Connect with us

Društvo

Aktualni sat na 11. Skupštini KZŽ

Vijećnička pitanja na aktualnom satu Županijske skupštine KZŽ u Krapini u petak, 03. ožujka 2023. bila su većinom s područja komunalija, ali i zdravstva.

Pet pitanja pripremili su vijećnice/ci sa za župana Kolara za današnji aktualni sat.

Romeo Vincelj (lista grupe birača) donio je fotografije cesta s područja županije te pitao je župana Kolara zašto su nam neke ceste u tako lošem stanju, za koje je donio i fotografije za vijećnike.

Postavio je, kako je naglasio i najvažnije pitanje za danas: “Zbog čega se radi kružno raskrižje kod crkve u Radoboju, vrijednosti nešto više od pola milijuna kuna, iako su na toj lokaciji dvije županijske ceste koje su u dobrom stanju. Koji je opravdan razlog za tu investiciju u kojoj uopće ne participira Općina Radoboj?”

Župan Kolar dao je odgovor na “Ne postoji niti jedna županija i niti jedna prometnica koja nije u nekoj fazi uređenja. Na posebno pitanje vezano za Radoboj kazao je da je bio prisutan razgovoru kada su bivši ravnatelj ŽUC-a Željko Vincelj i još uvijek aktualni načelnik Radoboja Anđelko Topolovec razgovarali o izgradnji upravo prometnice koja se sada gradi, a koju je spomenuo Romeo Vincelj, tako da je sadašnji ravnatelj samo nastavio i realizirao planirano. Uvijek ima prioriteta, a mišljenja su različita: “Mi radimo sve javno i transparentno i od nikoga ništa ne skrivamo” – odgovorio je župan najavio i skora velika ulaganja u obnovu cesta preko MPO-a i dijelom kredita, vrijedna gotovo 100 milijuna kuna. No, kako je rekao, uvijek će se naći dio cesta koje neće biti u jako dobrom stanju.

Ana Kruhak (HDZ)pitala je vezano za zdravstvo koje je jako na udaru zadnjih mjeseci: “Što županija konkretno planira ili poduzima kako bi zadržala liječnike u našoj županiji?” – te je najavila obilježavanje Tjedna mozga u našoj županiji od 13. – 19. ožujka. Kolar je odgovorio da je tema vrlo ozbiljna i da slika RH je zaista loša što se tiče zdravstva: “U ovom trenutku u Županiji imamo 95 specijalizacija u tijeku i za 25 je raspisan natječaj” – te je dodao da stipendiraju studente medicine i da su krenuli s time prije 7 godine.

“Vidljivo je da je primarna zdravstvena zaštita podcijenjena u odnose na druge sa plaćama i mladi liječnici i kladi ljudi ne žele ići u primarnu, a problem je i ogromne birokracije kojima su opterećeni. Imamo problem koji je izražen na nacionalnoj razini, a i čitava Europa” – naglasio je župan te dodao da se čeka izmjena Zakona o primarnoj praksi. Župan je najavio i mjere koje se još dorađuju za liječnike te naveo da planiraju: dodatak na plaću za doktore primarne zdravstvene zaštite, subvencioniranje kredita, režija, nabave auta….

Ljubica Jembrih (HDZ) pitala je župana koliko nedostaje liječnika opće prakse u domovima zdravlja u županiji i koliko je baš specijalizacija za primarnu medicinu, na što je župan odgovorio da nedostaje 10 timova, a opširnije podatke o specijalizacijama dostavit će vijećnici pismeno.

Viktor Šimunić (nezavisni) vratio se na staru temu vezano uz “staru zagorsku” cestu jer po toj cesti prođe dnevno 12.000 vozila, a ima jako puno prometnih nesreća, pa predlaže da se tu neto poduzima. Župan Kolar odgovorio da podržava tu inicijativu i da se već poduzimalo nešto po tom pitanju, te dodao da će se ponovno obratiti Hrvatskim cestama jer je potrebna sanacija kolnika, a potrebno je i redovno održavanje. Zatražit će se ponovno sastanak pa se nada da će se sve ponovno pokrenuti, da je dokumentacija za to već izrađena, pitanje je samo da li su planirana sredstva u ovoj godini, a inicijativa može ići i od Skupštine.

Davor Kljak (HNS reformisti) pitao je kakva je situacija obnova šteta od potresa jer je već 12 i 5, a ne 5 do 12, kasni se, odnosno što je županija poduzela i što će poduzeti u preostala tri mjeseca i nekoliko dana da se sredstva iskoriste?

Župan je odgovorio da su tu dvije stvari: Jedno je obnova stambenih objekata koji su stradali u tzv. zagrebačkom potresu i petrinjskom potresu – tu ne stojimo dobro. Do sad smo zaprimili 44 zahtjeva za uklanjanje 15 kuća je srušeno, za 8 je potpisan ugovor, a za sve ostalo bi trebalo biti do 01.05. Za 7zgrada je završen postupak nabave za izvođača radova za zamjenske objekte i počinju radovi 15.03. – kazao je župan te nitko ne može biti zadovoljan dosadašnjom dinamikom.

Do sada je ministarstvo donijelo 67 odluka po raznim zahtjevima, županija je platila svoj udio za tri oštećenika dok je Fondu za obnovu u prošloj godini plaćeno milijun i 72 tisuće kuna za obavljanje poslova.

“Što se tiče sredstava iz Fonda solidarnosti koji se odnose na prometnice dobivena su značajna nova sredstva u iznosu od 15 milijuna eura s kojima će se sanirati klizišta i ceste u vrijednosti 62 milijuna kuna, te s još 30 dodatnih milijuna kuna iz kredita” – zaključio je Kolar te dodao je da se treba prenijeti gospodinu Vincelju da je u planu rekonstrukcija većine cesta koje su na fotografijama gospodina Vincelja iz prvog pitanja.

sleljak/zip.com.hr 03.03.2023.

Continue Reading

Aktualno