Connect with us

Obrazovanje

U ZAGORJU JOŠ IMA SLOBODNIH MJESTA ZA UPIS U SREDNJE ŠKOLE

U ponedjeljak, 18. srpnja 2022. godine u Srednjoj školi Pregrada održana je konferencija za medije na temu upisa u osnovne i srednje škole na području Krapinsko-zagorske županije u školsku godinu 2022./2023. Ove godine 13 posto učenika više upisanih u deficitarna zanimanja.

Na području Krapinsko – zagorske županije za školsku godinu 2022./2023. ukupno je u osnovne škole upisano 9175 učenika, odnosno 121 manje u odnosu na prošlu školsku godinu, a upisani su u 617 razrednih odjela. U srednjim školama, prema konačnim rezultatima koji su objavljeni 9. srpnja, od ukupno 1350 slobodnih mjesta za 59 razrednih odjela, nakon ljetnog upisnog roka upisano je 1177 učenica i učenica, tako da ima još 107 slobodnih mjesta.

“Prvašića ima okruglo tisuću, što znači da je 101 prvašić manje nego lani, nakon nekoliko godina tijekom kojih smo bili u plusu. Ove ih je godine, dakle, drastično manji broj, ali nadam se da će se sljedeće godine nastaviti trend iz prijašnjih godina – istaknula je Jasna Petek, zamjenica krapinsko-zagorskog župana.

“Učenici su upisani u program prirodoslovne gimnazije i u zdravstvene programe, medicinske sestre i tehničari opće njege, dva razredna odjela, dentalni tehničar jedan i fizioterapeutski tehničar jedan razredni odjel – istaknula je ravnateljica SŠ Pregrada, Vilmica Kapac i napomenula je da je od ukupno120 upisnih mjesta ostalo slobodno još četiri, dva za slastičara i dva za kuhara.

Bibijana Šlogar, ravnateljica Gimnazije A. G. Matoša iz Zaboka ostvarila je 100-postotni upis. Upisano je tako sveukupno 98 učenika, njih 24 u jezičnom odjeljenju, 48 učenika u dva razreda opće gimnazije, te 26 u prirodoslovno-matematičkom odjeljenju.

 Vera Hrvoj, ravnateljica SŠ Bedekovčina rekla je da su svi planovi ostvareni: “Planirali smo 10 razrednih odjela i upisali ih. Veseli nas i povećanje broja upisa učenika u deficitarna zanimanja. Što se tiče slobodnih mjesta, ostalo je po jedno u četverogodišnjim programima za fizioterapeutskog tehničara i agrotehničara. Što se tiče trogodišnjih zanimanja, slobodnih mjesta ima za smjer plinoinstalater, soboslikar, staklar i zidar” – istaknula je Hrvoj i dodala kako i u učeničkom domu ima još slobodnih mjesta.

Ravnateljica Srednje škole Konjščina Milojka Rataić rekla je kako je nakon upisa slobodnih mjesta ostalo u zanimanjima komercijalist, strojobravar, elektroinstalater i autoelektričar.

U Srednjoj školi Krapina, od ukupno 256 slobodnih mjesta popunjeno je njih 251: ” U gimnazijskim programima upisali smo tri razreda 100 posto, u četverogodišnjim strukovnim programima u četiri razredna odjela 97 posto i u trogodišnjim obrtničkim programima za deficitarna zanimanja ostala su još tri slobodna mjesta za zanimanje prodavač – istaknuo je Ivica Rozijan, ravnatelj Srednje škole Krapina.

Natalija Mučnjak, ravnateljica Srednje škole Oroslavje je istaknula kako su zadovoljni upisima u strukovne programe jer već drugu godinu zaredom imaju gotovo 100-postotan upis: “Ostalo je samo jedno mjesto za smjer vodoinstalatera, a u Općoj gimnaziji ostalo je još slobodnih mjesta za jesenski rok”.

Draženka Jurec, ravnateljica Srednje škole Zabok istaknula je kako imaju sto postotan upis popunjena su sva 162 mjesta, a upisali su i dvoje djece iz Ukrajine.

U Srednjoj školi Zlatar ostalo je još par slobodnih mjesta i to za smjer tehničar za logistiku i špediciju, rekao je Mladen Pavetić, ravnatelj.

Božice Šarić, ravnateljica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok istaknula je da kod njih, za jesenski rok ostalo šest slobodnih mjesta vezano za paralelni program u glazbenom smjeru. Učenicima ŠUDIGA su od ove godine dostupna i dva nova smjera – solo pjevanje u glazbenoj školi te smjer grafičkog urednika dizajna u sektoru grafičkih tehnologija i audio vizualnog oblikovanja. 

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec, istaknula je da, zbog nezainteresiranosti za upise u smjerove tesar i poljoprivredni gospodarstvenik, ta su dva smjera ukinuta.

Željko Kolar,  župan Krapinsko-zagorske županije istaknuo kako su rezultati upisa na ljetnom roku odlični i kako je zabilježen porast upisa od 13 posto u deficitarnim zanimanjima, što je kako je rekao sjajno i dobra vijest za zagorsko tržište rada: “2021. godine upisali smo 133 učenika u deficitarna zanimanja, a ove godine 155 učenika. To smo čitavo vrijeme željeli, da prilagođavamo i na neki način forsiramo simbiozu između obrazovanja i tržišta rada, što se polako ostvaruje, a naše promotivne akcije daju rezultate – rekao je Kolar i dodao da će svaka škola na svojoj stranici objaviti koja su kod njih prazna mjesta ostala, a Krapinsko – zagorska županija to će objaviti sutra na svojoj službenoj web stranici za sve škole.

Župan Kolar napomenuo je također i da će u zagorske srednje škole biti upisano i nekoliko učenica i učenika iz Ukrajine, a koji ne ulaze u upisne kvote: ” S obzirom na stanje u Ukrajini, postoji mogućnost da će taj broj do početka školske godine biti i veći, ali gajimo nadu da će rat vrlo brzo stati. Sva djeca koja su privremeno smještena na području naše županije već imaju sve informacije o upisima u osnovne i srednje škole i vjerujem da mnogi još kalkuliraju, čekaju da vide hoće li stati rat u Ukrajini ili će promijeniti privremeno boravište, odnosno otići u drugi dio Hrvatske ili u drugu zemlju – rekao je Kolar.

sleljak/zip.com.hr 18.07.2022.

Continue Reading

Aktualno