Connect with us

Civilno društvo

KZŽ dodjelila 6.550 eura Udrugama umirovljenika za nabavu informatičke opreme

Danas, 13. rujna 2023. godine, je u Poduzetničko tehnološkom inkubatoru KZŽ u Krapini održana dodjela ugovora korisnicima županijskih potpora u sklopu javnog poziva za udruge u području skrbi za umirovljenike i starije osobe u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Pročelnica Martina Gregurović Šanjug, kazala je kako osobe treće životne dobi često imaju puno pitanja koje se odnose na njihov status, na različita prava iz mirovinskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja ili neka druga pitanja iz područja koja su njima važna, te da je najlogičnije da odgovore na ta pitanja mogu potražiti u sredinama u kojima žive, koje su njima najbliže i u udrugama umirovljenika u koje i inače zalaze.

-U okviru ovog Javnog poziva planirana je raspodjela ukupno 8 tisuća eura. Pojedinačne potpore koje su udruge mogle ostvariti za nabavu informatičke opreme kretale su se od 140 eura do najviše 730 eura. Bila je moguće nabava informatičke opreme za one udruge koje tu opremu nemaju uopće ili je oprema zastarjela nakon starosti 5 i više godina, te jednostavno više ne odgovara potrebama udruge. Javni poziv započeo je 12. lipnja i predviđeno je njegovo trajanje do utroška planiranih sredstava, odnosno najkasnije do 30. rujna. Dodjeljeno je 10 potpora, a ukupna vrijednost ovih potpora iznosi 6.550 eura, što znači da je ostalo nešto manje od 1.500 neutrošenih eura- kazala je Gregurović Šanjug te pozvala sve udruge na području Županije, koje ispunjavaju uvjete da podnesu prijavu do 30. rujna te ostvare potporu.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Krapinsko zagorske županije, Željko Čleković kazao je kako će ovim kolacijskim dogovorima i suradnjim, kroz ovu i sljedeću godinu daleko više napraviti za potrebe umirovljenika.

-Županija je već pokazala da ima jednu socijalnu osjetljivost prema umirovljenicima na niz drugih način, i prije nekih mjesec dana kad smo bili na jednoj koordinaciji kod župana, on nam je obećao da će se rebalansom proračuna dići dodatna sredstva za Maticu umirovljenika Krapinsko zagorske županije. Možda je malo slabija suradnja sa maticom, no, međutim, ja vjerujem da će se to također popraviti– rekao je Čleković te dodao da se veseli sljedećoj godini kada će biti novi proračuni, natječaji i prilike te pozvao sve da se odazovu na natječaje Županije.

Ispred savjeta umirovljenika okupljene je pozdravila Đurđa Mohač koja je istaknula kako su u jedanaestom mjesecu prošle godine, na prijedlog inicijative Hrvatske stranke umirovljenika sve udruge obaviještene o mogućnosti ustrojavanja ureda za umirovljenike i osobe treće životne dobi, ali da to mora proći na njihovim izvršnim odborima, te se 12 udruga izjasnilo za osnivanjem ureda umirovljenika.

-Od strane umirovljenika koji su to donijeli svojom odlukom je raspisan Javni poziv za nabavu informatičke opreme kako bi uredi umirovljenika koji bi imali sjedište pri udrugama, mogli kvalitetnije, bolje raditi i biti uslužna djelatnost svojim umirovljenicima, ne samo članovima udruge, nego i svim ostalim umirovljenicima koji djeluju na području te udruge. Šteta da nije više udruga ovaj se izjasnilo za otvaranje ureda, ali još uvijek imamo vremena i još uvijek se može to kroz godinu rješavati- rekla je Mohač te zahvalila Župniji.

U ime korisnika potpora , okupljenima se obratio predsjednik Udruge umirovljenika Budinščina, Hraščina i Konjščina, Željko Stošić koji je kazao kako Udruga broji oko 300 članova, te da se brinu za umirovljenike.

-Naš ured ima informatičku opremu, ali to je stara oprema, koju smo dobili još od HEP-a. Neke novije stvari smo zatražili kada je bio Javni natječaj. Zahvaljujem županu koji pridodaje brigu tome, i nadam se da ćemo prema potrebi koju ćemo uvidjeti s vremenom dobiti više od onog što nam pripada- kazao je Stošić.

Župan KZŽ Željko Kolar istaknuo je kako će Županija barem 2 puta godišnje imati Javne pozive ili Javne natječaje koji će biti ciljno vezani za određene potrebe umirovljenika.

-U povećanje sredstava za rad Matice umirovljenika mi u proračunu izdvajamo na godišnjoj razini 53.108 eura, a obećali smo, da ćemo zbog povećanja životnih troškova, to povećati za 10 posto, i imamo 28. rujna na Skupštini druge izmjene proračuna Krapinsko zagorske županije i to će biti u proračunu. Odlična inicijativa, odličan početak rada, vaši kolege neka se ugledaju na vas, a vas molim da im pomognete, jer sad već imate iskustvo oko organiziranja ureda. Mi smo se dogovorili da će naše stručne službe kada se otvori određena tema koja je vezana za neki problem umirovljenika na nacionalnoj razini, izaći na teren i doći ljudima u urede i objašnjavati zakonske prijedloge, zakonske mogućnosti onoga što bi eventualno bilo u njihovom interesu- rekao je župan Kolar te zahvalio na partnerstvu i kazao kako vjeruje da će svi zajednički raditi na tome da olakšaju život umirovljenika.

tleljak/zip.com.hr 13.09.2023.

Continue Reading

Aktualno