Connect with us

Ekologija

KZŽ dodijelila 33.212,25 eura potpore za povećanje ekološke poljoprivredne proizvodnje-“Zagorje je bogomdano za ekološku proizvodnju-istaknuo je župan Kolar”.

Danas, 24. svibnja 2023. godine, u Poslovno-tehnološkom inkubatoru KZŽ u Krapini održana je dodjela ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu KZŽ kroz Natječaj za potporu za povećanje ekološke poljoprivredne proizvodnje na području Krapinsko-zagorske županije u 2023. godini. 

Pročelnica Sanja Mihovilić istaknula je kako je natječaj bio raspisan mjesec dana, u periodu od 29 ožujka od 27 travnja.

-Što se tiče potpore po korisniku koja je planirana za ovaj natječaj, to je bilo 6.636 eura, ili maksimalan iznos 60 posto od ukupno prihvatljivih aktivnosti, da bi se povećala produktivnost brojem, mogućnost kupnja rasplodnih domaćih životinja, sjemena, sadnog materijala, što se tiče opremanje zatvorenih zaštićenih prostora, to su plastenici i staklenici i kupnja poljoprivrednog zemljišta. Za 8 zahtjeva je ostvarena potpora koja iznosi 33.212,25 eura- kazala je Mihovilić te dodala da što se tiče ulaganja, to je išlo prema kupnji zemljišta za opremanje plastenika i podizanje trajnih nasada, prvenstveno s naglaskom u voćarstvu.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je Zagorje bogomdano za ekološku proizvodnju.

-S obzirom da mi nemamo velikih parcela, s obzirom da mi nemamo Slavonske ravnice, ne možemo se baviti nekom velikom, intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom, ali imamo savršene uvjete za ekološku proizvodnjuistaknuo je župan Kolar, dodavši kako na žalost imamo dio zemlje koji je u puši, no da to znači da nije tretirana, i kao takva je idealna za ekološku proizvodnju.

Istaknuo je i kako je Županija prije nekoliko godina tretirala ekološke proizvođače, jednako kao i ostale poljoprivredne proizvođače, javili su se na natječaje sa mjerama kao i svi ostali.

-Zbog važnosti i podrške njihovom načinu proizvodnje, odvojili smo mjere samo za ekološke proizvođače, i sada smo se negdje učvrstili na 130 registriranih ekoloških proizvođača na području Krapinsko zagorske županije- istaknuo je Kolar, te dodao kako postoji nekolicina proizvođača koji kontinuirano rastu, postali su prepoznatljivi te imaju veliko znanje i iskustvo koje mogu prenijeti drugim ekološkim proizvođačima.

-Mlađim ljudima će biti lakše odlučiti da idu u ekološku proizvodnju, kad znaju i imaju primjere dobre prakse na području naše Županije sa jedne strane, a sa druge strane imaju Županiju koja kontinuirano raspisuje natječaje koji su baš vezani za ekološku proizvodnju. Mi ćemo ponovno na kraju godine podvući crtu i vidjeti kakav je bio odaziv po pojedinom natječaju, da li smo dobro ciljali prema mjerama koje su išle, iako ovih 8 veličanstvenih koji su danas dobili 50 posto bespovratnih sredstava za aktivnosti koje su imale, sugeriraju da nešto mijenjamo, unutar natječaja za sljedeću godinu mi ćemo to vrlo rado napraviti. Nama jest cilj da što više proizvođača se javi iz jednostavnog razloga. Sve ovo zemljište koje će biti sad kupljeno, vjerojatno nije u funkciji poljoprivredne proizvodnje, a nakon ovoga će biti. Drugo, svi od njih će povećati proizvodnju, a treće, dobivamo Županiju kao destinaciju ekoloških  proizvođača, ekološke proizvodnje, što je nama ponovno bitno za ukupnu turističku ponudu- pojasnio je Kolar.

Kolar je još istaknuo da će mjere ići i 2024. i 2025. godine, te da mogu računati na povećanje bespovratnih sredstava, koje će biti između 45-50 tisuća eura, te da će se subvencija u ekološkoj proizvodnji povećati sa 50, na 60% bespovratnih sredstava.

tleljak/zip.com.hr 24.05.2023.

Continue Reading

Aktualno