Connect with us

Društvo

BODREN sa Rajnskim rizlingom berbe 2017. šampion 56. Sajma i izložbe zagorskih vina!

Na Bedekovčanskim jezerima danas je svečano otvoren „56. Sajam i izložba zagorskih vina“, na kojem su uručene diplome i nagrade onima najboljima, a ovogodišnji je šampion rajnski rizling, ledeno vino, berbe 2017. proizvođača BODREN.

Svrha ove manifestacije je okupiti vinogradare i vinare iz cijele Krapinsko-zagorske županije radi predstavljanja i promocije zagorskih vina iz prethodnih berbi. Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina duboko su ukorijenjeni u zagorskoj tradiciji. Zagorci su stoljećima živjeli od trsja i vina, a zagorske sorte vina bile su prisutne na stolovima hrvatskog i europskog plemstva. Hrvatsko Zagorje danas je regija iz koje dolaze neka od najboljih, najskupljih i najnagrađivanijih hrvatskih vina, a njihovi proizvođači i dalje su aktivni među nama.

Dobrodošlicu svima uputila je zamjenica predsjednice Ocjenjivačke komisije i predsjednica Udruge Vino Zagorje, Jasminka Šaško, koja je istaknula je odlične ovogodišnje rezultate.

– Čestitam svima na ovim prelijepim odličjima. Bilo je na ocjenjivanju ukupno 111 uzoraka i od njih je 55 u kategoriji zlato te 4 u kategoriji veliko zlato. Ovo je jedan jako velik uspjeh naših vinara i ja im od srca čestitam te svima koji su dobili druga odličja – kazala je Šaško te je svima poželjela puno uspjeha u tekućoj vinogradarskoj godini.

Šampion ovogodišnjeg sajma i izložbe vina Bedekovčina 2024. je rajnski rizling, ledeno vino, berbe 2017. proizvođača BODREN, odnosno Borisa Drenškog.

– Sretan sam što nakon godinu dana pauze nastavljam tradiciju osvajanja titule šampiona. Rajnski rizling je za nijansu bio bolji. On je ukupni šampion i ja sam izuzetno zadovoljan. Nažalost 2020., to je zadnja ledena berba i to lošije kvalitete, jer je minus bio graničan, jer smo bolje ocjene dobivali kada je minus bio -15. S te strane ne vidim potencijal za dobru ledenu berbu u budućnosti. Dobio sam zlato i za moj novi pjenušac “By the way”, jedan maštoviti liker koji je dobro prihvaćen, no struka ga dobro ne nagrađuje, jer je totalno neobičan – rekao je Drenški.

Velike čestitke svima uputio je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Sjajni rezultati, sjajna vina. Iako godina nije onakva kakvu su maši vinogradari htjeli, ali vjerujem i želim da vremenske prilike budu bolje. Ono što se pokazalo i ovog puta, a to je da je Zagorje vinska regija, regija u kojoj se proizvode pjenušci, liker i to pokazuje svojom kvalitetom iz dana u dan – kazao je župan Kolar te je pozvao sve na sutrašnju Štruklijadu.

Predsjednik LAG-a Zeleni bregi Žarko Miholić istaknuo je kako je sljedeće razdoblje, koje obuhvaća 2023. do 2027. godinu, usmjereno na seoski turizam, pa tako i razvoj vinarstva.

– Značajan dio sredstava će se usmjeriti na seoski turizam i sve ono što ga prati, a to je daljnji razvoj vinarstva, podrumarstva i sveg ostalog što ide uz to… Postoji velik interes bez obzira i na neke nevolje koje imaju vinogradari, no to je jednostavno prepoznatljivo s cijelog ovog područja i ovo danas prikazuje koliko ima ne samo onih koji se profesionalno bave time, nego ima i onih koje se time bave iz hobija – rekao je Miholić te je naglasio da svojim sredstvima žele poboljšati kvalitetu i opremu.

Velika zlata, osvojio je Borden za chardonnay i rajnski rizling, OPG Cvek Josip također za chardonnay te hobist Mario Drenški za pinot sivi. Najbolje ocijenjeno vino u grupi bijelih mirnih vina redovite berbe s ostatkom šećera je sauvignon Vina Znika, u grupi crvenih i ružičastih vina redovite berbe je darmol Vinarije Micak – Klet Zagorski Dvori, u grupi prirodna pjenušava vina najbolje je vino Vuglec proizvođača Vina Vuglec. Najbolje ocijenjeno vino u grupi bijelih mirnih suhih vina redovite berbe je Chardonnay proizvođača NP- Vino, Nenada Posaveca. Zlatne medalje osvojila su 51 vina, srebro 47 vina te broncu 7 vina.

Prodajni predstavnik Vetropack Straže za sjeverozapadnu i istočnu Hrvatsku Alen Javorić je šampionu poklanja paletu zagorskih boca, a ove godine je to vino Zagorje exclusiv.

Pridružite se uživajte na prekrasnim Bajerima, jer od 19 sati počinje koncert Lea Jazz Trio, a iza njih nastupa Gentelmans Club. Sutra se očekuje također bogat program i nezaobilazna Štruklijada.

lleljak/zip.com.hr 31.05.2024.

Continue Reading

Aktualno