Connect with us

Društvo

Vlada zamrznula cijene 30 artikala

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu jučer se održala sjednica Vlade na kojoj je premijer Andrej Plenković predstavio novi paket mjera pomoći građanima i poduzetnicima. Radi se o petom paketu mjera, a Vlada ih je nazvala mjerama za “zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena”, piše Index.hr.

Njime će Vlada izmijeniti i dopuniti Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije te donijeti odluku o izravnim mjerama kontrole cijena određenih proizvoda.

Prije sjednice održana je i sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća, čiji predsjednik Ivan Mišetić je rekao da će se današnjim paketom mjera zamrznuti cijene 30 artikala, odnosno, da će se njihove cijene vratiti na one kakve su bile 31. prosinca prošle godine. 

Sjednica Vlade RH – foto www.vlada.gov.hr

– Po već vrlo dobroj i ustaljenoj proceduri smo se konzultirali s partnerima, sa sindikatima, poslodavcima, HGK, HOK-om, umirovljenicima, udrugama gradova i županija, predstavnicima najvećih banaka i trgovačkih lanaca u RH. Ovaj paket je plod konzultacija vlade s brojnim akterima. Ograničenje cijena će građanima jamčiti povoljnije cijene određenih namirnica i imat će efekt u usporavanju inflacije. Ovaj paket ima prije svega cilj održati nisu cijenu električne energije za sve građane, institucije i poduzetnike. To je poruka ekonomske stabilnosti – predstavio je Plenković mjere i dodao da paket sadrži i mjere i za umirovljenike i za obitelji. 

– Trgovački lanci su u razgovorima s vladom odlučili pojeftiniti određene proizvode a ja sam siguran da će dio njih vratiti i neke cijene na razine od kraja prošle godine. Od njih očekujem kooperativnost – dodao je te usput istaknuo i da je s bankama dogovoreno da će se povećati kamate na depozite.

Prvo je najavljeno da će cijena struje za kućanstva ostati ista, ali se polugodišnji prag povisuje s 2500 na 3000 kWh. Zatim je objavljeno i kakve će cijene vrijediti za javni sektor i male poduzetnike, ali i za velike poduzetnike.

zip.com.hr 15.09.2023.

Continue Reading

Aktualno