Connect with us

Institucije

U tijeku je konferencija “Podržimo održivo 2023”- Suradnja i nove tehnologije za održivost

Danas, (utorak) 19. rujna 2023. godine, u Laubi u Zagrebu u tijeku je četvrta međunarodna konferencija HGK o održivosti i društveno odgovornom poslovanju „Podržimo održivo 2023”, čija je ovogodišnja tema “Suradnja i nove tehnologije za održivost“.

Podržimo održivo središnji je događaj o održivosti u Hrvatskoj koji svake godine okuplja sve relevantne dionike oko ključnih tema puta prema održivom poslovanju, govorit će se o izazovima održivosti, prilikama i najboljim praksama promatrano iz različitih kuteva gledanja i raznih industrija.

Predsjednik HGK Luka Burilović kazao je kako su oni ovdje da bi pomogli tvrtkama na njihovom putu održivog razvoja.

Od 166 zemalja Hrvatska je ocijenjena i stavljena na 12 mjesto na konferenciji UN-a o održivom razvoju, što je veliki uspjeh. Jako je velik broj tema o kojim ćemo danas razgovarati, kao i velik broj inozemnih i domaćih stručnjaka koji će danas govoriti. HGK svakako želi pomoći našim tvrtkama na njihovom putu digitalne zelene tranzicije jer je to budućnost, to nije kratkotrajna avantura već nešto što očekuje naše tvrtke, i ova konferencija je samo kruna našeg rada- rekao je Burilović te dodao da kriterij održivosti će biti jedan od kriterija kada će se ocjenjivati nečija solventnost.

Teresa Czerwinska, potpredsjednica Europske investicijske banke, koja je institucionalni partner ove konferencije kazala je kako se veseli što je danas ovdje kada se komuniciraju ovako važne teme.

-Hrvatska ima puno potencijala vezano za zeleno i kružno gospodarstvo i tu smo da istražimo hrvatsko gospodarstvo, i da vidimo kako uskladiti financijske tokove s naporima koji se ulažu u postizanje niskih emisija stakleničkih plinova i razvojem koji je otporan na klimatske promjene – kazala je Czerwinska dodavši kako se smatra da će prijelaz na gospodarstvo s nultom neto stopom emisija zahtijevati znatna javna i privatna ulaganja.

Ana Zorić, ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav Ministarstva financija istaknula je kako je EU, kao u mnogim stvarima, pionir u domeni zelene tranzicije i prelasku na održive modele poslovanja.

-Tu je iznimno važna Direktiva o korporativnom izvješćivanju o održivosti, CSRD. U hrvatsko zakonodavstvo će biti prenesena kroz izmjene Zakona o računovodstvu i izmjene Zakona o reviziji. U tu svrhu smo u Ministarstvu osnovali radnu skupinu, u kojoj sudjeluje i HGK. Direktiva donosi ključne informacije kako pitanja o održivosti utječu na poslovanje, ali i kako poslovanje tvrtki utječe na društvo oko njih. Izvješćivanje nije samo sebi svrha, već je osnova za bolji dijalog s brojnim dionicima, uključujući i financijski sektor-istaknula je Zorić.

Kod zelene tranzicije u mnogim je zemljama kamen spoticanja upravo kružno gospodarstvo.

-Većina zemalja ne ispunjava ciljeve koje su si postavile-poručila je Elin Bergman, direktorica Cradleneta koju zovu i ‘švedskom kraljicom kružnog gospodarstva’, ističući da je priča itekako profitabilna, no povrat ulaganja traje malo duže nego kod klasičnih poslovnih modela te na to trebamo biti spremni.

Direktor za strategiju i razvoj Nexe Grupe Davor Blažek, istaknuo je kako Nexe planira završiti cjelokupnu energetsku i zelenu tranziciju poslovanja do 2030. godine.

-Tranzicija je započela 2018. godine sa otvaranjem postrojenja za rad s alternativnim gorivima, čime Nexe značajno dopirnosi zaštiti okoliša i gospodarenje otpada RH. Aktivno radimo na projektu koji će rezultirati korištenjem recikliranog građevinskog otpada proizvodnje cementa, te se nadamo da ćemo u suradnji sa svima omogućiti da u budućnosti imamo u RH sve manje izazova sa gospodarenjem otpadom, odnosno ovdje je bitno povećati svijest kolegama u zbrinjavanju građevinskog otpada- rekao je Blažek.

Predsjednik HGK ŽK Krapina i direktor RGNC grupe Anđelko Švaljek kazao je kako se oni već duži niz godina bave recikliranjem i proizvodnjom gotovih proizvoda iz recikliranog tekstila, te kako su prepoznati kao lideri u tom području, i općenito u cirkularnoj ekonomiji.

-Mislim da možemo biti dobar primjer, a ono što je za nas važno, da od 01.01.2025. godine u Europskoj uniji postaje obaveza odvojenog skupljanja tekstila i vrlo izgledno je uvođenje ulazne naknade, iz kojeg će se financirati prvenstveno kapaciteti za recikliranje i za proizvodnju proizvoda iz recikliranih materijala, i to vidimo kao svoju priliku i zato smo i danas ovdje, da predstavimo svoja iskustva i da vidimo što i kako rade drugi- kazao je Švaljek koji će tijekom popodneva imati izlaganje o recikliranju u tekstilnoj industriji na pozitivnom primjeru Regeneracije non wovens – koja posluje u sklopu RGNC grupe i predvodnica je u recikliranju i održivosti.

Kroz novi format ključnih dijaloga (eng. key dialogues) ove godine predstavit će se govornici na četiri glavne tematske cjeline konferencije: Net positive put, suradnja i održivost, tehnologije i dizajn za održivost, te vodstvo u održivosti. Svaka tema u središte razgovora stavit će suradnju i nove tehnologije za održivost.

U sklopu tradicionalne konferencije HGK Podržimo održivo po prvi put će se dodijeliti nagrade ESG rating HGK u šest kategorija: najbolja mala, srednja, velika, javna tvrtka, financijska institucija te nagrada za primjer održivog poslovnog modela.

ESG rating je ocjena koja se dodjeljuje organizaciji temeljem njezinog pristupa okolišu (Environment), društvu (Social) te usvojenim praksama upravljanja (Governance). Uz nacionalni model ocjenjivanja koji je razvio HGK, radi se i o novoj nagradi HGK koju će komora svake godine dodjeljivati tvrtkama s najboljim rezultatima.

tleljak/ zip.com.hr 19.09.2023.

Continue Reading

Aktualno