Connect with us

Inspirativne priče

Koja je formula uspjeha kad gradimo karijere i koji su izazovi? – održan okrugli stol na Konferenciji Žene i poduzetništvo u KZŽ

Okrugli stol pod nazivom “Gradimo karijere: koji su izazovi s kojima se žene susreću? Formula uspjeha” okupio je nekoliko istaknutih stručnjakinja iz različitih zemalja na Konferenciji “Žene i poduzetništvo u KZŽ 2023. – upravljanje promjenama i izazovima”.

Na okruglom stolu raspravljalo se o različitim aspektima ženskih karijera, uključujući prepreke s kojima se suočavaju, stereotipe, nedostatak podrške i mentorstva, ravnotežu između poslovnog i privatnog života te koja je najbolja strategija za uspjeh.

Snježana Mikulčić Jakopović, predsjednica Kluba poslovnih žena Varaždinske županije, vlasnica je OPG-a Jakopović za kojeg trenutno skrbi sama. Velika poduzetnica u tome se je odlično snašla, no kao izazov može istaknuti puno radnih sati koji doista iscrpljuju.

– Još jedan veliki izazov je to što je prije 5 godina moj muž otišao u politiku i ja sam ostala u svemu tome sama. Znači, kompletno imanje, turizam i proizvodnja kozmetike je ostala na meni te je to trenutno nekih 12 sati dnevno borbe – rekla je Mikulčić Jakopović.

Branka Aralica, direktorica MPI Vrelec iz Republike Slovenije, kao međunarodna partnerica pričala je o iskustvima žena poduzetnica u susjedstvu.

Što se tiče izazova, istaknula je probleme prilikom upisa na fakultet, koji su pratili i nju i njezinu kćer te je zbog toga istaknula je sljedeće: – Ako ti to želiš, onda to studiraj. Posao se nađe. Ako ti sa srcem ideš, tu ćeš i uspjeti.

U pojedinim fazama života, potrebno je pustiti da određene poslove rade drugi ljudi, istaknula je Adisa Tufo, predsjednica Udruge Poduzetnice IN iz Bosne i Hercegovine.

– U nekim fazama neko se drugi bavio poslovima koji su se od mene očekivali, a ja sam napokon mogla onako kako sam ja htjela da rastem i mislim da je to bio ključ – naglasila je Tufo.

Nove situacije i problemi glavni su izazovi Irene Banić, iz HGK Županijske komore Otočac, no kao što ona naglašava i to se može prebroditi.

– Što se tiče izazova na poslu, to su nove situacije koje dolaze pred nas, a to prevladavam tako što poredam prioritete i fokusiram se. Kad se fokusiram, onda jasnije vidim, znaš što ti je cilj i jasnije vidiš prilike i načine na koje to možeš riješiti – istaknula je Banić.

Susanne Pauli, mindset trainer iz Austrije istaknula je kako se je tijekom svojeg života susretala sa brojnim izazovima, a najveći joj je problem organizacija vremena, koju je tijekom života trebala naučiti.

– Tijekom života, trebala sam se jako dobro organizirati. Dobra organizacija je sve – poručila je Pauli.

Sudionice okruglog stola poslale su snažne i motivirajuće formule uspjeha:

– Ako niste pali, niste ni pokušali. Ako ste pali, digli se i išli dalje, to znači da imate viziju. Što god počinjete nemojte počinjati bez veze! –

– Poduzetništvo nije poziv ili profesija, to je način života. –

– Posao ide, ali nije prvi. Ti si prvi. –

– Željela bih biti svijeća drugim ženama na njihovom putu! –

– Pronađite svoj unutarnji mir. Naučite se zauzeti za sebe, reći ne i pri tome budite izvrsni! –

– Rušimo zajedno granice, jer one su nebitne –

– Potrebno je imati viziju da bi ostvarili uspjeh! –

– Ja mogu! Ja hoću! Ja želim! Ja budem! Budite odlučne! –

lleljak/zip.com.hr 06.06.2023.

Continue Reading

Aktualno