Connect with us

Društvo

U Pregradi održana tradicionalna povorka koja je unatoč kiši okupila brojne beračice i berače/ FOTOGALERIJA

Posljednji dan pregradske manifestacije ‘Branje grozdja’ koji je već tradicionalno posvećen povorci beračica i berača, pa je tako danas, 24. rujna, unatoč kiši, manifestacija okupila brojne beračice i berače.

Župan KZŽ Željko Kolar kazaoje kako je ovo manifestacija koja ima dugogodišnju tradiciju te je ona izuzetno bitna za tradiciju.

-Ove manifestacije su dodatna ponuda našem turističkom sektoru. Naši kapaciteti su ovog vikenda puni zbog Zlatara i Pregrade, sljedeći tjedan će biti pune zbog Klanjca i Zlatara i to je zapravo ono što mi čitavo vrijeme dajemo kao podršku turističkom sektoru kroz naše manifestacije s jedne strane, a s druge strane, radimo se našom djecom da znaju poštivati našu kulturu, našu baštinu, ono što smo mi naslijedili od naših roditelja, naših baka i djedova- kazao je Kolar.

Kazao je i kako je ove godine u vinogradima bilo dosta bolesti zbog vremenskih uvjeta, no kako je Zagorje snažna vinska regija i bit će sjajne kapljice i ove i sljedeće godine.

-Regija u kojoj se proizvode dekanteri i pjenušci može se nazvati vinskom regijom, a mi to sigurno jesmo, a uz veliku zahvalu našim vinogradarima i podrumarima mi smo sigurno vinska regija koja je najviše napredovala u proteklih dvadesetak godina- kazao je Kolar te dodao da što se tiče kvalitete vina, to pokazuje niz nagrada koje naši vinari osvajaju u Europi, i u svijetu.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, istaknuo kako je manifestacija dobro prošla, uz 50-tak raznih kulturnih i zabavnih događanja.

-Manifestacija,naravno, ovisi uvijek i o vremenskim prilikama, malo nam je možda pokvarilo današnjih dana, ali uspjeli smo održati krunu manifestacije a to je Povorka beračica i berača, i zahvaljujem svima koji su sudjelovali, došli u Pregradu, ne samo danas nego i ove dane i vjerujem uživali ovdje u sjajnoj gastronomskoj ponudi, i naravno u najboljim vinima naših vinara-rekao je Vešligaj.

Saborski zastupnik Peđa Grbin, istaknuo je kako je ovo prekrasna manifestacija na kojoj je užitak biti.

-Šteta što vrijeme nije bilo idealno, ali mi je izuzetno drago da je unatoč takvom vremenu, broj ljudi koji su danas došli ovdje bio stvarno respektabilan, a definitivno je ovdje biti ugodno. Radi se s jedne strane o očuvanju običaja, ali s druge strane i činjenici da djelovanje niti Pregrade niti Krapinsko zagorske županije ne staje samo na manifestacijama, već i na činjenici da je ovdje poljoprivreda u onom dijelu koji se odnosi ma vinogradarstvo i podrumarstvo pokazala izuzetan napredak- rekao je Grbin.

Slavica Rajner, koja je prisustvovala i 1. Branju grojzda, kazala nam je kako se radi ljutnje na 1. Branju grojzdja, zbog narodnih nošnja koje su bile svakakve, te se koristile za fašnike i bile premetom poruge, odlučila izraditi tradicionalne pregradske narodne nošnje jer je željela da svi sudionici budu odjeveni u tradicionalnu pregradsku narodnu nošnju.

-Na neki način sam se htjela odužiti, te očuvati izvornu, originalnu pregradsku narodnu nošnju-rekla je Rajner.

Kao i svake godine, dodjeljene su i nagrade za najbolje baračice i berače, a nagrade su uručili gradonačelnik Marko Vešligaj i župan Željko Kolar.

Nagrada za najljepšeg, najupečatljivijeg malog berača ovogodišnje povorke pripala je Patriku Golubu, a za najljepšu, najupečetljiviju malu beračicu Ani Lazar.

Nagrada za naj berača pripala je Toniju Crniću, a za naj beračicu Dorotei Kanjuh Grozaj.

Nagrada za najbolja kola pripala je OPG-u Mikša.

tleljak/zip.com.hr 24.09.2023.

Continue Reading

Aktualno