Connect with us

Zdravstvo

ODJEL PEDIJATRIJE U OB ZABOK MEĐU VODEĆIM U RH

„Trend povećanja dolazaka pacijenata iz drugih županija na naš odjel potvrđuje našu izvrsnost, imamo najreprezentativniji i najstabilniji odjel pedijatrije s izvrsnim kadrom i mnoštvom usluga u ponudi“ – naglasio je dr. Boris Adašević, voditelj Odjela pedijatrije OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana.

Najveći izazov koji u zadnje vrijeme velik broj zdravstvenih ustanova mora rješavati, zasigurno je nedostatak liječnika i medicinskog osoblja.

Voditelj Odjela pedijatrije OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana dr. Boris Adašević, specijalist pedijatar, na mjesto Voditelja odjela pedijatrije došao je 2019. godine i to, kako je sam istaknuo, zahvaljujući velikom angažmanu ravnatelja Tihomira Vančine.

-Stanje Odjela pedijatrije OB Zabok tada nije bilo dobro, od svih problema daleko najveći je bila iznimno nepovoljna kadrovska situacija na odjelu koja je zahtijevala žurno rješavanje kako bi odjel opstao i stekao uvjete za daljnji razvoj – kazao je dr. Adašević.

Osim kadrovske obnove odjela, koji je bio najteži, ali i najvažniji cilj, bilo je potrebno stabilizirati rad odjela te usmjeriti razvoj odjela u svim subspecijalističkim smjerovima kroz osnivanje polikliničke djelatnosti. Naravno, jedan od prioriteta bio je i opremanje odjela suvremenom opremom, što iz vlastitih što iz donacijskih sredstava.

-Vrhunskom zdravstvenom skrbi i širokom ponudom dijagnostičko-terapijskih usluga vratili smo povjerenje u naš odjel te omogućili djeci iz naše županije da u svojoj bolnici dobiju najbolju pedijatrijsku skrb, te je tako prvi i najvažniji cilj ostvaren. Trenutno na Odjelu pedijatrije brojimo ukupno 13 liječnika različitih profila što nas svrstava u kadrovski jedan od najstabilnijih odjela pedijatrije u RH što je u današnje vrijeme i najveći izazov za postići – naglasio je dr. Adašević.

Tako danas pacijenti na odjelu, osim stacionara, hitne službe i dnevne bolnice, mogu obaviti niz pretraga i pregleda te ostvariti kvalitetnu zdravstvenu skrb kroz subspecijalističke grane i to: pedijatrijsku kardiologiju, pedijatrijsku nefrologiju, pedijatrijsku pulmologiju, pedijatrijsku
alergologiju, neonatologiju te pedijatrijski ultrazvučni kabinet u kojemu je moguće obaviti: UZV mozga, UZV prsnog koša, UZV srca, UZV trbuha, UZV bubrega i urotrakta.

-Ono što je također jako važno je činjenica da bilježimo i trend dolazaka na naš odjel pacijenata iz drugih županija što nam posebno znači jer je to jedan od pokazatelja izvrsnosti – istaknuo je dr. Adašević napomenuvši da liječnici odjela pedijatrije vrlo uspješno skrbe za svu novorođenčad rođenu u ovoj bolnici, a taj broj je prošle godine bio preko 900 novorođenih. Svi statistički podatci iz 2022. godine također potvrđuju reprezentativnost i stabilnost odjela: hospitalizirano je 995 djece te 696 zdravih pratioca, u prijemnoj/hitnoj ambulanti primljeno je 9501 malih pacijenata, putem dnevne bolnice liječili su 1291 dijete, a kroz novoosnovane polikliničke djelatnosti dijagnostički je obrađeno i liječeno 4626 djece.

Također je u međuvremenu značajno obnovljena i opremljenost odjela različitim medicinskim
uređajima od kojih treba istaknuti: transkutani bilirubinometar, UZV uređaj premium klase,
spirometar za djecu, opremu za ceVUS pretragu, alergološko testiranje itd.

-Za postignute rezultate najzaslužniji su svi vrijedni djelatnici odjela pedijatrije – liječnici i medicinske sestre te ravnatelj bolnice Tihomir Vančina, koji je uvijek na dispoziciji za pomoć u realizaciji progresivnih ideja i kvalitetnih projekata. Naravno, dobra je suradnja i s bolničkom administracijom te svakako moram istaknuti Krapinsko-zagorsku županiju koja iznimno dobro surađuje i pomaže nam u razvoju– istaknuo je dr. Adašević dodavši kako je Odjel pedijatrije OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana trenutno jedan od najreprezentativnijih i najstabilnijih odjela pedijatrije s izvrsnim kadrom i mnoštvom usluga u ponudi, a planira se i daljnji razvoj u svim segmentima.

-Ono što bih posebno naglasio je zajedništvo i pozitivno ozračje koje krasi naš odjel i koje naš
svakodnevni rad čini ugodnim, a olakšava svima boravak. Naši mali pacijenti i njihovi roditelji iz naše županije svakako zaslužuju izvrstan odjel pedijatrije jer zbog njih u konačnici sve ovo i činimo– poručio je dr. Adašević.

zip.com.hr 01.06.2023.

Continue Reading

Aktualno