Connect with us

Društvo

Posjećenost Muzeja Hrvatskog zagorja sve veća – “Potrudili smo se različitim programima i bilo je očekivano” – kazao je Sabol na činjenicu da su u TOP 3 muzeja u RH

Muzejsko dokumentacijski centar je i ove godine objavio poredak muzeja prema analizama muzejskih edukacija i edukativno-pedagoških programa, a Muzeji Hrvatskog zagorja našli su se u top tri najposjećenijih hrvatskih muzeja.

Muzeji Hrvatskog zagorja su se u tom području istaknuli te zasjali na prvom mjestu što je rezultat ogromne posvećenosti djeci i mladima kod kojih muzej kao takav ima i obrazovno-odgojnu notu. Zagorski muzeji i galerije broje 301.508 posjetitelja u protekloj godini što je porast od 13,4 posto u odnosu na 2019. godinu.

U Upisniku javnih i privatnih muzeja Republike Hrvatske nalazi se njih 168, a na anketi koju je proveo Muzejski dokumentacijski centar prijavilo se njih 143, što je 85 posto. Prema ovim podacima se posjet muzejima povećao se za 35,6 posto u odnosu na 2021. godinu.

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, Jurica Sabol ispričao je kako je došlo do tako velikog povećanja nakon dvije godine kraće pauze koja je uslijedila nakon pandemijskih mjera.

– Bilo je očekivano da ćemo biti među najposjećenijim ustanovama u Hrvatskoj, budući da se Muzeji Hrvatskog zagorja sastoje od pet ustrojstvenih jedinica različitih muzeja. Prije korone smo imali dobru posjećenost, a sad smo se već drugu godinu zaredom našli na drugom mjestu po najvećem broju posjetitelja u državi što je lijepa vijest. Ne mogu reći da je totalno neočekivana jer smo se zaista potrudili tijekom čitave godine, a posebice nakon ukidanja pandemijskih mjera da s različitim programima što više ljudi posjeti naše muzeje što nam je namjera i ovoj godini koja je već i sada vrlo dobra i izgleda obećavajuće. Najviše nas veseli edukacija djece i mladih i na tome ćemo još raditi. Od baštinskih ustanova u Hrvatskoj najviše smo se posvetili muzejsko-pedagoškom radu, odnosno radionicama edukativnog karaktera – rekao je Sabol te je najavio još veći broj posjetitelja za ovu godinu.

zip.com.hr/23.02.2023.

Continue Reading

Aktualno