Connect with us

Društvo

Nabavljen novi namještaj za Muzej grada Pregrade u vrijednosti 7.325,56 eura

Prošlog tjedna u Muzeju grada Pregrade završena je nabava novog namještaja za muzejsku čuvaonicu.

U muzejskoj čuvaonici pregradskog muzeja nalazi se vrijedna muzejska građa, razvrstana u različite zbirke: Numizmatička zbirka, Zbirka rudarstva i geologije, Ljekarnička zbirka Thierry, Zbirka fotografija, Zbirka skulptura, Zbirka slika, Kulturno-povijesna zbirka, Arheološka zbirka, Zbirka knjiga itd.

Sredstvima Ministarstva kulture i medija, Grada Pregrade te vlastitim sredstvima Muzeja nabavljeno je 6 metalnih arhivskih ormara te jedan arhivski ormar ladičar s pripadajućim postoljem i gornjom zaštitnom pločom. Nabavom suvremenog muzejskog namještaja, vrijedna muzejska građa bit će adekvatno pohranjena u boljim uvjetima i sigurnijem okruženju zbog njezinog dugotrajnog očuvanja i zaštite. Osobito se to odnosi na pohranu papirnate građe većih dimenzija, poput plakata, postera i zemljovida te dokumenata i knjiga.

Podsjetimo, u listopadu prošle godine Muzej grada Pregrade je na Javni poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2024. godinu prijavio projekt pod nazivom „Opremanje muzejske čuvaonice Muzeja grada Pregrade“ kroz investicije u kulturnu infrastrukturu. Kroz projekt je planirana nabava novih arhivskih ormara za čuvanje muzejske građe te nabava arhivskih ormara ladičara za čuvanje papirnate muzejske građe većih dimenzija. Ministarstvo kulture i medija odobrilo je projekt te osiguralo sredstva u iznosu od 4.000,00 eura za potrebe opremanja čuvaonice. Ukupna vrijednost nabavljenog novog namještaja iznosi 7.325,56 eura.

– Muzej grada Pregrade u stalnom postavu svojih zbirki izlaže manji dio muzejske građe, dok je veći dio, kao što je to najčešće slučaj i u drugim muzejima, pohranjen u muzejskoj čuvaonici. Nabavom novog namještaja za muzejsku čuvaonicu osigurani su bolji i sigurniji uvjeti za čuvanje i trajnu pohranu muzejske građe sukladno suvremenim muzejskim standardima za muzejske čuvaonice. Ovim putem zahvaljujem nadležnom Ministarstvu kulture i medija te našem osnivaču, Gradu Pregradi, na podršci i osiguranim financijskim sredstvima – istaknuo je vršitelj dužnosti ravnatelja Muzeja grada Pregrade, Davor Špoljar.

zip.com.hr 23.06.2024.

Continue Reading

Aktualno