Connect with us

Društvo

U Krapini počela 6. konferencija “Žene i poduzetništvo u Kzž 2024.–osnažene, konstruktivne i drugačije”

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru Kzž u Krapini započela je 6. po redu Konferencija “Žene i poduzetništvo”.

Snježana Leljak organizatorica i direktorica SL KRAPINA KONZALTING napomenula je kako joj je izrazito drago da je konferencija posjećena u tolikom broju.

Već smo i prijašnjih godina naglašavali da se poduzetništvo ne dijeli na muško i žensko jer poduzetništvo ima slične karakteristike i izazove bilo da smo muškarci ili žene, ali smo svi svjesni da se žene susreću s puno više izazova ako se odluče na poduzetništvo-rekla je organizatorica te napomenula kako tu ne govorimo samo o poduzetnicima, nego i o ženama koje grade svoje karijere i u javnom sektoru i u velikim gospodarskim subjektima, koje su obrtnice, koje rade na OPG-ovima, znači sve žene u društvu koje žele stvoriti neku uspješnu karijeru.

-Osnovali smo i poduzetnički klub žena u 9. mjesecu 2019. godine, tako da mogu s ponosom reći da ćemo ove godine obilježiti pet godina postojanja i djelovanja-rekla je Leljak te pozvala zainteresirane da se uključe.

-Neka nakon ove konferencije sve zajedno budemo osnaženi za nove poslovne i osobne izazove koji su pred nama. Budite konstruktivne, proaktivne, umrežavajte se. Naravno, za budućnost budite i financijski neovisne, bavite se politikom, postavljajte pitanja, educirajte se i međusobno podržavajte-zaključila je organizatorica.

Kako se već se godinama okuplja na ovoj konferenciji kako bi razgovarali o aktualnim temama rekla je Helena Matuša, direktorica Poduzetničkog centra KZŽ.

-Umrežavanje nije samo neki koristan alat koji možemo koristit, ono nam otvara vrata prema nekim novim poslovnim prilikama i nekim novim mentorima koji nam mogu pomoći da prebrodimo neka teška vremena u kojem se naš poduzetnički, ali i životni poduhvat nalazi-rekla je te istaknula kako za žene u poduzetništvu ovo umrežavanje ima jedan poseban značaj.

Često se suočavamo s izazovima koji možda naši muški kolege ne percipiraju kao i mi žene. Razlike u percepciji mogu stvoriti neke prepreke, ali itekako otvoriti i određene prilike, a ovo umrežavanje nam u tome može pomoći-rekla je Matuša te spomenula istraživanja koja su pokazala određene razlike između žena i muškaraca u poduzetništvu gdje se žene suočavaju više s problemima kada se radi o pristupu informacijama i financijama.

Žene poduzetnice donose jednu jedinstvenu i inovativnu dozu u poduzetnički pothvat-rekla je direktorica Poduzetničkog centra KZŽ.

Dragutin Ulama, potpredsjednik OKKZŽ istaknuo je kako je gospodarstvo KZŽ visoko razvijeno.

Prema zadnjim podacima postoji 3.341 obrtnika, od toga 1.056 su poduzetnice, žene obrtnice. Znači čine preko 31 % ukupnog obrtničkog sustava-rekao je Ulama te napomenuo kako žene također sudjeluju sa velikim udjelom u uspjehu i radu muškaraca.

Ivica Hršak, zamjenik gradonačelnika Grada Krapine rekao je da iako danas više nego ikada prije postoji mogućnost kreditnog zaduživanja, zatim korištenja bespovratnih financijskih sredstava, ipak nije jednostavno donijeti odluku pokretanju vlastitog biznisa.

-Ukoliko ste pritom žena vjerujem da je ta odluka još i dodatno teža zbog činjenice i radnih prepreka koje postoje od samog obiteljskog života ili predrasuda. Ipak, trendovi su takvi da sve više žena kreće u poduzetničke vode.

Kako 43 % muškaraca ima sklonost samozapošljavanju, dok je to kod žena samo 31 % istaknuo je Anđelko Švaljek, predsjednik HGK Županijske komore Krapina

-Tu je riječ o samopouzdanju, ravnoteži između privatnog i poslovnog. Najviše ženskih firmi ima ili vlasnički ili upravljački utjecaj, a najizraženije je to bilo u istočnoj Europi 90-ih godina kada su žene bile najranjivije i kad se firme zatvaraju i kad je loše, žene su prve koje ostaju bez posla i moraju nešto poduzeti i poduzimaju-rekao je Švaljek te napomenuo kako sve koje su došle danas ovdje pokazuju veliku želju za komunikaciju, učenje i razvoj znanja i iskustva.

Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije ističe kako je konferencija prepoznata kao kvalitetna i potrebna svima nama.

-Broj udjela žena u upravama društva, za 2024. je 20% na razini Hrvatske, 2 % manje nego prošle godine. Važno je i da postoje kompanije koje imaju 0 % žena u upravi i u Hrvatskoj je to 45 % kompanije-rekla je te napomenula kako imamo još mnogo prostora za poboljšanje na prostoru cijele države.

U Krapinsko-zagorskoj županiji udio žena u obrtništvu, gospodarstvu i upravama ipak raste. Krapinsko-zagorska županija je prva i postavlja standarde u mnogim područjima i situacijama i ono što mi cijele godine radimo, to je da pričamo o temama rodne ravnopravnosti i potrebama jednakog pristupa tržištu rada i svim ostalim uslugama, o izjednačavanju privatnog i poslovnog, kako za žene, tako i za muškarce-zaključila je Petek.

Nakon službenog otvorenja i govora Bruno Šimleša, pisac, kolumnist, televizijski voditelj i sociolog vodi radionicu “Kako se uspješnije nositi sa stresom”.

Generalno žene imaju doista prevelika očekivanja od sebe, tako da ćemo razgovarati o tome kako da si sa razumnim očekivanjima od sebe malo smanjimo razinu stresa kojeg je jednostavno previše-reklao je Šimleša.

mstužić/zip.com.hr 06.06.2024.

Continue Reading

Aktualno