Connect with us

Društvo

KRAPINA- U tijeku javnozdravstvena akcija u sklopu Mjeseca borbe protiv raka vrata maternice

Danas, 20. siječnja je na trgu u Krapini u tijeku javnozdravstvena akcija u sklopu Mjeseca borbe protiv raka vrata maternice.

U siječnju obilježavamo Dan mimoza – Nacionalni dan protiv raka maternice (27. siječnja), a od 22. do 28. siječnja 2024., Europski tjedan prevencije raka vrata maternice. Cilj je podsjetiti da damo prioritet zdravlju i edukaciji o prevenciji raka vrata maternice i poduzimamo korake za smanjenje rizika od ovog raka.

Cilj javnozdravstvenih profesionalaca je senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice kontinuirano tijekom cijele godine, a ovih prigodnih dana simbolički. Cvijet mimoze upravo svojom nježnošću simbolično ukazuje na važnost osvješćivanja spomenute bolesti.

Podršku akciji pružila je i zamjenica župana KZŽ Jasna Petek, istaknuvši kako se preventivnim programima nastoji prije svega osvijestiti žene i djevojke o važnosti preventivnih pregleda i zdravih stilova života kao glavnih preventivnih faktora za prevenciju raka vrata maternice.

Ovakve akcije poručuju da je naše zdravlje u našim rukama, da možemo jako puno učiniti da preveniramo jednu vrlo ozbiljnu bolest kao što je rak vrata maternice jer upravo preventivnim pregledima možemo jako puno učiniti za daljnji razvoj takve bolesti ili ono najvažnije, da do takve bolesti uopće ni ne dođe- poručila je Petek te zahvalila svima koji su pomogli da ova akcija ove godine jako odjekne u Krapinsko zagorskoj županiji.

Doktorica Bojana Mahmutović, specijalist epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko zagorske županije kazala je kako si je Svjetska zdravstvena organizacija za cilj postavila da do 2030. godine smanji rak vrata maternice.

-To se postiže sa 3 osnovne metode-redovnim godišnjim papa-testovima, redovnim HPV testiranjima u sklopu tih pregleda i cijepljenjem protiv HPV-a. Rak vrata maternice je rak koji je u 99 posto slučajeva uzrokovan HPV-om. Kada bi se svi cijepili protiv HPV-a, zapravo bi mogli iskorijeniti rak vrata maternice, ali HPV ne uzrokuje samo rak vrata maternice, uzrokuje rak penisa, rak anusa, rak vulve i ono što se svi začude i malo se o tome zna uzrokuje i rak grla- objasnila je Mahmutović te dodala kako se do sada u Hrvatskoj cijepilo u osmim razredima, no da studije pokazuju da se bolja zaštita postiže ako se cijepi ranije.

-Zato smo od ove godine u Hrvatskoj uveli cijepljenje već u petim razredima, dakle sa 11 godina, jer se pokazalo da je imunološki odgovor najbolji u toj dobi, ali to ne znači da se ne možete i cijepiti kasnije. U Hrvatskoj je cijepljenje besplatno za osobe do 25 godina, a cijepljenje se preporuča svima. Nekada se mislilo da ako već bolujete od neke vrste HPV-a da se nema smisla cijepiti, no to nije istina, jer vas cijepljenje štiti i od eventualnih sojeva od kojih niste zaraženi, a nove studije su pokazale i da smanjuje mogućnosti ekspresije- rekla je Mahmutović.

Da je jako važna kako primarna, tako i sekundarna prevencija naglasila je Marina Stanković Djuretek, specijalist javnog zdravstva i zamjenica ravnatelja KZŽ.

-Primarna prevencija je ona koja se provodi kako do bolesti uopće ne bi došla, a sekundarna prevencija je rano otkrivanje bolesti kada je ona već nastupila. Popitanju raka vrata maternice radi se i o cijepljenju kao prevenciji i zaštiti mladih osoba dok još nisu izložene, i sekundarna prevencija je ginekološki pregled i papa testovi. Jedno s drugim udruženo stvara jednu čvrstu bazu zbog koje rak vrata maternice zapravo uopće ne bi trebao postojati– zaključila je Stanković Djuretek te najavila da će 24. siječnja Zavod za javno zdravstvo u suradnji sa partnerima organizirati prvi zagorski simpozij gdje će govoriti o problemu raka vrata maternice.

U akciju se uključila i Zagorska liga protiv raka, koja je prema riječima Ljerke Kahline zadužena za donacije.

-Zagorska liga protiv raka je ona kod koje idu novci, i koja skuplja novac. Preko računa Zagorske lige protiv raka će se skupljena sredstva donirati u OB Zabok. Planiraju se pribaviti materijali potrebni za otrkivanje raka vrata maternice za odjel ginekologije OB Zabok i bolnice hrvatskih veteranakazala je Kahlina.

Petra Kasović, lokalna koordinatorica projekta Budi mRAK, objasnila je kako je to projekt prevencije najčešćih malignih bolesti sa fokusom na prevenciju karcinoma uzrokovanih HPV-om.

Naš projekt ima dvije strane. Jednu kojom želimo obuhvatiti učenike osmih razreda i srednjih škola, tako da educiramo učenike o HPV-u i prevenciji. Radi se o interaktivnim radionicama, jer smatramo da je vršnjačka edukacija mladih mladima dobar pristup za dati malo veći naglasak na HPV. Drugi dio projekta kojim se bavimo je edukacija roditelja. To je fokus na medijima gdje imamo naše ambasadore koji onda, bilo putem Instagrama, bilo putem web stranica ili pak vijesti educiraju roditelje isto o tome zašto je važno zaštiti njihovu djecu. Koliko smo mi vidjeli, učenici nisu svjesni važnosti o HPV-u, a meni je najzanimljivija činjenica da je 80 posto spolno aktivne populacije zaraženo HPV virusom. Meni to nikad nije bilo rečeno u srednjoj školi, i znam da tog ni oni nisu svjesni- objasnila je Kasović te dodala kako prema novim studijama cjepivo i nakon infekcije pruža zaštitu, a HPV ima preko 180 genotipova virusa, tako da ako ste bili u kontaktu sa jednim ne znači da ste bili i sa drugim tipom, pa je zaštita potrebna.

tleljak/zip.com.hr 20.01.2024.

Continue Reading

Aktualno