Connect with us

Institucije

Župan Kolar oštro protiv odluke da županijsku bolnicu preuzme država – najavio i ustavnu tužbu

Zbog odluke kojom će od 1. siječnja 2024. godine izgubiti osnivačka prava nad Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana na upit medija župan Željko Kolar najavio je da će Krapinsko-zagorska županija podnijeti ustavnu tužbu.

Naime, ministar zdravstva Vili Beroš službeno je potvrdio kako će sve županijske bolnice postati državne.

-Ja se apsolutno slažem sa ministrom Berošem koji kaže da je pacijentima sasvim svejedno tko će upravljati bolnicom. Njima je potrebno da bolnica bude dobro organizirana, da ima dovoljan broj kvalitetnog medicinskog osoblja koji će se moći posvetiti pacijentu – istaknuo je uvodno župan Kolar.

Nerealan je limit koji se određuje za rad bolnica

Župan je nastavio sa komentiranjem načina financiranja, pojašnjavajući zašto bolnice posluju negativno.

-Ne znam zbog čega je Vlada donosila odluku da oni preuzimaju upravljačka prava jer dokle god je ovakav način financiranja, bolnice ne mogu poslovati pozitivno jer je nerealan limit koji se određuje za rad bolnica, nerealne su cijene usluga i ako će to ostati na istoj razini, onda će bolnice i dalje poslovati negativno, bez obzira što će ih preuzeti država. Ako će država od 01. siječnja u bolnice ubrizgati 30 posto više sredstava i poslovati pozitivno, to smo mogli i mi sa 30 posto više sredstava. Prema tome opet nije bilo nikakvog razloga da se to napravi.

“Treba mijenjati sustav, a ne osnivača” – župan Kolar na presici ispred OB Zabok – ožujak 2023.

Američke investicije u OB Zabok ne bi bilo da je njom upravljala država

Iako se stalno govori u javnosti o potrebi decentralizaciji države, ovo je centralizacija, stoga je župan postavio pitanje da li je moguće da će se iz jednog centra, iz Miinistarstva u Zagrebu bolje upravljati sa svim županijskim bolnicama nego što to upravljaju županije same?

-Navedite mi jedan primjer iz bilo kojeg sektora da je država preuzela poslove lokalne regionalne samouprave i da je bila uspješnija. Taj ne postoji a ja vam ih mogu nabrojati nekoliko gdje smo mi preuzeli upravljanje od države i bili puno uspješniji, puno transparentni, puno bliži građanima! Dal ćemo govoriti o izdavanju građevinskih dozvola ili ćemo govoriti o kompletnim preuzimanjima ureda državne uprave..? Nećemo biti bolnica na kraju grada ni mi, ni Međimurci ni Slavonci. Odgovorno tvrdim da nikada, pa niti onda, ne bi bilo američke investicije u Opću bolnicu u Zaboku da je njom upravljala država. Ta investicija bila bi na Rebru u Vinogradskoj, možda dole u bolnici u Dubravi, ali kod nas ne. – kategorično je kazao Kolar najavivši ustavnu tužbu.

Krapinsko-zagorska županija najavila ustavnu tužbu

-Stoga Krapinsko zagorska županija će podignuti ustavnu tužbu jer smatramo da je ovaj potez Vlade neustavan i u krajnjoj liniji vidjet ćemo što će reći Ustavni sud. Ono što sigurno mogu poručiti pacijentima, stranovnicima Krapinsko-zagorske županije, bez obzira kakva bude odluka Ustavnog suda, ovo je naša bolnica i Krapinsko-zagorska županija će i dalje nastaviti sufinancirati njezin rad.Sve ono što smo radili do sada, radit ćemo i dalje – ulagat ćemo vlastita sredstva kako bi dizali standard usluge koje bolnica daje pacijentima. Pa ako se i ova loša odluka provede, mi nećemo smanjiti ulaganja u bolnicu niti za jednu lipu, niti za jedan euro- poručio je Kolar.

Odluka nije dobra i nije kasno da se promijeni

-Ja sam 100 posto uvjeren da ćemo mi u Zagorju bolje i kvalitetnije upravljati s našim resursima, nego da će nam to raditi netko iz Zagreba. Ovdje se ne postavlja pitanje tko će imenovati ravnatelja bolnice i dal će to biti HDZ, ili će to biti SDP. Koliko ja znam, a znam, ravnatelj je nestranačka osoba, nije član nijedne političke stranke. Mislim da ne moram ja ponavljati da mi tu u Zagorju smo odavno preboljeli te bolesti – između ostalog kazao je župan naglasivši kako se zapošljava prema sposobnosti, a ne prema stranačkom ključu.

-Nema logike da Vlada donosi odluku da poslove ureda državne uprave prepušta županijama, a s druge strane uzima upravljačka prava nad bolnicama. Ali ajmo se vratiti malo unatrag, sjetite se da je prva informacija koja je izašla van bila da će samo primarna zdravstvena zaštita ostati pod upravljanjem Županije. Samo Domovi zdravlja, znači i Zavodi za hitnu i Zavodi za javno zdravstvo i Specijalne bolnice otići će pod upravljanje države i da sam ja tu prvi iz Krapinsko zagorske županije protivio se jednoj takvoj odluci. I onda sam pozivao na zdrav razum i polagano, ali sigurno prvo je otpala Hitna, pa Zavod, pa su onda otpale Specijalne bolnice, ali nažalost ostala je Opća bolnica. Još uvijek nije kasno da se ta odluka promijeni, ona jednostavno nije dobra, neće ništa donijeti ako se ne promijeni način financiranja, Ne upravljanja – financiranja! Ako se promijeni način financiranja onda ponovo kažem 100 posto sam siguran da ćemo mi upravljati bolje nego što če to raditi Ministarstvo – zaključio je župan Kolar.

sleljak/zip.com.hr 13.09.2023.

Continue Reading

Aktualno