Connect with us

Društvo

KRAPINA MOJA TAK IMAM TE RAD- Svečanom sjednicom proslavljen 830. rođendan Grada Krapine/FOTOGALERIJA

Krapina već tradicionalno na blagdan zaštitnika grada sv. Nikole biskupa slavi svoj dan. Tako je danas, 06. prosinca 2023. godine u Festivalskoj dvorani svečanom sjednicom proslavljen Dan Grada Krapine što je bila izvrsna prilika za uručenje gradskih priznanja pojedincima koji su svojim radom i djelovanjem doprinijeli razvoju Grada.

Svečana sjednica okupila je mnoštvo uvaženih gostiju, a stigao je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sa suradnicima.

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća u Festivalskoj dvorani otvorio je predsjednik Vijeća Mladen Gregurović koji je istaknuo kako Grad Krapina slavi 830 godina od prvog pisanog spomena, te da je Krapina grad koji je kroz stoljeća svog postojanja imao značajno mjesto u Hrvatskoj povijesti i kulturi.

-Mnoge generacije i pojedinci dali su svoj doprinos u razvoju Krapine. Svima je cilj bio isti, da Krapina bude ljepša i uređenija, što ugodnija za život i rad njenih stanovnika. Gradsko vijeće ulaže mnogo truda i napora u ostvarivanju projekata za dobrobit svih stanovnika, od onih najmlađih do onih najstarijih. Kroz razne oblike rada i djelovanja nastojali smo biti što dostupniji građanima u stvaranju što boljih uvjeta, kako za život, tako i za rad i djelovanje gospodarstva- kazao je Gregurović te dodako kako je Gradsko vijeće u ovom mandatu održalo 18 uspješnih sjednica, te zahvalio vijećnicima Grada Krapine, čestitao svim dobitnicima gradskih priznanja.

Gradonačelnik i saborski zastupnik Zoran Gregurović naglasio je kako je Krapina grad koji je bogat poviješću, te kako se ta povijest prožima svugdje oko nas.

-Posebno bih spomenuo da je 1923. godine, dakle prije točno 100 godina Krapina dobila svoj prvi javni vodovod. Značajnim ulaganjima u posljednjih nekoliko godina, u komunalne vodne građevine, pokrivenost javnom vodoopskrbom je preko 99 posto a gubici u mreži su smanjeni, tako da nas to svrstava u sam vrh, među najbolje u RH. Danas možemo reći da se grad razvija i živi punim plućima- kazao je Gregurović te se osvrnuo na nekoliko značajnijih projekata:

-Značajan iskorak u odnosu na druge napravljen je projektom brzog interneta bez kojih je danas život nezamisliv, i brzi internet dolazi do svih naselja na području grada i susjednih općina. Vrijednost projekta za područje bivše Općine Krapina iznosi oko 60 milijuna kuna, a financira se iz EU fondova te sredstvima Hrvatskog Telekoma. Isto tako smo kroz Fond solidarnost i ove godine realizirali projekte u vrijednosti od oko 3, 5 milijuna eura od čega su 3,2 milijuna bespovratna sredstva. Dovršena je izgradnja kružnog toka u Velikoj Vesi, a za rekonstrukciju državne ceste od Krapine prema Jesenju, na dionici od Žutnice do Gorjaka je provedeno javno savjetovanje, te se kroz koji dan očekuje i raspisivanje javnog natječaja za treću fazu spojne ceste od Zaboka do Krapine i proveden je postupak nabave te je nedavno bilo uvođenje u posao- nabrojao je neke od važnijih projekta Gregurović.

Kazao je i kako je jedan od ljepših rođendanskih poklona najava predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, da će se graditi 4 nova Veteranska centra, koji se projektiraju na razini hotela sa 4 zvjezdice, a od toga će upravo jedan biti u Krapini. Odobrena su i sredstva za izgradnju novog vrtića od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, te je u tijeku postupak nabave za izradu glavnog izvedbenog projekta. Vrtić će biti projektiran za 10 odgojnih skupina sa 168-ero djece.

-Za kraj želim naglasiti, da prema podacima koje dobivamo na području Grada nikad nije bilo više zaposlenih i nikad manje nezaposlenih, a gospodarska zona se razvija i gradi. Ove godine smo po treći puta ušli u finale za Naj grad u kategoriji gospodarstva. Te nominacije se ne dodjeljuju subjektivno već prema čvrstim, jasnim i mjerljivim kriterijima. Ponekad smo mi krapinci previše kritični sami prema sebi no priznanja koja dobivamo potvrđuju da smo na pravom putuzaključio je Gregurović te zahvalio svim suradnicima.

Mala Plaketa Grada Krapine za izniman doprinos svojoj školi i Gradu dodjeljuje se Loreni Smrekar i Luki Hržici.

Plaketa Grada Krapine pripala je  Vesni Kunštek za njezin neizmjerni doprinos u unapređenju kulture Grada Krapine, profesorici  Mirjani Klobučar za mentorske uspjehe i doprinos u razvoju obrazovanja, i Aniti Jurman za uspješno dugogodišnje poslovanje i doprinos u razvoju gospodarstva Grada Krapine.

Povelje Grada Krapine dodjeljuju se Mladenu Hršaku koji je dobrovoljno darivao krv čak 100 puta , Dragutinu Kozini zbog iznimnog doprinosa kulturnom i društvenom životu Grada Krapine, i Anti Toniju Eteroviću za očuvanje kajkavskog jezičnog i glazbenog izričaja, te za osobite uspjehe u unapređenju kulture Grada Krapine.

Nagrada za životno djelo Grada Krapine pripala je Nevenki Radak, dr. med., spec. pedijatrije, koja je svojim iznimnim doprinosom unapređenju zdravstvene skrbi djece u Gradu Krapini zaslužila posebno priznanje. Otkada je stekla titulu doktora medicine 1982. godine, Radak je svoj cijeli radni vijek provela u Krapini na Domu zdravlja te je jedna od najzaslužnijih što je Krapina dobila status „Grada prijatelja djece“ 2010. godine. Kroz svoj se rad uvijek trudila svesrdno pomoći brojnim malim i malo većim pacijentima te na razne načine unaprijediti zdravstvenu skrb najmanjih pacijenata u Gradu Krapini.

Dodjeljena su i dva priznanja gradonačelnika. Vladimiru Vidoviću povodom osobitog doprinosa u unapređenju lokalne zajednice. Vidović je dao svoj ogroman doprinos kod projekta gradnje mosta u Lepajcima, i Vjekoslavu Čaklecu povodom predanog rada na jačanju civilnog društva, za uspješno vođenje Počasne postrojbe Grada Krapine, Krapinski Ilirci, te za promicanje imena Grada Krapine.

Krapina moja tak imam te rad- tim stihovima okupljenima se u ime nagrađenih obratila dr. med. spec.pedijatrije Nevenka Radak.

-Željela bih čestitati u ime nas dobitnika priznanja, našem gradu, našim sugrađanima krapinčanima Dan grada kao i blagdan naše župe sv. Nikole biskupa. Zahvaljujem svima koji su prepoznali u nama vrijednosti dostojne ovih priznanja koja su nam dodijeljena. Postoji jedna uzrečica- “život nam je vrijedio toliko koliko nas je nesebičnih i plemenitih napora stajao”- kazala je Radak te poželjela svima radostan i blagoslovljen Božić, i zdravu, sretnu i uspješnu Novu Godinu.

U ime načelnika i načelnica i gradonačelnika okupljenima se obratio gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

– Zorane, želim ti da sve svoje projekte sa svojim suradnicima ostvariš, da Krapina bude još naprednija, još ljepša, da se cijeli ovaj naš zagorsko međimurski kraj razvija na dobrobit naših mještana- poručio je Srpak te čestitao svim nagrađenima.

Župan Željko Kolar  istaknuo je kako bez podrške Vlade Republike Hrvatske, ni gradovi, ni općine, ni županije ne mogu same provesti kapitalne projekte.

– U ovom filmiću koji je prikazan, drago mi je da smo mogli vidjeti neke zajedničke projekte koje radimo mi kao Županija i Grad. Ono što je najbitnije, je stvaranje uvjeta da se djeca ovdje mogu školovati do ovdje mogu naći dobro plaćen posao i da ovdje ostanu živjeti na našim bregima. To je zapravo zadatak svih nas i to je zadatak, bez obzira koja Vlada bila, koji način bio i bez obzira iz koje on stranke dolazi. Čovjek je ključ i uspjeha. Stoga čestitke svim nagrađenima i onima mlađima i oni iskusnijima koji su dali veliki doprinos razvoju Grada Krapine, a na tome i naravno i razvoju Krapinsko zagorske županije i promociji Krapinsko zagorske županije, kako u samoj Hrvatskoj, tako i van nje-zaključio je Kolar te poželio gradonačelniku da sve projekte koje je sa svojim suradnicima zacrtao da se realiziraju.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora, okupljenima se obratio saborski zastupnik Ante Sanader,koji je istaknuo kako se grad proteklih godina jako razvio.

Vidi se da se radi na svakom koraku i vidi se da možete biti ponosni. Lijepo je doći u Krapinu, vidjeti sve te aktivnosti, i sve te projekte koji su se ovdje realizirali- rekao je Sanader te čestitao dobitnicima priznanja.

Uz čestitke na Danu grada okupljenima se obratio i predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, naglasivši kako je Vlada Republike Hrvatske, koja je privržena politici ravnomjernog regionalnog razvoja i stvaranju jednakih šansi diljem RH, učinila sve da se projekti realiziraju na najbolji mogući način u okvirima financijskih mogućnosti u kojima se nalazi.

-Prije otprilike 7 godina omjer onih koji rade i onih koji ne rade bio 6 zaposlenih i 1 nezaposleni. Danas je taj omjer 16 prema 1 u Hrvatskoj, a vi ste tu čak i bolji. To govori da je ukupna situacija i kontekst u kojem se zemlja nalazi danas na pragu 2024. godine takav da smo realizirali nekoliko ključnih strateških ciljeva države. Ušli smo u desetoj godini članstva u dvije dublje integracije. Obje su posebno važne za vas. Stavljaju pred kraj bitne infrastrukturne investicije koje će omogućiti jednak razvoj i šanse svakog našeg čovjeka- rekao je Plenković te nastavio:

-U novoj financijskoj perspektivi odlučili smo učiniti korak dalje u decentralizaciji, 680 milijuna osigurali smo za ITU mehanizam. Krapina kao središte županije će dobiti 13,5 milijuna. Država daje Gradu Krapini sredstva za projekte za koje Krapina smatra da su važne i bitne-rekao je Plenković te uputio poruku:

-Nastavimo u ovoj sinergiji i suradnji s gradovima i županijama, brojni projekti su prilika da ovaj razvoj hrvatskog sjevera bude jednako uspješan kao i do sada-poručio je Plenković.

tleljak/zip.com.hr 06.12.2023.

Continue Reading

Inspirativne priče

Društvo1 dan ago

Krapinski gimnazijalci posjetili Španjolsku u sklopu Erasmus+ projekta “(Ne)moguća misija: spasimo naš planet!”

Učenici Srednje škole Krapina sudjelovali su u Erasmus+ projektu pod nazivom “(Ne)moguća misija: spasimo naš planet!” u Španjolskoj. Učenici 2....

Inspirativne priče2 dana ago

“Dobro jutro, Hrvatska” o Krapinsko-zagorskoj županiji kao “europskoj regiji budućnosti”

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je 26. veljače 2024. godine gostovao u emisiji HRT-a Dobro jutro, Hrvatska. Tema gostovanja bila...

Društvo3 dana ago

ZIP ČETVRTKOM – “Za uspjeh je potrebna posvećenost i da se dajete maksimalno u ono što radite” – poručio je Dragutin Ulama, suvlasnik “DUNI” ljevaonice

U četvrtak, 22. veljače, gost emisije “ZIP četvrtkom” bio je Dragutin Ulama, suvlasnik “DUNI” ljevaonice obojenih metala Kumrovec i podpredsjednik...

Inspirativne priče1 tjedan ago

Muzeji Hrvatskog zagorja treća najposjećenija muzejska ustanova u Hrvatskoj – “Svi naši djelatnici silno se trude osmišljavati nove programe i nove sadržaje” – poručio ravnatelj Sabol

Prilikom objave rezultata o posjećenosti hrvatskih muzeja, Muzejski dokumentacijski centar je 2023. nazvao muzejskom godinom. Porastu posjećenosti od čak 27...

Inspirativne priče1 tjedan ago

ZIP ČETVRTKOM-“Za uspjeh je potrebno jako puno upornosti i jako puno organizacijskih vještina”-poručila je Sanja Škrinjar, voditeljica TZ KZŽ

U četvrtak, 15. veljače, gošća emisije bila je Sanja Škrinjar, voditeljica Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije. Škrinjar kaže da je od...

Inspirativne priče2 tjedna ago

ZIP ČETVRTKOM-“Svaki uspjeh je rezultat truda, rada, motivacije i odricanja, ali upornost je tu definitivno najvažnija”- poručio je Mario Mihovilić, direktor Zagorskog vodovoda

U četvrtak, 08. veljače, gost emisije bio je Mario Mihovilić, direktor Zagorskog vodovoda. Mihovilić je diplomirao na Fakultetu strojarstva i...

Inspirativne priče4 tjedna ago

ZIP ČETVRTKOM-“Za uspjeh je uz cilj bitna i ustrajnost, upornost i ne odustajanje”-poručila je Dora Greblički Kos, vlasnica ugostiteljskog objekta “Villa Zelenjak”

U četvrtak, 01. veljače, gošća emisije bila je Dora Greblički Kos, vlasnica obiteljskog ugostiteljskog objekta “Villa Zelenjak”. Dora Greblički Kos...

Inspirativne priče1 mjesec ago

ZIP ČETVRTKOM-“Za uspijeh je prije svega potrebna vjera u sebe i puno rada”-poručio je Vinko Matuša, generalni direktor Hidraulike Kurelja

U četvrtak, 25. siječnja gost emisije bio je Vinko Matuša, generalni direktorHidraulike Kurelja iz Donje Stubice. Matuša je rodom iz...

Društvo1 mjesec ago

“Žene nose svijet” – brojne inspirativne priče dočarane fotografijama!

U srijedu, 24. siječnja 2024. godine u galeriji Posavskog muzeja u Brežicama otvorena je gostujuća izložba u američke fotografkinje Lekhe...

Inspirativne priče2 mjeseca ago

-Iza nas je još jedna izvrsna godina za tržište rada Krapinsko-zagorske županije – ističe Goran Vukmanić

Kako je naglasio Goran Vukmanić, predstojnik HZZ – Područni ured Krapina, u protekloj godini nastavljen je trend smanjenja broja nezaposlenih...

Facebook

Aktualno