Connect with us

Društvo

Održana konferencija na temu državnog preuzimanja osnivačkih prava nad općim bolnicama-“Ovakav sustav nije dobar za nikog”-poručeno s Markovog trga

Danas, 4. srpnja je na Markovom trgu u Zagrebu održana konferencija za medije na temu državnog preuzimanja osnivačkih prava nad općim bolnicama.

Na presici su prisustvovli župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Župan Kolar je istaknuo kako je novim zakonom predviđeno da osnivačka prava od lokalne i regionalne samouprave, odnosno navedenih županija i Grada Zagreba za opće bolnice preuzima Republika Hrvatska i da to uzimaju bez naknade.

-Mi smatramo da je ta odluka neustavna jer u članku zakona 129A nedvojbeno piše da poslove od regionalnog značaja za obrazovanje pa između ostalog i zdravstvo je u nadležnosti regionalne samouprave, da se ta područja uređuju zakonom, a da se gleda da sama primjena zakona bude takva da upravlja sa tim područjem onaj tko je najbliži građanima. Nedvosmisleno je da su to županije i Grad Zagreb-rekao je Župan te napomenuo kako je Krapinsko-zagorska županija izgradila novu bolnicu, da se Županija kreditno zadužila za nju i da je taj kredit isplaćen 2021. godine.

-Pola tog kredita isplatili smo vlastitim sredstvima, pola je financirala Država-rekao je Kolar objasnivši kako sada kad je Država preuzela osnivačka prava, preuzela je na sebe i obvezu kredita koji su dignuti za bolnice, no pošto su neki kredit otplatili, dok drugi još nisu, ispada da nisu svi u istoj poziciji.

Svakome je jasno da je ovakav sustav neodrživ, da trebamo posložiti i stvoriti financijski održiv sustav, a nakon toga sam uvjeren da ćemo mi svaki za sebe znati upravljati tim sustavom pojedinačno bolje nego što će to raditi Vlada ili Ministarstvo sa jednog mjesta-pojasnio je Kolar kazavši kako u županiji jasno znaju što žele i što fali.

-Napravili smo program Onkološkog centra, raspisali međunarodni natječaj i na natječaj se prijavio i dobio UPMC, najveća sveučilišna bolnica u Americi. Da je bolnicom upravljala država, nema teoretske šanse, nikad pa ni onda da ta investicija dođe u Zabok. Tako dugo, dok ne riješimo visinu limita, tako dugo dok ne riješimo cijenu zdravstvenih usluga, dok se ona ne stavi na jedan realan okvir i ugovor koji će raditi HZZO sa bolnicama, mi ćemo imati ovakvo stanje u našim zdravstvenim ustanovama kakvo imamo i danas-zaključio je župan KZŽ napomenuvši kako ovo što je Ustavni sud dao da se očituju oko zahtijeva, oni to tumačimo na način da Ustavni sud vidi elemenata u zahtjevu za ocjenu suglasnosti ili ustavnosti i zbog toga očekuju pozitivan odgovor.

Da o ovoj temi razgovaraju dugo, kazao je župan Međimurske županije, Matija Posavec.

-Prije godinu dana sam rekao da ovo neće biti dobro, ni korisno, da je ovo loš potez, i volio bih da sam u krivu. Međutim, kako stvari stoje danas, očito je da sam bio u pravu, jer se u ovih šest mjeseci nije dogodilo ništa, što bi pokazalo da može biti bolje– kazao je Posavec, dodavši kako je u Međimurskoj županiji, upravo zbog oduzimanja osnivačkih prava usporen proces daljnjih ulaganja u bolji zdravstveni sustav.

-Želimo razvijati sustav palijativne medicine, imamo građevinsku dozvolu već nekoliko mjeseci i ne možemo pokrenuti taj proces jer Ministarstvo zdravstva, koje sada formalno mora dati suglasnost, ne želi ju dati– pojasnio je Posavec, istaknuvši kako je prije pola sata Vlada RH donijela Odluku kojom dodatnih 80 milijuna eura usmjerava prema zdravstvenim ustanovama za sanaciju dugova bolnica prema ljekarnama.

-Od tih 80 milijuna eura, 60 milijuna odlazi na kliničke bolničke centre koji su uvijek i bili u ingerenciji države, a 20 milijuna eura na sve druge opće i županijske bolnice. Toliko o tome, tko zapravo stvara te dugove-zaključio je Posavec i pozvao Ustavni sud RH da konačno donese odluku, da li je taj Zakon u skladu sa Ustavom i svim dokumentima i pravilnicima, da na temelju te odluke možemo dalje normalno funkcionirati.

Kako je Grad Zagreb jedini grad koji ima ne samo status Grada, već i Županije, pa je tako ovaj problem zajednički i za Krapinsko-zagorsku i Međimursku županiju i Grad Zagreb kazao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

-Ovdje se konkretno radi o bolnici Sveti Duh, i mi smo više puta izrazili neslaganje sa takvim izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a koje su stupile na snagu 01. siječnja ove godine. Na vrijeme smo podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti, i to na način da ga je Gradska skupština usvojila, kako bi ubrzala proceduru da Ustavni sud donese odluku da li su takve izmjene Zakona u skladu sa Ustavom ili nisu. Mi smatramo da nisu, jer planiranje i razvoj mreže zdravstvene zaštite i zdravstvenih ustanova na području županija je nadležnost Županija, a ne države, i u najmanju ruku je tu potrebno suodlučivanje, kojeg u ovom slučaju nije bilo- kazao je Tomašević.

Dodao je da sada više od šest mjeseci imaju status kvo, i da je apsurdnost cijele situacije da se Sveti Duh u ovom trenutku nalazi i u proračunu države i u proračunu Grada Zagreba.

-Prije nekoliko dana smo dobili zahtjev od Ustavnog suda da se očitujemo i dostavimo dodatne informacije koje su posebice vezane za financijska ulaganja, koje smo napravili od 2015-2023. godine. Kad je riječ o Svetom Duhu, Grad Zagreb je od 2015-2023. godine uložio čak 100 milijuna eura. Od toga je 65 milijuna eura plaćeno, a 35 milijuna eura je uloženo u kapitalna ulaganja koja se tek trebaju otplatiti u sljedećih 10 godina- objasnio je Tomašević, dodavši kako očekuje da Ustavni sud donese što prije odluku jer ovakav status kvo nije dobar za nikoga.

mstužić/zip.com.hr 04.07.2024.

Continue Reading

Aktualno