Connect with us

Društvo

Povodom 32. obljetnice međunarodnog priznanja RH župan Kolar uputio poruku

Nakon proglašenja samostalnosti i suverenosti, na današnji dan prije 32 godine, Republika Hrvatska je postigla međunarodno priznanje svoje neovisnosti, čime joj je priznato mjesto među slobodnim nacijama.

Tom prigodom krapinsko-zagorski župan Željko Kolar uputio je poruku:

Ova važna obljetnica vraća nas u izuzetno teško vrijeme za našu domovinu, vrijeme u kojem je gotovo trećina Hrvatske bila okupirana i u kojem su se branitelji borili da obrane odluku hrvatskih građana za stvaranjem svoje samostalne i suverene države. Paralelno s njihovom hrabrom i požrtvovnom borbom odvijala se i borba na diplomatskoj sceni koja je 15. siječnja 1992. godine rezultirala  povijesnim odlukama čitavog niza europskih zemalja o međunarodnom priznanju Republike Hrvatske. Danas odajemo zahvalnost državama koje uz nas stajale u tim teškim trenutcima, koje su prepoznale težnju hrvatskog naroda za vlastitom državom i jasno rekle da priznaju naše pravo na samoodređenje. Zahvaljujemo i brojnim hrvatskim diplomatima, a posebno našim braniteljima koji su podnijeli najveću žrtvu u obrani Lijepe Naše i stvaranju temelja za njezin daljnji europski put.“

Kako smo već objavili danas, Republiku Hrvatsku je 15. siječnja 1992. godine, kao samostalnu i suverenu državu priznalo svih dvanaest zemalja članica tadašnje Europske zajednice: Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Ovim državama istoga dana istom odlukom pridružile su se Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.

Priznanje su i prije navedenog datuma uputile Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija, koje u to vrijeme ni same nisu još bile međunarodno priznate.  Prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku bio je Island koji je ovu odluku donio 19. prosinca 1991., kada i Njemačka, ali je odluka Njemačke stupila na snagu 15. siječnja – danom priznanja i ostalih članica EZ-a. Međunarodno priznanje Hrvatske i prije Europske zajednice objavili su Sveta Stolica 13. siječnja 1992. i San Marino 14. siječnja 1992. Priznanje Europske zajednice potaknulo je i niz drugih država te su do kraja siječnja 1992. godine Republiku Hrvatsku priznale ukupno 44 države.  Istoga datuma, ali šest godina kasnije,  1998. godine Republika Hrvatska je okončala i mirnu reintegraciju u ratu okupiranog hrvatskog Podunavlja.

zip.com.hr 15.01.2024.

Continue Reading

Aktualno