Connect with us

Društvo

Zakon o osobnoj asistenciji omogućit će osobama s invaliditetom da ostvare jedno od temeljnih ljudskih prava – pravo na život u zajednici

Prema podacima od prošle godine ukupni broj osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj iznosi 624 tisuće i upravo će skori novi Zakona o osobnoj asistenciji njima osigurati veći stupanj socijalne uključivosti i omogućiti im da ostvare jedno od temeljnih ljudskih prava – pravo na život u zajednici.


Naglašava to predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije i
gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović podsjećajući da institut osobne asistencije postoji od 2006. godine, ali se provodio kroz određene socijalne projekte te se bazirao na projektno
financiranje i projektnu suradnju.

-Trenutno je korištenje takvih usluga uvjetovano članstvom u udruzi, a nakon stupanja ovog zakona na snagu, to će biti pravo svih osoba s invaliditetom. Gledamo li broj sadašnjih korisnika usluge, njih je trenutno oko četiri tisuće, a kada zakon stupi na snagu bit će obuhvaćeno više od 14 tisuća korisnika pojasnio je Gregurović dodajući da će novi zakon značajno unaprijediti i položaj osoba s invaliditetom na području Krapinsko-zagorske županije.
Pružanje usluga trenutno se bazira putem 173 udruge iz civilnog društva dok će se stupanjem na snagu Zakona o osobnoj asistenciji taj broj povećati na 688 potencijalnih pružatelja, a radi se o ustanovama kojima je osnivač Republika Hrvatska.
Osim toga, pojašnjava Gregurović, povećava se satnica za asistente. U ovom trenutku radi se o 54 kune, a stupanjem na snagu ovog zakona doći će do povećanja od 51 posto te će iznositi 82 kune.
Što se pak tiče financijskih sredstava, u ovom trenutku je to 19,8 milijuna eura, a stupanjem na snagu planirano je 155,7 milijuna eura, dakle sedam, osam puta više.
-Sredstva u prve tri godine, odnosno do 2026. godine osigurat će se putem Europskog socijalnog fonda i to 102 milijuna eura, a ostatak će biti osiguran u državnom proračunu – pojasnio je Gregurović te nastavio:

-Novi zakonom broj asistenata sa sadašnjih 2200 povećati na 7000 – kazao je Gregurović. Tu je i prilika za sve one koji su prošli edukaciju kroz program „Zaželi”.
-Svi koji su prošli edukaciju, a nisu ponovo uključeni u taj program, imat će priliku uključiti se u program osobnih asistenata – zaključio je predsjednik županijskog HDZ-a.

zip.com.hr 07.04.2023.

Continue Reading

Aktualno