Connect with us

Institucije

Župan Kolar spreman osigurati novac za svaku raketu za protugradnu zaštitu na području KZŽ

Na konferenciji za mediji CRO-SI-SAFE župan Kolar osvrnuo se i na klimatske promjene koje su uzrokovale puno šteta.

– Obranu od tuče ne možemo prepustiti dragom Bogu i vremenskim uvjetima, nego moramo imati jasnu strategiju središnje države. Ako je država definitivno odlučila da neće braniti prostor protugradnom obranom raketama, onda moramo imati jasnu strategiju kako ćemo motivirati ljude da osiguravaju svoje usjeve i da osiguramo značajna sredstva za trajnu zaštitu. Ja ne vidim ni jedno ni drugo – naglasio je Kolar.

Istaknuo je kako je reakcija Vlade Republike Hrvatske napravila odličan potez izdvojivši do sad najveći iznos sredstava za naknadu šteta poljoprivrednicima, no da je i on imao jednu lošu stvar.

– Oni koji su osigurali svoje usjeve nisu dobili naknadu štete, odnosno premija je odlučivala da onaj tko je imao štetu 100 tisuća kuna te imao osigurano 30 posto, dobio je 30 tisuća kuna, a da nije imao osigurano dobio bi 52 tisuće kuna ili 52 posto, koliko je ukupno država nadoknađivala štetu. Poslali smo krivu poruku i ja sam o tome obavijestio i razgovarao s ministricom poljoprivrede i vidim da je Ministarstvo poljoprivrede reagiralo jer je tražilo od Županije ponovno mišljenje o tome – rekao je Kolar te naglasio kako Krapinsko – zagorska županija u svom proračunu ima osiguran novac za rakete, no kako još uvijek nije dobio točan izračun koliko bi se raketa potrošilo na području županije.

– Ključno je da se Hidrometeorološki zavod time bavi, a on ne želi, što su jasno i glasno rekli, no ima drugih alternativa. Primjerice u Rumunjskoj ima ustanova koja se bavi protugradnom obranom pa možda je to rješenje i za Republiku Hrvatsku. No, u svakom slučaju mi smo prošli tjedan poslali dopis u Ministarstvo poljoprivrede te sam zamolio ministricu očitovanje da znamo što nas čeka jer želim jasno ljudima prenijeti koji je stav našeg ministarstva odnosno naše Vlade vezano za obranu od tuče. Mi ćemo osigurati novac za svaku raketu i svaki trošak koji će se akumulirati na području Krapinsko – zagorske županije – zaključio je Kolar.

tleljak/zip.com.hr 15.05.2023.

Continue Reading

Aktualno