Connect with us

Institucije

Održana 3. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije.

U srijedu, 22.veljače 2023. godine,održana je 3. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije.

Uz predsjednicu i članove Povjerenstva na sjednici su bile prisutne i Vendi Keserica Tomičić iz Centra za savjetovanje, istraživanje i edukaciju te SOS telefona i savjetovališta za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije, Aneta Škreblin, stručna savjetnica u Domu za žrtve nasilja u obitelji NOVI POČETAK i Snježana Leljak, predsjednica Poduzetničkog kluba žena Krapinsko-zagorske županije koje su predstavile aktivnosti koje su organizirale u suradnji s Povjerenstvom.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije Snježana Romić kao jednu od aktivnosti koje si je Povjerenstvo zacrtalo bila je vidljivost Povjerenstva u medijima što je zaključeno da se odrađuje dosta dobro i preko Facebook stranice, web stranice Županije kao i preko medija. Druga aktivnost koja je bila donešena na prošloj Sjednici bilo je motivacijsko pismo za gradove i općine za osnivanje Povjerenstva. Prema riječima predsjednice jedno Povjerenstvo osnovano je u Općini Tuhelj i u Zlataru i još se dva Povjerenstva treba osnovati.

Ono što se planira odraditi u 2023. godini je izraditi vizual Povjerenstva. Vizual će izraditi škola ŠUDIGO iz Zaboka što bi moglo biti gotovo do svibnja do obilježavanja Međunarodnog dana obitelji u svibnju ove godine. Odradit će se i četiri likovne radionice odnosno Povjerenstvo će raspisati natječaj za literarne i likovne radove na temu rodne ravnopravnosti gdje će se održati četiri radionice namijenjene predškolskoj djeci, osnovnoškolcima razredne nastave kao i osnovnoškolcima predmetne nastave te srednjoškolcima. Radovi bi se izložili u Galeriji Krapina povodom Dana obitelji.

Vendi Keserica Tomičić predstavila je SOS telefoni i savjetovalište za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije te istaknula kako su prošili lepezu pružanja usluga te sada mogu pružiti pratnju na institucije kao što su policija i sud. Kako je rekla Vendi Keserica Tomičić najveći broj korisnica usluga u prošlog godini spadalo je u skupinu od 61-70 godina i to 24,3%. Zatim dobna skupina od 41-50 godina, te dobne skupine od 31-40 godina. Ono u čemu se bilježi porast kod žrtava nasilja je seksulano zlostavljene i to od 6,2 % slučajeva. Ono što se planira provoditi u ovoj godini su terenske posjete za korisnike i korisnike koje ne mogu doći u Zabok što zbog javnog prijevoza što zbog ekonomske situacije kao i nastavak pokaznih vježbi samoobrane u srednjim školama.

Aneta Škreblin iz Doma za žrtve nasilja u obitelji Novi početak kazala je kako od početka postojanja Doma broj korisnika je u porastu. Tako je u 2022. godini smještaj zatražilo 22 korisnika, odnosno 9 žena i 18 djece. Žrtve mogu zatražiti smještaj u bilo koje doba dana ili noći, te su u Domu bili smješteni korisnici s područja Krapinsko-zagorske županije, Varaždinske, Međimurske županije te Grada Zagreba. U slučaju potrebe smještaja, a kapaciteti su popunjeni, žrtve se smještaju u druge domove na području Hrvatske. Smještaj u Domu za sve korisnike je besplatan, a kako je rekla Škreblin korisnici imaju sve potrebno u Domu od higijenskih do prehrambenih potrepština.

Suradnju u 2022. godini s Povjerenstvom predstavila je i Snježana Leljak, predsjednica Poduzetničkog kluba žena Krapinsko-zagorske županije u projektu “16 dana aktivizma – proGLEDAJ oko sebe, akTIviraj se! gdje je 16 osoba iz javnog života ( 8 žena i 8 muškaraca) slalo poruke vezano uz diskriminaciju, stereotipe i predrasude, a ista će se nastaviti i ove godine. Ono što je planirano odraditi ove godine su Okrugli stolovi na temu Žene i politika i Žene i poljoprivreda, a prva aktivnost je na Dan žena u ožujku Žene u znanosti.

tleljak/zip.com.hr 23.02.2023.

Continue Reading

Aktualno