Connect with us

Institucije

Okrugli stol “Mladi i romantične veze: od neravnopravnosti do nasilja”- izuzetno je važno da zapravo educiramo mlade o tome što je primjereno, a što nije primjereno u ovim romantičnim vezama koje stvaraju-pročelnica Gregurović Šanjug

Krapinsko-zagorska županija organizirala je Okrugli stol na temu “Mladi i romantične veze: od neravnopravnosti do nasilja” koji se održao danas 8. ožujka 2023. godine u 12:00 sati u Zaboku u Gradskoj galeriji Zabok.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena Krapinsko-zagorska županija u sklopu provedbe Projekta Novi početak organizira okrugli stol s ciljem podizanja svijesti o postojanju problema nasilja u romantičnim vezama mladih i prevenciji istog.

Mladi ulaskom u romantične veze s vršnjacima ispunjavaju jednu od temeljnih ljudskih potreba, a to je potreba za pripadanjem i ljubavi. Međutim, istraživanja na području nasilja u romantičnim vezama mladih pokazala su da je oko 70% mladih doživjelo iskustvo nasilja u vezi. Ujedno pokazalo se da mladi najčešće ne prepoznaju neke oblike partnerskog nasilja, npr. kontrolu, dok ljubomoru poistovjećuju s načinom iskazivanja ljubavi. Prepoznato je da kontinuiran rad na rodnim stereotipima, isticanju rodno ravnopravnih normi te pozitivnih životnih stilova mladih važan je doprinos prevenciji nasilja u partnerskim vezama mladih. 

Na Okruglom stolu uvodno se obratio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je uz čestitke povodom međunarodnog Dana žena, podijelio i ruže.

Poruku koju želimo poslati sa ovim Okruglim stolom je da moramo educirati mlade generacije preko stručnih savjetovanja, ali i svojim primjerom svaki dan, u svojem radnom i obiteljskom okruženju, i poslati poruku da o ravnopravnosti moramo čitavo vrijeme govoriti, ali ono što je bitnije i doživjeti- istaknuo je Kolar

Pročelnica upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade i voditeljice Projekta Novi početak Martina Gregurović Šanjug kazala je kako se današnji okrugli stolo obilježava organizirano, povodom obilježavanja međunarodnog Dana žena, koji je zapravo jedini u godini usmjeren na to da se ukaže na sve rodne neravnopravnosti koje itekako danas još uvijek postoje u društvu.

-Iako možda na prvi pogled nije očita povezanost između teme današnjeg okruglog stola i međunarodnog Dana žena, ona je zapravo vrlo jasna u činjenici što je rodna neravnopravnost vrlo usko povezana sa nasiljem u romantičnim vezama mladih, kasnije i nasljedno u partnerskim odnosima, pa isto tako i sa obiteljskim nasiljem. Rodna ravnopravnost je nešto za što zapravo trebamo učiti od najranije dobi, već od vrtićke dobi, kasnije kroz školski sustav, a razdoblje adolescencije zapravo je zadnje razdoblje kada imamo priliku intervenirati i utjecati na stavove mladih, utjecati na način na koji mladi u tim prvim romantičnim odnosima koje stvaraju oblikuju i svoje ponašanje koje će kasnije prenijeti i u svoje bračne, odnosno izvanbračne odnose, pa isto tako i obitelji koje će stvarati-rekla je Gregurović Šanjug

-Kroz projekt Novi početak velik dio aktivnosti usmjeren je upravo na edukaciju mladih, dakle na prevenciju nasilja u romantičnim vezama mladih kroz edukacije, kroz okrugle stolove,kroz različite vidove radionice koje se provode u svim našim srednjim školama i velikom broju osnovnih škola, kroz edukaciju stručnjaka – kazala je pročelnica te naglasila da je izuzetno važno da zapravo educiramo mlade o tome što je primjereno, a što nije primjereno ovim romantičnim vezama koje stvaraju, što je ono što je iskaz romantične ljubavi i privrženosti, a što je zapravo pokušaj manipulacije.

Naglasila je kako je i važno da se djeca obrate stručnim suradnicima u svojim školama, da o tome razgovaraju sa svojim roditeljima te isto tako da roditelji o tome razgovaraju s djecom, pogotovo danas kada mladi sve više komuniciraju putem medijskih kanala, putem društvenih mreža, gdje zapravo te društvene mreže jesu poligon za iskazivanje nasilja različitih oblika, pa tako i nasilje koji se odnosi na romantične veze.

-Svakako je tu Centar za socijalnu skrb, odnosno zavod za socijalnu skrb i obiteljski centar, a naravno, tu je i savjetovalište koje provodi ovom trenutku Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje iz Zagreba, te isto tako Dom Novi početak u najskorije vrijeme, osim smještaja žrtava nasilja, planira pokrenuti i savjetovalište za žrtve nasilja. Isto tako, tu će se naći mjesta i za savjetovanje i podršku svim mladima koji se susreću s ovim problemom- istaknula je pročelnica Gregurović Šanjug

tleljak/zip.com.hr 08.03.2023.

Continue Reading

Aktualno