Connect with us

Društvo

„SUVREMENI OKUSI ZAGORJA” šire se Općinom Radoboj- pogledajte što se sve finog pripremalo!

U Radoboju se danas, 10. svibnja, održava prava poslastica za sve ljubitelje gastronomije.

U Hiži zagorskih štrukli održana je kulinarska radionica pod nazivom „Suvremeni okusi Zagorja” koju je Općina Radoboj organizirala u suradnji s Kulinarskim institutom Kul In iz Siska. Ovaj događaj okupio je predstavnike iz ugostiteljstva i turizma, sve ljubitelje gastronomije, te ljude iz struke.

Današnji domaćin, načelnik Općine Radoboj, Anđelko Topolovec, kazao je kako je ovo idealna prilika za promociju Hiže zagorskih štrukli i autohtonih zagorskih jela.

-Ovdje su danas izvorna zagorska jela pripremljena na moderniji način, što i današnje vrijeme zahtjeva. Zahvaljujem Kul In-u koji su nam podrška u tome, i koji su došli danas napraviti prvu prezentaciju sa svojim kuharima i predavačima. Nadam se da je ovo tek početak suradnje i početak promocije i Hiže zagorskih štrukli, a samim time i općine Radoboj-poručio je Topolovec.

Ivana Fread, direktorica kulinarskog instituta Kul In iz Siska, naglasila je kako su oni prva privatna međunarodna kulinarska škola u Hrvatskoj.

-Mi smo škola za profesionalne kuhare, slastičare i sommeliere, i kod nas se školuju polaznici iz cijeloga svijeta. Mi često dolazimo u Zagorje, u srednje škole, i na jednoj konferenciji se rodila ideja da predstavimo modernu zagorsku kuhinju. Bit svega je da je gastronomija važan dio turističke ponude, a Zagorje je jedan dio Hrvatske koji vrijedi posjetiti- rekla je Fread.

Jasna Vukas predsjednica asocijacije Snaga šume/ Forest Power kazala je kako je ideja nastala nakon mnogo kongresa u Kini.

-Na tim kongresima jako se priča o šumskoj kupki, što je jedna stara japanska praksa koja se zove  Shinrin – yoku (upiti šumu u sebe), i doktor Qing Li iz Japana je ishodio da se svi ti benefiti koje šuma pruža znanstveno dokažu. Šumska kupka namijenjena je potpunom opuštanju, na taj način ostvarujemo potpuni reset, kako duševni tako i tjelesni- objasnila je Vukas, dodavši kako su odabrali Radoboj, jer je to jedna specifična zona.

-Pokazalo se da povijesna priča Radoboja, čini zajedno sa gastronomijom zaokruženi divan projekat. To njegujemo i dalje, naišli smo na veliki broj ljudi, a povezujemo i kulturu. Cilj nam je da zaokružujemo jedan veliki novi projekat- zdravlje, šuma, priroda, zdravstveni turizam, kultura i gastronomija-zaključila je Vukas.

Predavač kulinarstva na kulinarskom institutu Kul In, i prezentator na današnjoj kulinarskoj radionici, Branimir Krtalić, objasnio je da će danas od lokalnih, tradicionalnih namirnica napraviti par jela koja bi u ovom objektu mogla funkcionirati i u budućnosti.

-Krenut ćemo sa jednim varivom od ječma, korjenastog povrća i gljiva, nakon toga ćemo imati konfitiranu puricu sa ukiseljenim povrćem i jabukom uz prilog ječma, i nakon toga trgana purica urolana u mlinac sa umakom od temeljca, uz sotirane gljive i salatu. Za desert radimo jedan crumble s jagodama, pošto im je sezona, ali to može ići sa bilo kojim voćem. Štrukle pripremaju lokalne gospođe, a cilj nam je tradicionalnu hranu pripremiti na moderan način-kazao je Krtalić.

Kako je izgledala sama priprema hrane pogledajte u fotogaleriji!

tleljak/zip.com.hr 10.05.2024.

Continue Reading

Inspirativne priče

Društvo3 dana ago

Prijavite se i sudjelujte na međunarodnoj konferenciji “Industrija Zagorja”

Županijska komora Krapina u suradnji sa Poslovnim klubom slovensko-hrvatskih poduzetnika organizira međunarodnu konferenciju, Industrija Zagorja. Ova konferencija, okupiti će vodeće...

Inspirativne priče4 dana ago

ZIP ČETVRTKOM-“Za uspijeh je potrebno puno rada, ljubavi i strasti prema poslu koji radiš”-poručila je Vanja Potočki

U četvrtak, 09. svibnja, gošća emisije bila je Vanja Potočki, direktorica Potočki prometa i vlasnica putničke agencije Potočki Travel iz...

Društvo1 tjedan ago

Saša Vejnović osvojio nagradu Marija Jurić-Zagorka za novinarski projekt “Uspješni Romi nisu samo mit – Serijal priča o Romima”

Hrvatsko novinarsko društvo dodijelilo je 4. svibnja 2024. godišnje nagrade za najbolje novinarske radove za 2023. godinu. Nagradu Marija Jurić-Zagorka...

Društvo2 tjedna ago

ZIP ČETVRTKOM- “Za uspjeh je potrebna upornost, volja, želja, trud i ustrajnost te naravno ne odustajanje na prvoj prepreci” – kazao je Dragutin Obadić

U četvrtak, 02. svibnja 2024. godine, gost emisije bio je Dragutin Obadić, vlasnik Autoškole “Dragec – promet” iz Krapine. “Dragec-Promet”...

humanitarne akcije2 tjedna ago

Izgradimo zajedno dječju PIK PAK kuću da nam djeca budu slobodna, važna i sretna – poručila Sonja Borovčak, predsjednica DND-a Zabok

Prošla je godina dana od kad je u Regaleriji u Zaboku predstavljen projekt PIK – PAK kuće Društva “Naša djeca”...

Inspirativne priče3 tjedna ago

ZIP ČETVRTKOM-” Poručila bi svima da prihvate sve prilike koje im se pruže, jer bez volje za ići naprijed nema napretka- poručila je doktorica Maja Svetec.

U četvrtak, 25. travnja, gošća emisije bila je Maja Svetec, doktorica medicine, specijalistica hitne medicine i voditeljica Objedinjenog hitnog prijema...

Inspirativne priče1 mjesec ago

ZIP ČETVRTKOM-“Za uspjeh je potrebno nikad ne odustati”-poručila je Ivana Hazulin Pospiš

U četvrtak, 18. travnja, gošća emisije bila je Ivana Hazulin Pospiš, ravnateljica Muzeja Radboa. Ivana Hazulin Pospiš završila je studij...

Inspirativne priče1 mjesec ago

Unatoč digitalnom dobu važna je komunikacija ” oči u oči “-poručila je Leljak

Snježana Leljak, direktorica firme SL Krapina Konzalting, urednica ZIP portala, predsjednica Poduzetničkog kluba žena Krapinsko – zagorske županije i voditeljica...

Inspirativne priče1 mjesec ago

Zabočanka Barbara Futivić dobitnica fair play kartona – bravo!

U tijeku je Državno natjecanje u rukometu za osnovne škole na kojem je mlada Zabočanka dobila nagradu za svoju dirljivu...

Društvo1 mjesec ago

Mlade rukometašice koje su svoju karijeru posvetile radu s djecom

Rukometni klub “Zagorec” Krapina broji stotinjak polaznika gotovo svih uzrasta, od onih najmlađih koji pohađaju vrtić, pa do seniora, a...

Facebook

Aktualno