Institucije

Startala Kick off 2. generacija HEALTH IT akademije

Danas, 11. rujna 2023. godine, u Poduzetničkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije, međusobnim upoznavanjem partnera, polaznica i polaznika edukacija za IT konzultante za medicinsku informatiku i JAVA programere rješenja za zdravstvenu industriju započela je druga HEALTH IT AKADEMIJA, koju će pohađati 23 polaznika uz 16 partnera.

HEALTH IT AKADEMIJA nastala je kao odgovor na specijalizaciju Krapinsko-zagorske županije u sektoru zdravstvene industrije što je definirano i Planom pametne specijalizacije Sjevera Hrvatske. HEALTH IT akademija daje nezaposlenim osobama znanja i priliku da pronađu radno mjesto u tvrtkama koje rade na informatičkim rješenjima za zdravstveni sustav, u samom zdravstvenom sustavu, ili za pokretanje vlastitog poslovanja.

Polaznicima se uvodno obratila direktorica Poduzetničko tehnološkog inkubatora KZŽ Helena Matuša koja poželjela svim polaznicima dobrodošlicu u drugu generaciju HEALT IT akademije, te objasnila kako će kroz sljedećih 5 mjeseci teorijske nastave, partnerskih predavanja partnera i kroz jedan konkretan rad na rješavanju problema doći do završnog velikog finala, te da je to ono i po čemu su oni drugačiji u ovom programu, jer daj jedan neposredan odnos sa budućim poslodavcima, treniraju poduzetničke vještine, te kako imaju priliku rješavati stvarne probleme zdravstvenog sustava i učiti o samom IT sektoru.

-Iskoristite svaku priliku za predstavljanje sebe i za pozicioniranje sebe unutar te industrije, a za sva ostala pitanja, izostanke, ispričnice, komunikacije, jačanje vaših poduzetničkih vještina, podršku oko toga želite li otvoriti možda svoju tvrtku, tu je Poduzetnički centar koji postaje vaša kuća kojoj se možete obratiti- rekla je Matuša.

Jedan od partnera akademije je i Hrvatski zavod za zapošljavanje, te je predstojnik područng ureda HZZ Krapina, Goran Vukmanić, kazao kako su iskustva prve generacije neprocjenjiva, te da je ovo jedan od najboljih primjera korištenja mjere osposobljavanja na radnom mjestu.

-U sklopu te mjere Hrvatski zavod za zapošljavanje korisnicima omogućava troškove mentorstva, troškove prijevoza i novčanu pomoć dok traje obrazovanje. Obrazovanja koja su i sektora IT-a, naročito iz područja sustava zdravstva, itekako su tražena na tržištu, pa iz tog espekta podržavamo ovaj program- kazao je Vukmanić.

Ravnateljica SB za rehabilitaciju Stubičke Toplice Zorica Capar kazala je da oni kao partneri podržavaju cijelu zamisao akademije te kako je ovo hvale vrijedan projekt.

-Svi znamo da je zdravstveni turizam najbrže rastuća grana, i zdravstvo je uvijek bio tabu nekima, i smatram da sve one usluge koje mislimo unaprijediti bez informatizacije ne možemo, i kada kažem tabu mislim na zdravstvene korisnike koji kada nešto trebaju obaviti a u pitanju su neke tehnologije i inovacije, odmah im je problem, jer radije vole pokucat i dobiti informaciju. Imat ćete od koga učiti, morate biti proaktivni, pitati, biti zainteresirani, a mi ćemo vam biti na raspolaganju za sve što vam treba- rekla je Capar.

Drugu generaciju polaznika u ime Županije i župana Kolara, pozdravila je zamjenica župana KZŽ Jasna Petek, koja je istaknula kako je Poduzetnički centar u Krapini mjesto učenja, razmjene iskustva, mjesto susreta, suradnje, ali ono što je najvažnije u današnje vrijeme je mjesto inovacija.

-Mislim da je jako važna upravo nezdravstvena podrška zdravstvenom sustavu. Danas, kad se svijet tehnologije i općenito svi poslovni procesi u svim sferama društva izuzetno brzo mijenjaju, jako je važno pronalaziti inovativna rješenja koja će prije svega biti na korist i na usluzi korisnicima određenih usluga, a onda i onima koji te usluge daju– rekla je Petek te dodala kako joj je drago da ima toliko zainteresiranih, te s obzirom na uspeh prve, ne sumnja u uspjeh i ove druge HEALTH IT akademije.

tleljak/zip.com.hr 11.09.2023.

Aktualno

Exit mobile version