Connect with us

Civilno društvo

“Svi imamo jedan cilj- ustrajati, ne posustajati i boriti se”- rekla je Smrekar povodom obilježavanja Nacionalnog dana multipe skleroze u Zaboku

Danas, 26. rujna obilježava se Nacionalni dan multiple skleroze, koji se u organizaciji Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske obilježio danas, 26. rujna 2023. godine i u Zaboku.

Hrvatski sabor je 17. travnja 2015. godine, donio odluku o službenom proglašenju Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze 26. rujna, čime su oboljeli od MS-a diljem Hrvatske dobili priznanje za njegovo postojanje u zajednici i društvu.

A kako Krapinsko zagorska županija dugi niz godina prati rad Društva multiple skleroze KZŽ, naglasila je zamjenica župana Jasna Petek.

-Nije baš lako ih uvijek pratiti, ali je sigurno da u društvu ima jako puno pozitivne energije, i da se djevojke bore kao lavice za svoje članice i članove, i kad nešto naume ne posustaju i na tome čestitke i zaista puno pohvala za njihov rad. Veliki iskorak je napravljen, ne samo u županiji, nego i šire na prepoznatljivosti te bolesti, i na skidanju stigme s te bolesti, međutim, još uvijek ima puno poslakazala je Petek te zahvalila Društvu multipe skleroze KZŽ na angažiranosti u mnogim poljima, i poželjela svima puno energije i snage za nošenje sa izazovima koju ova bolest sa sobom nosi.

U ime Grada Zaboka okupljenima se obratila Petra Vrančić Lež, koja je istaknula kako se ova bolest na žalost dijagnosticira kod mlađih osoba.

-Više manje svi koji zadnjih godina boluju od multiple skleroze su mlađi ljudi, i samim time ima vrlo velik utjecaj na radnu populaciju u našoj državi, pa tako i šire- kazala je Vrančić Lež te svima čestitala na borbi sa bolešću sa željom da bude uspješna.

Nada Smrekar, predsjednica Društva multipe skleroze KZŽ kazala je kako se puno toga promijenilo u proteklih 20 godina, od kada je ona u udruzi.

– Imamo još puno prostora za neka poboljšanja u radu udruge. Udruga danas ima 33 ljudi zaposlenih, težimo da ih bude još više, međutim, svi smo svjesni projekata i program, na koji način se udruga financira. Mislim da svi imamo jedan cilj-ustrajati, ne posustajati i boriti se- rekla je Smrekar.

Istaknula je i kako udruga svakim danom broji sve više članova, te da je rad udruge prepoznatljiv.

-Trudimo se, imamo savršeni tim, moram pohvaliti sve djelatnike koji su i van terena, a to su osobni asistenti, pomoćnici u nastavi i svi ostali. Udruga nije počela, udruga traje, udruga će trajati, svi ćemo se zajedno boriti s našom lokalnom zajednicom i svima da postignemo svoj cilj, da budemo prepoznatljivi, a naravno s time i zadovoljniji i sretniji- kazala je Smrekar.

Nakon uvodnih pozdrava slijedio je Coffee chat sa stručnjacima u kojima su sudjelovali:Nada Smrekar, predsjednica Društva multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije, Vanja Bašić Kes, akademkinja, Gordana Soić, neurologinja, Ivan Adamec, neurolog, Dijana Roginić, direktorica Saveza Društava multiple skleroze Hrvatske, Anđa Marić , javna osoba oboljela od multiple skleroze

tleljak/zip.com.hr 26.09.2023.

Continue Reading

Aktualno