Connect with us

Institucije

“U interesu nam je da Veleučilište radi, da ima dodatni standard, da se razvija, i da omogućimo studentima iz ovog kraja da ovdje mogu besplatno studirati”- poručio je Gregurović

U utorak, 30. siječnja 2024. godine je u gradskoj vijećnici Grada Krapine održano potpisivanje Ugovora o sufinanciranju rada Veleučilišta “Hrvatsko zagorje” Krapina.

Ugovor su potpisali dekan Veleučilišta “Hrvatsko zagorje” Krapina Nenad Sikirica i gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović. 

Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine i saborski zastupnik kazao je kako im je u interesu da Veleučilište radi i posluje u Krapini.

-Prekretnica se dogodila 2019. godine kad su osnivačka prava Veleučilišta prenesena na Republiku Hrvatsku, odnosno na Ministarstvo znanosti i obrazovanja, i od tada se puno više studenata počelo upisivati. Normalno da su u startu trebale godine da se sve ustroji i posloži, i sigurno da postoje određene stvari koje još treba “popeglati” iz tih prijašnjih vremena, ali mi ovime pokazujemo da neovisno o tome što je Veleučilište je postalo državno, Grad svake godine izdvaja određena sredstva za rad i funkcioniranje Veleučilišta. Obično su se ta sredstva kretala između nekih 40 i 70 tisuća eura godišnje, mi danas potpisujem ugovor za 30 tisuća eura, kroz izmjene i dopune proračuna, ovisno o mogućnostima, ta ćemo sredstva i dodatno povećati, i time dokazujemo da nam je interes da Veleučilište radi, da ima dodatni standard i da se razvija, i da omogućimo studentima iz ovog kraja da mogu besplatno ovdje studirati- poručio je Gregurović.

Da Grad Krapina kontinuirano pomaže radu Veleučilišta potvrdio je Nenad Sikirica, dekan Veleučilišta “Hrvatsko zagorje” Krapina .

-Ova sredstva su namijenjena za određeni nad standard, znači za ono što ne možemo iz sredstava koju dobijemo od države i vlastitih prihoda. Veleučilište ima 3 stručna programa i ti programi su prilagođeni potrebama grada i županije. U ovom trenutku trebamo prvenstveno zahvaliti Gradu što nas kontinuirano prati, to nije samo stvar financijskih sredstava, već i moralne i ostale podrške gdje se vidi da to Veleučilište gradu treba. Zbog toga Veleučilište želi nešto dodatno dati iz ovih sredstava. Imamo 3 laboratorija u kojima razvijamo nove tehnologije vezane uz internet, uz inteligentne transportne sustave, ali ono što je vrlo bitno-strojno učenje, umjetnu inteligenciju i ono što sad zadnje radimo, na čemu smo intenzivni, to je zelena, pametna energija. Želimo doprinijeti tome da grad bude još bolji, da bude prepoznat, da uvedemo najnovije tehnologije, neke nove načine razmišljanja a ova sredstva će svakako pomoći da se taj dio napravi-zaključio je Sikirica.

tleljak/zip.com.hr 30.01.2024.

Continue Reading

Aktualno