima u državi i dosta programa koji daju podršku obiteljima da se može paralelno voditi i kvalitetna briga o djeci i graditi karijera. Posebno kad gledam u akademskom svijetu, s obzirom da radim na Achva Academic College u Izraelu – postoji specijalni program koji pomaže ženama uskladiti poslovni i obiteljski život. U zadnje vrijeme ima i dosta zanimljivih tvrtki koje pozivaju žene da kupe za sebe kuće, daju im podršku u tome da budu financijski neovisne – to je program specijalno osmišljen za žene. Danas u mladim obiteljima, suprug treba uzimati rodiljni dopust tako da se žena može odmah vratiti na posao ako to želi, tj. nakon tri mjeseca suprug preuzima brigu o djetetu, a žena se može vratiti na posao. Tako je bilo i u mojoj obitelji i vratila sam se na posao nakon tri mjeseca rodiljnog dopusta. Mnogo stvari radi danas vlada da podrže žene, Izrael ima jako puno religija i bez obzira na demokratičnost ima i obitelji koje su jako tradicionalne, tako da odnosi u obitelji ovise jako puno i o religiji, mentalitetu, ima i radikalista, ali danas kad je obrazovanje svima dostupno, društvo se razvija i žena može izgraditi karijeru ako to želi. Zanimljivo je i da još uvijek ima jako mladih obitelji, koje su dosta radikalne iako je muškarac visokoobrazovan, doktor, svejedno traže ženu da ne radi i da se posveti brizi za obitelj – tako da veliku ulogu u odluci da li žena radi ili ne ima i obitelj. Vlada daje podršku, ali dosta toga ovisi o obitelji i o odnosima muškarca i žene.

ZIP: Koliko Vam znači podrška obitelji?

Podrška moje obitelji znači mi puno, izgradila sam uspješnu karijeru – predavačica sam na Achva Academic College u Izraelu, nacionalna instruktorica u Tehnološkom odjelu Ministarstva obrazovanja u Izraelu, sa odobrenim završnim radom na doktorskom studiju matematike, Odsjeka za Matematiku – Ariel Sveučilište, Istraživanje na temu: „Problemi teorije funkcionalnih diferencijalnih jednadžbi oko matematičkog modeliranja u medicini”. Ovaj rad pripremljen je pod nadzorom prof. Aleksandra Domoshnitskog, napisala sam dosta znanstvenih radova, sudjelovala na mnogim simpozijima i konferencijama diljem svijeta i gradim karijeru i dalje.

ZIP: Što bi poručili žene u Hrvatskoj?

Želim svim žena u Hrvatskoj sreću, neka budu zadovoljne na poslu i u svojim obiteljima jer kad su žene sretne onda su i obitelji zdrave i sretne. Samo hrabro, birajte same i odaberite i karijeru i obitelj – mi žene, uz pravu podršku, sve možemo.

Marina Bershadsky – uoči izlaganja – prvi dan Simpozija VHZK u Krapini
Marina Bershadsky i Nenad Sikirica – Simpozij VHZK Krapina
Svečano otvaranje Simpozija u Krapini
Drugi dan trajanja Simpozija u Krapini

sleljak/zip.com.hr 02.05.2022.

Continue Reading

Aktualno