Connect with us

Društvo

U tijeku restauracija zelenih tapeta u Maloj biblioteci Dvora Trakošćan

U posljednjih mjesec dana radi se na restauraciji zelenih flokiranih tapeta iz 19. stoljeća koje se nalaze u Maloj biblioteci Dvora Trakošćan.

Ove tapete su montirane na zid preko novinskog papira (The Grazer Zeitung) koji služi kao izolacijski sloj. Nažalost, nekad raskošni tamno zeleni cvjetni motiv ovih tapeta postao je teško čitljiv i požutio zbog štetnog UV zračenja, mikroklimatskih promjena, prašine i prljavštine. Dodatno, prethodni konzervatorsko-restauratorski zahvati rezultirali su neadekvatnim, ispucalim i krhkim popunama koje narušavaju estetski dojam. Uklanjanje tih popuna predstavlja jedan od najvećih izazova u procesu obnove.

Restauratorica Valentina Meštrić od prošlog mjeseca marljivo radi na vraćanju starog sjaja ovim tapetama. Donosimo nekoliko trenutaka iz njenog procesa rada putem fotografija, prikazujući trud i pažnju koja se ulaže u očuvanje ovog dragocjenog dijela naše kulturne baštine.

Restauracija je složen proces, ali zahvaljujući stručnosti i predanosti restauratorice, tapete će uskoro ponovno zasjati u punom sjaju, omogućujući posjetiteljima da uživaju u ljepoti i povijesti Male biblioteke Dvora Trakošćan.

zip.com.hr 24.06.2024.

Continue Reading

Aktualno