Connect with us

Društvo

Nova godina, nova valuta, novi propisi – vodite brigu o promjenama

Danas točno u ponoć Hrvatska je ušla u Schengen i eurozonu, ali skrećemo pozornost da od danas na snagu stupa i čitav niz novih zakona i propisa.

Iznos minimalne plaće podignut je na 700 eura bruto, odnosno 560 eura neto. Time će minimalna plaća iznositi 51,32 posto prosječne bruto plaće. Minimalac prima oko 35.000 radnika, ali još mnogim radnicima u RH plaća nije iznosila 700 eura bruto.

Izmjene i dopune Zakona o radu u kojima se donose i promjene vezane uz zapošljavanje na određeno vrijeme. Tako je, kako bi se spriječila zloupotreba tog modela zapošljavanja, novost da se s radnikom mogu sklopiti samo tri uzastopna ugovora na određeno u roku tri godine.

Rad nedjeljom je također reguliran na način da svi koji rade nedjeljom morat će biti plaćeni barem 50 posto više nego normalnim radnim danom. Dosad je zakonom bilo definirano samo da moraju biti plaćeni više, ali ne i koliko, a za samo 30 dana uvodi se i neradna nedjelja u sektoru trgovine. Trgovci će moći raditi samo 16 nedjelja u godini, koje su to nedjelje moći će sami odrediti, dok će ostale nedjelje morati biti neradne. Naravno da uvijek ima brojnih iznimka pa će tako nedjeljom i dalje moći raditi trgovine u sklopu benzinskih postaja, OPG-ova, kolodvora, tržnica, pekarnice, kiosci…

Nova regulacija obiteljskih mirovina stupila je na snagu također u ponoć, tako da preživjeli supružnik, uz svoju mirovinu, može naslijediti i 27 posto mirovine preminulog supružnika, a također sve obiteljske mirovine rastu za deset posto.

Na snagu je stupila i primjena Vladine odluke o (su)financiranju barem jednog besplatnog obroka dnevno za svakog učenika u osnovnim školama, točnije za njih 311 tisuća. Procjena je da u Hrvatskoj čak 80 tisuća djece živi u riziku od siromaštva, stoga se nadamo da će politika uvođenja besplatnih obroka u školama proći relativno glatko.

Od danas uređeno je i pravo na udomiteljski dopust, koji se priznaje u trajanju od šest mjeseci do sedme godine djetetova života. Iznimno će se moći produljiti za još 60 dana kada se udomi dvoje ili više djece ili dijete s težim smetnjama u razvoju.

Pravo na očinski dopust dobit će i posvojitelji. Očinski dopust sada traje 10 odnosno 15 dana, ovisno radi li se o jednom djetetu ili blizancima. Sa devet na šest mjeseci neprekinutog staža, odnosno sa 12 na devet mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine, smanjuje se obvezni staž koji osoba mora imati prije ostvarenja prava na plaćeni dopust zbog rođenja djeteta. Povećavaju se i naknade iz Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama.

Milijun eura Vlada je osigurala za besplatne menstrualne higijenske potrepštine, odnosno za higijenske uloške, koje bi trebale dobiti sve škole i skloništa za žene žrtve nasilja.

Euro je od danas službena valuta u Hrvatskoj, a kuna odlazi u povijest. Prvih 14 dana u zemlji će se moći plaćati i eurom i kunama, a trgovci će ostatak morati vraćati u eurima. Nakon tog prijelaznog perioda, valuta plaćanja bit će isključivo euro, dok će se dvojno iskazivanje cijena nastaviti sve do kraja godine.

Od danas smo i dio Schengenske zone, ukinute su kopnene i morske granične kontrole sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom, a granica s Bosnom i Hercegovinom postala je u punom smislu te riječi vanjska granica Europske unije.

zip.com.hr 01.01.2023.

Continue Reading

Aktualno