Connect with us

Institucije

Župan Kolar i dalje se ne slaže sa odlukom kojom je država preuzela upravljačka prava nad OB Zabok i bolnicom hrvatskih veterana

Na današnjoj konferenciji za medije na temu ulaganja Krapinsko-zagorske županije u zdravstvo u 2023. godini, župan Kolar osvrnuo se na jednu od ključnih stvari, kako je kazao, koje su se dogodile u zdravstvu u 2023. godini, a koja za stanovnike ove županije nije dobra.

Kazao je kako je ta najznačajnija odluka o izmjeni Zakona o zdravstvu, gdje je novim Zakonom predviđeno da upravljačka prava nad OB Zabok i bolnicom hrvatskih veterana preuzima država loša.

-Štetno, loše, kratkoročno, dugoročno po našem razmišljanju i na žalost, vrijeme će pokazati da sam bio u pravu. Neke stvari ne možemo prešutjeti, neke stvari moramo jasno reći. Limit za OB Zabok je bio 2.3 milijuna eura mjesečno, a od 1. siječnja država preuzima upravljanje i limit je 3 milijuna eura, što znači da država ne može upravljati sa bolnicom sa limitom 2.3 milijuna eura, a mi smo mogli. Oni preuzimaju upravljanje i odmah dižu za 700 tisuća eura limit. Jesmo li mi blesavi? Jel mi ne znamo sa 700 tisuća eura mjesečno više upravljati bolnicom, nego to moraju raditi oni- rekao je Kolar te dodao da je 75 posto gubitaka u zdravstvu generirano kroz kliničke centre kojim je i do sada upravlja država.

Da su oni poslovali pozitivno, a OB Zabok negativno, i da su nam oduzeli upravljačka prava, mi ovdje ne bi mogli reći niti jednu jedinu rečenicu vezanu za tu temu. S obzirom da to nije tako, imam pravo reći jasno, glasno i ponoviti, da sam siguran da mi bi bolje upravljali bolnicom nego što će to raditi ministarstvo, centralizirano iz jednog mjesta za čitavu Hrvatsku, a pogotovo da bi znali to raditi sa odmah u startu 700 tisuća eura više nego što smo mi imali do sada- poručio je Kolar te pohvalio to povećanje, jer limit nije bio dovoljan ni za isplatu plaće.

-Pohvaljujem i opremu koja se mislio nabaviti ove godine, zato što je to naša bolnica, što tamo rade naši ljudi i liječe se naši pacijenti, međutim mi ćemo biti bolnica na kraju grada. I ovakvi programi koje smo mi radili kao “Bolnica prijatelj djece” kroz ginekološki odjel, i osmislili sveobuhvatio onkološki odjel, raspisali međunarodni natječaj i uspjeli zainteresirati UPMC da se javi na natječaj i da u jednoj javnoj proceduri se izbori da može investirati u Hrvatsku. Da je to vodila država, nit takve incijative za Zabok i Krapinsko zagorsku županiju, a niti takvog projekta niti takvog investitora- rekao je Kolar te dodao da bi to završilo u Zagrebu.

-Ovo je naša bolnica, mi smo čitavo vrijeme bili u kontaktu sa Ministarstvom zdravstva oko preuzimanja, pripremanja papirologije, donošenje odluka Upravnog vijeća, mi smo legalisti, tako se ponašamo čitavo vrijeme. Do trećeg mjeseca je rok da se promijeni Upravno vijeće, a nadam se da ima zdravog razuma i da se ravnatelj neće dirati, jer je investicija od 15 milijuna eura u tijeku, i vjerujem da to za samu investiciju ne bi bilo dobro. Upravni sud još nije donio odluku, a biti će jako interesantno ako u trećem mjesecu donesu odluku da je zakon protuustavan, pa ćemo morati raditi ispočetka sve Odluke, no nadam se da onda država neće skinuti limit za tih 700 tisuća eura, ako ćemo mi opet upravljati sa bolnicom- zaključio je Kolar.

tleljak/zip.com.hr 26.01.2024.

Continue Reading

Aktualno