Connect with us

Institucije

“Nastavlja se investicijski ciklus u zdravstvu na području Krapinsko zagorske županije”-poručio župan Kolar na konferenciji za medije

U petak, 26. siječnja 2024. godine je u Poslovno-tehnološkom inkubatoru u Krapini, održana konferencija za medije na temu ulaganja Krapinsko-zagorske županije u zdravstvo u 2023 godini.

Martina Gregurović Šanjug, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Krapinsko-zagorske županije predstavila je ulaganja u 2023. godini.

-U 2023. godini je u zdravstvo ukupno uloženo 5.1 milijun eura, od čega su iz Proračuna KZŽ 2.5 milijun eura decentraliziranih sredstva namjenjena za 5 zdravstvenih ustanova kojima je osnivač KZŽ, i 1.2 milijuna eura izvornih sredstva, dok su zdravstvene ustanove uložile dodatnih 1.4 milijuna eura vlastitih sredstava. Za područje zdravstva je tako ukupno izdvojeno gotovo 800 tisuća eura više naspram 2022. godine- objasnila je Gregurović Šanjug.

Najveći korisnik decentraliziranih sredstava u 2023 godini bila je OB Zabok, čija je osnivačka prava još prošle godine imala KZŽ, a većinu od 1 milijun eura OB Zabok uložila je za nabavku medicinske opreme. Dom zdravlja Krapinsko zagorske županije koristio je 125 tisuća eura koje su bile namijenjene za zamjenu vanjske stolarije na ambulanti Doma zdravlja u Pregradi i za nabavku medicinske opreme. Specijalna bolnica Krapinske Toplice nešto više od 637 tisuća eura za nabavku medicinske oprema i otplatu kredita. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice više od 258 tisuća eura od čega je većina bila za otplatu kredita. Zavod za hitnu medicinu koristio je gotovo pola milijuna eura, od čega je većina bila namijenjena za nabavku prijevoznih sredstava. Riječ je o 3 vozila hitne medicinske pomoći koje su bile namijenjene za ambulantu u Zaboku, Mariji Bistrici i Konjščini.

Zamjenica župana Jasna Petek govorila je o projektima koji su u razvojnom sporazumu Sjever te su od velikog značaja za strateški razvoj KZŽ.

To su projekt “Jačanje zdravstvenih kapaciteta Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice”, projekt dogradnje, vrijednosti projekta je 17.6 milijuna eura, od čega je 16.5 milijuna eura bespovratnih sredstva.

-Radi se o jednom dugoročnom projektu u nekoliko faza, prva faza tog projekta završena je, a u okviru te faze izgrađen je vanjski bazen. Druga faza projekta za koju je potpisan ugovor i koja nam slijedi je izgradnja hotela i zatvorenog bazena sa svom pratećom infrastrukturom- objasnila je Petek te dodala da je rok za zavšetak tog projekta 2 godine.

Drugi projekt je projekt “Centar zdravlja srca i mozga- jačanje zdravstvene infrastrukture za medicinsku rehabilitaciju u specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama” vrijednosti 52.5 milijuna eura.

-Taj projekt je u fazi ishođenja naziva strateškog projekta Republike Hrvatske, jer smatramo da to nije samo strateški projekt krapinsko zagorske županije, nego i strateški projekt Republike Hrvatske i to je u postupku ishođenja tog statusa- napomenula je Petek.

Treći projekt je “Izgradnje sjedišta Zavoda za hitnu medicinu KZŽ” vrijednosti 4 milijuna eura, a u tijeku je izrada projektno tehničke dokumentacije čije je vrijednost 143 tisuće eura.

-Novi Zavod za hitnu medicinu će se graditi na zemljištu Doma zdravlja koji je u tu svrhu doniran, a nalazi se ovdje u Krapini- rekla je Petek.

Župan Željko Kolar poručio da se nastavlja investicijski ciklus u zdravstvu na području Krapinsko zagorske županije te zahvalio svim djelatnicima i djelatnicama na velikom angažmanu koji ulažu tijekom liječenja pacijenata ne samo sa područja Krapinsko zagorske županije nego i šire.

-Mi ćemo se kao osnivači i dalje voditi manirom dobrog gospodara i stvarati materijalne i tehničke uvjete da omogućimo njima, da svojim znanjem i iskustvom koje imaju, uz vrlo dobre uvjete i dobru opremu mogu odgovoriti zahtjevima koji su pred njima, a sve u cilju da našim pacijentima ponudimo što bolju zdravstvenu skrb-zaključio je Kolar.

tleljak/zip.com.hr 26.01.2024.

Continue Reading

Aktualno