Connect with us

Društvo

Grad Pregrada u samom vrhu po izdvajanjima za predškolski odgoj

Prema analizi podataka Financijske agencije, odnosno konsolidiranih proračuna gradova iz 2021. godine, kako piše Gradonacelnik.hr, (podaci za 2022. još nisu dostupni) za vrtiće u toj godini najviše sredstava u gradskom budžetu izdvojio je Grad Pregrada.

Nakon Pregrade, koji je na prvom mjestu rang-liste po izdvajanju za predškolsko obrazovanje u proračunu za 2021. godinu zahvaljujući udjelu od 29,49 posto, slijedi Krk s izdvajanjem od također pozamašnih 28,34 posto. Potom se, po visini izdvojenih sredstava, ističu Sveta Nedelja i Oroslavje s udjelima višima od 26 posto.

Demografska politika te kontinuirano ulaganje u odgoj i obrazovanje jedan su od prioriteta Grada Pregrade, a što najbolje dokazuju investicije u Dječji vrtić „Naša radost“ tijekom proteklih deset godina kojima se nastoji odgovoriti na potrebe djece i njihovih roditelja. Vrtić je tako energetski obnovljen, zamijenjeno je krovište vrtića, vanjska ovojnica te stolarija. Promijenjena je i unutarnja stolarija u jasličkom dijelu te obnovljena kotlovnica. Redovito se nabavlja sva potrebna oprema, a 2019. godine uređena je senzorna soba. Zbog rekordnog broja prijavljene djece u 2020. godini osigurani su dodatni vrtićki prostori u zgradi Sportske zajednice, u što je uloženo 160 tisuća kuna, a 2021. su prošireni vrtićki kapaciteti u vrijednosti od tri milijuna kuna kako bi se upisala sva djeca koja imaju  oba zaposlena roditelja, dorasla su za upis u vrtić te prijavljena na natječaj.

U 2022. godini vrtić je nastavio s provođenjem projekta „Ti i ja zajedno“ pa su se tako kraći program ranog učenja engleskog jezika, opća igraonica s pojačanim digitalnim kompetencijama i glazbena igraonica nadopunili kraćim programom za darovitu djecu „Mali genijalci“, programom prevencije zlostavljanja te kraćim glazbeno-folklornim programom.

Također se nastoji odgovoriti na jedan od ključnih izazova kvalitetnog ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, a to je organizacija rada dječjih vrtića koja prati potrebe zaposlenih roditelja pa se osigurava radno vrijeme vrtića do 20 sati. Za provedbu projekta ostvarena su sredstva u iznosu od 828.345,62 kn, a Grad je uložio 3,2 milijuna sredstava iz Proračuna za redovni rad. Na pregradskom području nema privatnih vrtića, samo jedan obrt za čuvanje djece tako da Grad nastoji zadovoljiti potrebe roditelja omogućavajući kvalitetnu javnu uslugu pa je prošle godine prijavljen projekt izgradnje područnog objekta dječjeg vrtića, a za što su preduvjeti ostvareni izmjenama Prostornog plana. Cilj je na taj način omogućiti svim roditeljima upis njihove djece u vrtić. Na javnom pozivu Ministarstva znanosti i obrazovanja, za koji su sredstva osigurana kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti, Gradu Pregradi odobrena su sredstva u visini od 5,5 milijuna kuna za navedeni projekt koji će u realizaciju ove godine. Kako je, međutim, procijenjena vrijednost projekta izgradnje znatno viša te iznosi 11,7 milijuna kuna, Grad će se ove godine kreditno zadužiti.

„Kvalitetan, raznolik i dostupan sustav brige o djeci rane i predškolske dobi od iznimne je važnosti za razvoj svakog djeteta, ali i neophodna usluga za zaposlene roditelje. Dječji vrtić „Naša radost“ je odgojno-obrazovna ustanova gdje se dijete odgaja i uči, mjesto razvoja njihovim sposobnosti, mjesto koje pruža osjećaj da je dijete voljeno i zbrinuto, podržava dječju individualnost i posebnost te potiče na razvoj kreativnosti uz educirane osobe koje su to odabrale za svoje zvanje i koje su zaslužne za kvalitetan odgojno-obrazovni rad u našem vrtiću, stoga nam je ulaganje u predškolski odgoj od velike važnosti“, rekao je gradonačelnik Marko Vešligaj.

zip.com.hr 14.02.2023.

Continue Reading

Aktualno