Connect with us

Društvo

Za 17 braniteljskih udruga KZŽ osigurala 34.000 eura

U Zaboku je u ponedjeljak, 8. svibnja 2023. godine, održana dodjela ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na potpore Krapinsko-zagorske županije na Javnom pozivu udrugama za prijavu programa i projekata usmjerenih očuvanju digniteta i promicanju istine o Domovinskom ratu, psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja na području Krapinsko-zagorske županije.

Ovogodišnji Javni poziv bio je otvoren od 3. veljače 2023. godine do 6. ožujka 2023. godine. Pristiglo je 17 prijava, svih 17 je zadovoljilo sve propisane uvjete Javnog poziva te je dodijeljeno ukupno 34.000 € (256.173,00 kn).

Ugovore o dobivenoj financijskoj potpori je korisnicima, predstavnicima braniteljskih udruga, uručio župan Željko Kolar, koji je istaknuo odličnu suradnju Krapinsko-zagorske županije i braniteljskih udruga s njenog područja.

-Putujući diljem Hrvatske, uvijek s ponosom ističem da je Krapinsko-zagorska županija Županija prijatelj braniteljskih udruga. Stalno ponavljam da vi vodite brigu o svojim kolegicama i kolegama na onom području koji ne uspije urediti sustav s razine Ministarstva i što ne uspijemo odraditi mi iz županija, gradova i općina. Naravno da savršenstva nema, no dajete nam mogućnost da čitav sustav funkcionira najbolje moguće – poručio je nakon dodjele ugovora župan Kolar te naglasio kako su se neke braniteljske udruge toliko usavršile u pisanju projekata i povlačenju sredstava iz raznih natječaja i europskih fondova da bi njihovi članovi mogli bez problema raditi i u županijskim razvojnim agencijama.

U ime dobitnika potpora okupljenima se obratio predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije Josip Horvatin te zahvalio Krapinsko-zagorskoj županiji i županu Željku Kolaru.

Da nema ovih županijskih potpora, sigurno je da bi se mnoge naše udruge ugasile. Svake godine nas je sve manje i sve je teže provoditi aktivnosti, ali to i dalje uspijevamo uz potporu Županije te  Ministarstva hrvatskih branitelja i gradova i općina. S ponosom mogu reći da smo, po županijskom financiranju, jedna od najprepoznatljivijih udruga u čitavoj Hrvatskoj – kazao je ovom prilikom predsjednik UDiVDR KZŽ Josip Horvatin

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

Popis odobrenih potpora možete pronaći ovdje:  https://www.kzz.hr/sadrzaj/natjecaji/poziv-programi-branitelji-2023/KZZ_Odluka_dodjela_financ_sredstva.pdf

INICIJATIVA ZA GRADNJU VETERANSKOG CENTRA

„Treba reći da su mnogi branili svoj dom, a mi smo išli braniti i Domovinu i dom. Mislim da smo zaslužili, a inicijativa je otišla i prema Premijeru i Ministarstvu, da se na području naše županije izgradi veteranski centar. To smo zaslužili zbog 11.800 branitelja s područja naše županije koji su bili neposredno uključeni u obranu i stvaranje domovine Hrvatske, ali jednako tako i onaj dio koji je civilni sektor odradio za trajanje Domovinskog rata“ – kazao je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije Josip Horvatin.

„U vrlo dugom pismu potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu obrazložio sam zašto podržavam ovu inicijativu te vjerujem da imamo snažne argumente i da će Vlada RH, odnosno nadležno Ministarstvo reagirati. Znano da nema ni jednog bojišta u Hrvatskoj gdje Zagorke i Zagorci nisu bili prisutni kao pripadnici vojske ili policije. U Domovinskom ratu se borilo više od 11.500 naših ljudi, a uvijek treba isticati i da je vrhovni zapovjednik oružanih snaga i prvi predsjednik Republike Hrvatske bio naš Zagorec Franjo Tuđman iz Velikog Trgovišća“ –  naveo je župan Kolar te najavio da će zatražiti prijam kod ministra Medveda kako bi provjerio trenutni status ove inicijative te ju po potrebi i dodatno osnažio.

zip.com.hr 08.05.2023.

Continue Reading

Aktualno