Connect with us

Institucije

Srednja škola Zabok upisuje učenike u nove eksperimentalne programe koji su jedinstveni u Hrvatskoj

Ove godine Srednja škola Zabok – Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i
ugostiteljstvu, bilježi rekordan interes za upise što dokazuju skoro popunjene upisne kvote već
na ljetnom roku – više od 150 učenika ove je godine odabralo programe iz sektora turizma i ugostiteljstva te ekonomije, trgovine i poslovne administracije.

Uz razne obrazovne koncepte koji se pružaju učenicima Srednje škole Zabok, posebno je
vrijedno istaknuti i nove eksperimentalne programe koji su jedinstveni za Republiku
Hrvatsku – Tehničar za ugostiteljstvo te Pomoćni ugostitelj. Programi su koncipirani na
modularnom pristupu, kroz koji učenici stječu vještine i kompetencije obavljajući zadatke u
modulima, prema vremenskom principu (završiti modul u 2-3 mjeseca pa započeti s novim
modulom).

Moduli programa Tehničar za ugostiteljstvo su specifični za područje ugostiteljstva i
turizma poput Hotelskog poslovanja (od kuhanja, posluživanja, hotelskog domaćinstva do
recepcijskog poslovanja), Poduzetništva u ugostiteljstvu i turizmu, Turističko posredovanje
(rad turističke agencije i putovanja), Priča o kavi, Trendovi u gastronomiji i slastičarstvu, e-
poslovanje, strani jezici i dr.
Najvažnija je komponenta ovog inovativnog programa da učenik sam bira dio obrazovnih
modula
(npr. izrada i objava sadržaja na društvenim mrežama, emocionalna inteligencija,
miksologija, prigotavljanje modernih jela, izrada jelovnika, interkulturalna komunikacija,
verbalna i neverbalna komunikacija i dr.) što mu omogućuje da se usmjerava u područje koje
mu više odgovara. Osim strukovnih sadržaja (60%), program Tehničar za ugostiteljstvo sadrži
40% općeobrazovnih sadržaja što omogućava učenicima pristup ispitima državne mature i
nastavka školovanja.

Program Pomoćni ugostitelj prilagođen je i osobama s teškoćama u razvoju, a po završetku
školovanja također je moguće nastaviti školovanje za zanimanja Kuhar, Konobar i Slastičar.
Osobe koje završe školovanje u navedenom programu bit će kompetentne za obavljanje
pomoćnih poslova u ugostiteljstvu, kako u odjelu hrane i pića, tako i u smještajnim, zabavnim
i drugim prostorima hotela.

zip.com.hr 06.07.2023.

Continue Reading

Aktualno