Connect with us

Društvo

„SUVREMENI OKUSI ZAGORJA” šire se Općinom Radoboj- pogledajte što se sve finog pripremalo!

U Radoboju se danas, 10. svibnja, održava prava poslastica za sve ljubitelje gastronomije.

U Hiži zagorskih štrukli održana je kulinarska radionica pod nazivom „Suvremeni okusi Zagorja” koju je Općina Radoboj organizirala u suradnji s Kulinarskim institutom Kul In iz Siska. Ovaj događaj okupio je predstavnike iz ugostiteljstva i turizma, sve ljubitelje gastronomije, te ljude iz struke.

Današnji domaćin, načelnik Općine Radoboj, Anđelko Topolovec, kazao je kako je ovo idealna prilika za promociju Hiže zagorskih štrukli i autohtonih zagorskih jela.

-Ovdje su danas izvorna zagorska jela pripremljena na moderniji način, što i današnje vrijeme zahtjeva. Zahvaljujem Kul In-u koji su nam podrška u tome, i koji su došli danas napraviti prvu prezentaciju sa svojim kuharima i predavačima. Nadam se da je ovo tek početak suradnje i početak promocije i Hiže zagorskih štrukli, a samim time i općine Radoboj-poručio je Topolovec.

Ivana Fread, direktorica kulinarskog instituta Kul In iz Siska, naglasila je kako su oni prva privatna međunarodna kulinarska škola u Hrvatskoj.

-Mi smo škola za profesionalne kuhare, slastičare i sommeliere, i kod nas se školuju polaznici iz cijeloga svijeta. Mi često dolazimo u Zagorje, u srednje škole, i na jednoj konferenciji se rodila ideja da predstavimo modernu zagorsku kuhinju. Bit svega je da je gastronomija važan dio turističke ponude, a Zagorje je jedan dio Hrvatske koji vrijedi posjetiti- rekla je Fread.

Jasna Vukas predsjednica asocijacije Snaga šume/ Forest Power kazala je kako je ideja nastala nakon mnogo kongresa u Kini.

-Na tim kongresima jako se priča o šumskoj kupki, što je jedna stara japanska praksa koja se zove  Shinrin – yoku (upiti šumu u sebe), i doktor Qing Li iz Japana je ishodio da se svi ti benefiti koje šuma pruža znanstveno dokažu. Šumska kupka namijenjena je potpunom opuštanju, na taj način ostvarujemo potpuni reset, kako duševni tako i tjelesni- objasnila je Vukas, dodavši kako su odabrali Radoboj, jer je to jedna specifična zona.

-Pokazalo se da povijesna priča Radoboja, čini zajedno sa gastronomijom zaokruženi divan projekat. To njegujemo i dalje, naišli smo na veliki broj ljudi, a povezujemo i kulturu. Cilj nam je da zaokružujemo jedan veliki novi projekat- zdravlje, šuma, priroda, zdravstveni turizam, kultura i gastronomija-zaključila je Vukas.

Predavač kulinarstva na kulinarskom institutu Kul In, i prezentator na današnjoj kulinarskoj radionici, Branimir Krtalić, objasnio je da će danas od lokalnih, tradicionalnih namirnica napraviti par jela koja bi u ovom objektu mogla funkcionirati i u budućnosti.

-Krenut ćemo sa jednim varivom od ječma, korjenastog povrća i gljiva, nakon toga ćemo imati konfitiranu puricu sa ukiseljenim povrćem i jabukom uz prilog ječma, i nakon toga trgana purica urolana u mlinac sa umakom od temeljca, uz sotirane gljive i salatu. Za desert radimo jedan crumble s jagodama, pošto im je sezona, ali to može ići sa bilo kojim voćem. Štrukle pripremaju lokalne gospođe, a cilj nam je tradicionalnu hranu pripremiti na moderan način-kazao je Krtalić.

Kako je izgledala sama priprema hrane pogledajte u fotogaleriji!

tleljak/zip.com.hr 10.05.2024.

Continue Reading

Aktualno

Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.