Connect with us

Aktivizam

U KZŽ obilježeno10 godina djelovanja SOS telefona i 5 godina Savjetovališta za žrtve nasilja – u više od 94,3% slučajeva javljaju se žene žrtve – obiteljsko nasilje je nažalost rodno uvjetovano nasilje

U utorak, 20. prosinca 2022. održana je u Zaboku konferencija za medije povodom 10 godina postojanja SOS telefona i savjetovališta za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije.

Vendi Keserica Tomičić iz CESI, SOS telefona i Savjetovališta za žene žrtve nasilja, podsjetila je da je SOS telefon osnovan 2012. godine i to na inicijativu organizacije CESI, Krapinsko – zagorske županije i Povjerenstva za ravnopravnost spolova KZŽ: “Od 2017. godine osnovano je i Savjetovalište, a od 2018. godine provodimo i program mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela. Od samog početka kontinuirano od Krapinsko – zagorske županije dobivamo financijsku i sve druge oblike podrške, a financijski nas podržava i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, kao i Ministarstvo pravosuđa i uprave te naša organizacija CESI kroz različite programe i projekte,” – pojasnila je Keserica Tomičić te napomenula da nude različite vrste usluga korisnicima kao što su telefonsko savjetovanje, savjetovanje uživo, psihološko, ali i psihosocijalno, pravno savjetovanje, informiranje i pružanje podrške i praktičnih informacija, a tu su i grupe podrške za žrtve nasilja.

“Od 2018. godine imamo mogućnost da naše korisnice pratimo na institucije kao što su policija i sudovi, a ono što zadnje vrijeme češće prakticiramo su i terenske posjete. Organiziramo i brojne druge aktivnosti među kojima i pokazne radionice samoobrane, a koje su rado posjećene te su povratne informacije izuzetno pozitivne. Provodimo i edukativne radionice po školama cijele županije, a teme su nam najčešće prevencija nasilja nad ženama zatim prevencija seksualnog uznemiravanja i određene druge teme ovisno o tome koji interes koja škola pokaže. Ove je godine održana i edukacija za četvrtu generaciju naših SOS volonterki – kazala je Keserica Tomičić.

Tena Sambolić Petrišić voditeljica SOS telefona istaknula je da je od početka rada do sada pruženo savjetovanje za više od 700 korisnica: “Od početka provođenja mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih i prekršajnih djela imali smo više od 250 korisnica i korisnika te je svakome od njih pruženo deset različitih usluga poput pratnje na institucije koji je od 2018. godine pruženo više od 50. U više od 94,3 posto slučajeva javljaju nam se žene žrtve, a najčešće im pružamo uslugu savjetovanja – 50,3 posto i informiranja 23,5 posto – rekla je Sambolić Petrišić te navela da je zatražena i usluga smještaja kod gotovo 3 posto korisnica.

Također je naglasila da prema analizi kod korisnica je prisutno više vrsta nasilja, a najviše se ističe psihičko i to u 88 posto slučajeva, fizičko nasilje 55,9 posto, ekonomsko 38,9 posto, te seksualno nasilje u 8,9 posto slučajeva i da je uglavnom istovremeno prisutno više vrsta nasilja.

“Naši su korisnici iz cijele Krapinsko – zagorske županije pa i šire, a 58,8 posto korisnica žrtava nasilja u obitelji su u bračnoj zajednici. Od toga, počinitelji nasilja su najčešće muževi i to u 59,7 posto, a od drugih se počinitelja ističu bivši intimni partneri i druga poznata muška osoba. Zato je potrebno isticati da je obiteljsko nasilje rodno uvjetovano nasilje, od strane muškaraca prema ženama – zaključila je Sambolić Petrišić.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zabok Tanja Cujzek istaknula je izvrsnu suradnju sa SOS telefonom: “Nasilje u obitelji velika je tamna brojka i za smanjenje te brojke jako je važno pružiti adekvatnu podršku žrtvi, da se ona ne boji prijaviti nasilje. Treba imati  razvijenu mrežu podrške žrtvi i važno je da ona ima osjećaj sigurnosti vođenja kroz cijeli postupak, ali i nakon toga, kada postupci završe. Žrtvi je i dalje potrebna podrška u svladavanju svakodnevnih izazova – rekla je Cujzek.

Andreja Jurić, policijska službenica za prevenciju u Uredu načelnika PU krapinsko- zagorske također je nazočila na konferenciji za medije i rekla da sa Savjetovalištem jako dobro surađuju i kako je ta suradnja s policijom važna zbog lakšeg prikupljanja svih potrebnih informacija: “Svi dobro znamo da je policija obično najčešće prva koja zaprima prijavu žrtve nakon kažnjive radnje i u tim prvim susretima žrtve su jako emotivne i teško je tada dobiti sve činjenice koje su potrebne kako bi se počinitelj procesuirao na adekvatan način,” – rekla je Jurić te dodala da je jako važno ohrabrivanje kako bi žrtve lakše podnijele cijeli sudski postupak te dodala da je bitno žrtvu upoznamo sa svim njezinim pravima jer se često dogodi da su žrtve u tom emocionalno istraumatizirane i možda u tom momentu ne čuju i ne razumiju prava koja imaju, a tu upravo uskače SOS telefon kroz svoju mrežu podrške žrtvama kaznenih djela.

Osvrt na suradnju sa SOS telefonom dala je i ravnateljica Doma za žrtve nasilja Novi početak Lovorka Latin, te ujedno čestitala na upornom i predanom radu: “U protekle dvije godine otkako Dom radi i postoji, ostvarila se naša suradnja sa Savjetovalištem kroz uključivanje naših korisnica u individualne i grupe podrške i radionice s ciljem osnaživanja naših korisnica za život bez nasilja i uključivanje u svijet rada. Važnost rada Savjetovališta je i u mogućnosti pravnog savjetovanja što je bitno za naše korisnice – naglasila je Latin dodavši kako svi zajedno moramo učiniti sve u cilju izgradnje dostupnog i snažnog sustava podrške i pomoći za najranjivije članove društva.

Zamjenica župana KZŽ Jasna Petek istaknula je važnost desetogodišnje suradnje s CESI-jem upravo zbog činjenice da u županiji ne postoje udruge koje se striktno bave pitanjima nasilja nad ženama i pravima žena: “1500 korisnika znači oko 150 korisnika godišnje što je jako velika brojka. Postojanje jedne takve podrške izuzetno je važno, pogotovo u jednom trenutku kada je kritično ili u trenutku kada žena nije spremna izaći iz labirinta nasilja iz čega nije lako izaći – kazala je Petek istaknuvši da Krapinsko-zagorska županija kamenčić po kamenčić sustavno gradi mozaik podrške žrtvama nasilja.

“Mi smo u Krapinsko-zagorskoj županiji sve te godine podržavali rad SOS telefona i gradili sustav podrške žrtvama nasilja sa suradničkim institucijama. Od uspostave SOS telefona, preko savjetovališta, pa do skloništa za žrtve nasilja koje djeluje dvije godine, vidljivo je kako je izuzetno važno da takav sustav podrške postoji – poručila je Petek dodavši kako je to tema koju treba svakodnevno komunicirati jer nasilje je nešto što se ne događa negdje drugdje, već je to nešto što se događa svugdje oko nas i tiče se svih nas.

“Ponukani upravo time krenuli smo aktivistički u određene kampanje poput „I tebe se tiče” koja ima za cilj informiranje i senzibiliziranje javnosti da od nasilja ne treba okretati glavu, već naprotiv, da treba ohrabriti žrtve na prijavu nasilja bilo koje vrste. U suradnji s Klubom poduzetnica Krapinsko-zagorske županije ove smo godine imali još jednu odličnu kampanju „Progledaj oko sebe i aktiviraj se” gdje osobe iz javnog života govore o nasilju kao neprihvatljivoj kategoriji – nabrojila je aktivnosti koje se redovno provode. Zamjenica je također poželjela da imamo što više preventivnih i aktivističkih aktivnosti s ciljem jačanja cjelokupne javnosti u borbi protiv nasilja, a što manje SOS poziva, jer će to biti jasan pokazatelj da se smanjilo nasilje u našem okruženju i da su ipak postignuti ciljevi kampanja koje se sustavno provode.

Zamjenica Petek zahvalila je svima na podršci i iskoristila ovu prigodu da u ime Krapinsko-zagorske županije uruči zahvalnicu za predan i kontinuiran rad Centru za savjetovanje i istraživanje CESI koji obilježava ove godine 25 godina postojanja, kao i 10 godina rada SOS telefona za žrtve nasilja u Županiji i 5 godina Savjetovališta za žrtve nasilja u KZŽ. Konferenciji za medije nazočila je i Martina Gregurović Šanjug, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Krapinsko-zagorske županije.

sleljak/zip.com.hr 20.12.2022.

Continue Reading

Inspirativne priče

Društvo4 dana ago

Pušćan Filip Čutura odličan na Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi u Kazahstanu

Ovoga proljeća svojim je znanjem Općinu Pušću, ali i cijelu Hrvatsku, na Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi u Astani u Kazakhstanu...

Inspirativne priče5 dana ago

ZIP četvrtkom-“Za uspjeh je prije svega potrebna hrabrost”- poručila je Drenški Cvrtila, psihoterapeutkinja

U četvrtak, 25. svibnja, gošća emisije bila je Ljiljana Drenški Cvrtila, privatna poduzetnica, vlasnica obrta ProEduca, profesorica psihologije, magistra ekonomije,...

Inspirativne priče2 tjedna ago

ZIP četvrtkom-“Kad puno radiš, uspjeh dolazi sam po sebi”-poručio je Kralj, privatni poduzetnik i utemeljitelj Zagorske televizije.

U četvrtak, 18. svibnja, gost emisije bio je Nenad Kralj, privatni poduzetnik, utemeljitelj Zagorske televizije. Poslovni put počeo mu je...

Inspirativne priče2 tjedna ago

Dragutin Kamenski, vlasnik Kamgrada i predsjednik Poslovog kluba “Skup za Zagorje” najavio otvaranje dvorca Miljana javnosti

Dragutin Kamenski, predsjednik Poslovnog kluba Skup za Zagorje kazao je kako uvijek podržavaju sve inicijative vezano za investicije, turizam i ulaganja...

Inspirativne priče3 tjedna ago

ZIP četvrtkom-“Kad bi se povezalo više tvrtki u Zagorju, bili bi bolji rezultati za sve nas. Svima bi nam bilo bolje- to je sigurno”- poručio je Ivan Mirt, vlasnik i direktor tvrtke Monaris

U četvrtak, 11. svibnja, gost emisije bio je Ivan Mirt, vlasnik i direktor tvrtke Monaris, najvećeg izvoznika gumeno-tehničke robe u...

Inspirativne priče4 tjedna ago

ZIP četvrtkom-“Za uspjeh je potrebno puno ljubavi za ono što radite, a bitna je i suradnja i pozitivan stav”- poručila je Grozdana Pavlović, ravnateljica POU Krapina

U četvrtak, 4. svibnja, gošća emisije bila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina, Grozdana Pavlović. Završila je gimnaziju u Krapini,...

Društvo1 mjesec ago

“Povijest žena” – knjiga koja na popularan i djeci pristupačan način prikazuje povijest žena od prapovijesti do suvremenosti

Ilustrirana knjiga koja govori o položaju žena kroz povijest, namijenjena je prije svega djeci, no u njoj će uživati dakako...

Društvo1 mjesec ago

“Postani i TI, djevojka IT” – obilježen Dan djevojaka i žena u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija

Dan djevojaka i žena u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT) obilježen je organizacijom virtualnog okruglog stola.  Središnji državni ured za...

Inspirativne priče1 mjesec ago

ZIP četvrtkom –”Za uspjeh samo morate biti uporni, i imati ljubavi prema poslu koji radite”-poručio je Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja

U četvrtak, 27. travnja gost emisije bio je ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol. U ranoj mladosti želio je biti...

Društvo1 mjesec ago

PIK PAK – kuća za djecu Hrvatskoga zagorja namijenjena druženju i učenju

Izgradnja energetski učinkovite kuće u kojoj će se okupljati djeca predškolske i osnovnoškolske dobi kako bi razvijali talente i kreativno...

Facebook

Aktualno