Connect with us

Institucije

“Posjet veleposlanika Kanade prvi je korak uspješnijoj, sadržajnijoj i češćoj suradnji Kanade i KZŽ u budućnosti”- ističe zamjenica Petek

Glavna tema razgovora veleposlanika Kanade u Republici Hrvatskoj, NJ. E. Alana Bowmana i predstavnika Krapinsko-zagorske županije bila je proširenje suradnje na unaprjeđenju novih industrija, povezivanju gospodarstva i inovacija s ciljem izgradnje zajedničke budućnosti od koje će obje strane imati koristi.

Posjet veleposlanika Kanade u RH, NJ/E Alana Bowmana Krapinsko – zagorskoj županiji započeo je sastankom sa predstavnicima Županije u Poduzetničkom centru KZŽ u Krapini. Glavna tema razgovora bila je proširenje suradnje na unaprjeđenju novih industrija, povezivanju gospodarstva i inovacija s ciljem izgradnje zajedničke budućnosti od koje će obje strane imati koristi.

Jasna Petek, zamjenica župana KZŽ zadovoljna je interesom za suradnju kanadskog veleposlanika sa Krapinsko-zagorskom županijom: “Ono što nas sigurno povezuje su zajednički pristup, pogled i stavovi vezani uz rad i suradnju s ranjivim skupinama u našem društvu, uz orijentaciju prema poštivanju različitosti, tolerancije u društvu i građenje demokratskog društva jednako dostupnog i uključivog za sve – rekla je Petek te dodala da Kanadu i Krapinsko-zagorsku županiju povezuju i gospodarstvenici.

“Postotak trgovinske razmjene u ukupnom broju trgovinske razmjene naše županije, odnosno naših gospodarstvenika, koji se odnosi na Kanadu je relativno mali, ali se iz današnjeg razgovora pokazalo da postoje mnoge mogućnosti proširenja suradnje. Našem smo gostu prezentirali naše strateške projekte, viziju razvoja Krapinsko-zagorske županije, a tu je i posjet Energetskom centru Bračak, za koji je pokazao velik interes te tvrtki Prostoria koja dio svoje proizvodnje plasira na kanadsko tržište. Posjet veleposlanika Kanade prvi je korak uspješnijoj, sadržajnijoj i češćoj suradnji Kanade i KZŽ u budućnosti,”– naglasila je Petek.

Veleposlanik Alan Bowman naglasio je da je impresioniran onime što je vidio, posebice danas u Poduzetničkom centru KZŽ jer se vidi da se unose nove tehnologije u ekonomiju ove regije koja je zelena, održiva, i kako je rekao, fokusirana na inovacije: “U Kanadi su te vrijednosti posebno na cijeni. Nadam se da ćemo tijekom dana razmijeniti ideje s obje strane o tome kako bolje povezati kanadske i vaše inovatore, s ciljem izgradnje zajedničke budućnosti od koje će obje strane imati koristi. Kanada je prilično daleko, ali imamo odličnu hrvatsko-kanadsku zajednicu koja nam pomaže premostiti tu udaljenost između naših država, a u današnje vrijeme za inovatore udaljenost nije prepreka. Mnogo toga možemo napraviti zajedno na unaprjeđenju novih industrija za koje sam siguran da imaju odličan potencijal i za Kanadu, i ovu regiju a i Hrvatsku. Veselim se izgradnji još boljih odnosa” – istaknuo je na kraju Bowman.

Direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Helena Matuša napomenula je da je suradnja kanadskog veleposlanstva i Poduzetničkog centra započela u okviru projekta BAIF na godišnjoj Women in Tech konferenciji: “Veleposlanstvo je podržalo nastup naših startupova u okviru projekta BAIF, kroz neku svoju misiju i ciljeve koje žele podržavati ovdje u Republici Hrvatskoj, pogotovo što se tiče jednakosti i jednakog pristupa žena u društvu. Veleposlanstvo je podržalo našu inicijativu uspostave hrvatskih podružnica Women in Tech, a razgovarali smo i o daljnjim mogućnostima suradnje,”– rekla je Matuša.

sleljak/zip.com.hr 13.10.2022.

Continue Reading

Aktualno