Connect with us

Društvo

HNB upozorava na pokušaje prijevare – NE NASJEDAJTE!

Hrvatska narodna banka zaprimila je informacije od građana o pozivima nepoznatih osoba koje se predstavljaju kao zaposlenici HNB-a i traže od njih da provjere serijske brojeve svojih euronovčanica.

U pozivima tvrde da su euronovčanice krivotvorine te nude da će za njih obaviti zamjenu. Građani su prijavili i telefonske pozive u kojima ih se poziva na kupnju prigodnih eurokovanica po cijeni znatno višoj od nominalne.

Stoga, Hrvatska narodna banka naglašava da ne obavlja zamjenu gotovog novca na način da njezini zaposlenici zovu telefonski građane radi provjere podataka ili da ih posjećuju u njihovim domovima i zamjenjuju novčanice. Isto tako, zaposlenici HNB-a ne zovu telefonski građane da ponude prodaju numizmatičkih izdanja.

Stoga upozoravaju građane da se radi o prijevarama, najčešće usmjerenima prema populaciji starije životne dobi. Radi sprječavanja ovakvog oblika prijevara pozivaju građane na oprez te preporučaju da navedene slučajeve svakako prijave Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Javnost se može upoznati s detaljnim opisom postupaka provjere zaštitnih obilježja euronovčanica putem edukativne internetske stranice Hrvatske narodne banke, a upit vezan uz prepoznavanje krivotvorenih novčanica ili kovanica može se poslati na e-adresu:  [email protected]

Građani informacije o mogućnosti kupnje numizmatičkih izdanja Hrvatske narodne banke mogu dobiti osobnim dolaskom na prodajno mjesto – blagajnu HNB-a na adresi Račkoga 5 u Zagrebu, narudžbom na e-adresu: [email protected] i putem telefona 01 4564500 te službenih mrežnih stranica HNB-a i Hrvatske kovnice novca.

zip.com.hr 23.01.2024.

Continue Reading

Aktualno